20Η  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2024-2025
Θ Ε Α Τ Ρ Ο

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ: «ΠΕΡΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ» 
ΧΩΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ: «ΡΩΣΙΑ» 

Επιλογή Θεματικής Ενότητας – Χώρας Αναφοράς – Δραματολογίου: Μαργ. Δαλαμάγκα-Καλογήρου

ΜΥΣΤΗΡΙΑ, ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΡΩΣΙΑΣ 

Οι παραστάσεις που έχουν επιλεχθεί για την θεατρική σκηνή του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ στο πλαίσιο της φετινής θεματικής ενότητας και ξεκινούν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο είναι οι εξής:

1. ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΙΛΛ ΧΑΟΥΣ της SHIRLEY JACKSON

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Shirley Jackson (1916-1965) με αγγλικό τίτλο The Haunting of Hill House θα παρουσιαστεί σε θεατρική παράσταση στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 10 Νοεμβρίου 2024,  μόνο κάθε Κυριακή σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Αβδελιώτη.

Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί ως «μία από τις δυνατότερες ιστορίες τρόμου που έχουν γραφτεί ποτέ». O πρύτανις των ιστοριών τρόμου Steven King  χαρακτηρίζει την Shirley Jackson  ως «μία από τις σημαντικότερες μορφές του είδους παγκοσμίως». 

Η ανατριχιαστική ιδιαιτερότητα του έργου της Shirley Jackson είναι πως η φρίκη και ο τρόμος των ιστοριών που διηγείται βρίσκονται στο «ξεσκέπασμα» της αβύσσου των ψυχών και των σχέσεων των ηρώων της καθώς και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν που, παρά την τυχόν επιφανειακή γαλήνη και αρμονία,  δεν είναι για αυτούς παρά  τόπος στραγγαλισμού και ευνουχισμού της προσωπικότητας, των προσδοκιών και των επιθυμιών τους. Ακριβώς όπως αυτό, στο οποία έζησε η ίδια η συγγραφέας ξεκινώντας από την συμβίωση με την κακοποιητική μητέρα της και καταλήγοντας στον άπιστο, χρηστικό, έως και εκμεταλλευτή  σύζυγό της,   λογοτεχνικό κριτικό και καθηγητή πανεπιστημίου. Αυτά, ενώ η ίδια συνέχιζε να παράγει έργο παγκόσμιας αξίας και εμβέλειας αν και πνιγμένη σε εξαρτήσεις από καπνό και αλκοόλ και ταλανισμένη από προφανή έλλειψη αυτοπεποίθησης και ψυχικής ισορροπίας.  Εμπειρία ζωής που συνοψίστηκε στo ανατριχιαστικό απόφθεγμά της: «Home is where horror is.» = «Σπίτι είναι ο τόπος όπου κατοικεί ο τρόμος»,  πικρή παράφραση της καθιερωμένης έκφρασης “Home is where the heart is.» = Σπίτι είναι ο τόπος όπου κατοικεί η καρδιά. 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το Hill House (= ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΟΦΟ) είναι ένα επιβλητικό οικοδόμημα χτισμένο πριν πολλές δεκαετίες από έναν πάμπλουτο ιδιοκτήτη για να στεγάσει την ευτυχία της οικογένειάς του. Όμως, τόσο η δική του, όσο και οι επόμενες οικογένειες που το απόκτησαν σημαδεύτηκαν από ανείπωτες συμφορές. Τώρα, άδειο και εγκαταλειμμένο προκαλεί τον τρόμο λόγω της σφραγίδας του ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟΥ που έχει αποκτήσει.

Κάποια στιγμή, ένας καθηγητής-ερευνητής υπερφυσικών φαινομένων το νοικιάζει για μερικούς μήνες και προσκαλεί εθελοντές  για να βιώσουν μαζί του ένα πείραμα – έρευνα προκειμένου να ανιχνεύσουν την ύπαρξη ή όχι πνευμάτων μέσα σε αυτό με την συμμετοχή και ενός από τους κληρονόμους του, ο οποίος για πρώτη φορά το επισκέπτεται. Περίεργα περιστατικά από αδιευκρίνιστες αιτίες  προοιωνίζουν εξελίξεις δυσοίωνες και αναπόφευκτα προκαλούν το ερώτημα αν «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΟΦΟ» θα επιβεβαιώσει τελικώς  την φήμη του…

 2.ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ του TORBEN BETTS 

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Το έργο (αγγλικός τίτλος Murder in the Dark) ανεβαίνει στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη. Θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 18 Νοεμβρίου 2024. 

Αυτό είναι το δεύτερο έργο του Torben Betts που ανεβαίνει στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ  μετά την πολύ επιτυχημένη παράσταση του έργου του ΟΙ ΑΤΡΩΤΟΙ (2018, σκην. Σταύρος Στάγκος). Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα μετά την πατρίδα του συγγραφέα όπου το έργο του MURDER IN THE DARK θα παρουσιαστεί.    

Για τον Torben Betts πολλοί επαΐοντες έχουν πει και έχουν γράψει πολλά. Όπως :

–       «Είναι ο πιο απίστευτα προικισμένος θεατρικός συγγραφέας που έχουμε.»                  

–       «Είναι ένας τολμηρός οραματιστής ποιητής που γράφει θέατρο.» 

–       «Είναι ένας εκπληκτικός ενορχηστρωτής του πόνου.» 

–       «Είναι ο Martin McDonagh του σήμερα.»

–       «Είναι ένας πολιτικός Beckett.”                                                                                                                                                                          

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τα έργα του  «Σκοτεινές κωμωδίες με ολίγη από πολιτικό σχολιασμό που στοχεύουν σε πρόκληση αμηχανίας στο κοινωνικό σύνολο.» και  «Διασκεδαστικές τραγωδίες.»

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Νύχτα Παραμονής κάποιας Πρωτοχρονιάς με άθλιο καιρό σε μία απομονωμένη αγροικία κάπου στην Αγγλία. Εκεί καταφεύγουν πέντε άτομα μετά από σύγκρουση του αυτοκινήτου τους και φιλοξενούνται από την ιδιόρρυθμη ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια της αγροικίας, η οποία κάτι τούς θυμίζει. Τα πέντε άτομα είναι: ο οδηγός του αυτοκινήτου – τραγουδιστής  ο οποίος κάποτε έκανε σύντομη διεθνή επιτυχία ως frontman ενός ποπ γκρουπ, η τέως γυναίκα του, ο γιος του, ο ταλαντούχος αλλά χαμηλών τόνων αδελφός του και η νεότατη και ωραία τωρινή σύντροφός του. Όταν έγινε η σύγκρουση, όλοι μαζί γύριζαν στο Λονδίνο μετά την κηδεία της μητέρας των δύο αδελφών. Τώρα δεν γίνεται να μετακινηθούν με        κανένα τρόπο, με κανένα μέσον και προς καμία κατεύθυνση και παραμένουν εγκλωβισμένοι στην αγροικία όπου δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια, σήμα κινητών, wifi, σταθερό τηλέφωνο και ποτά, συχνά κόβεται το ρεύμα και η τουαλέτα είναι στην αυλή. Αυτή είναι η εικόνα που παίρνουμε στην αρχή.   Μετά;;;; Μετά, αυτά που μάθαμε στην αρχή, καλύτερα να τα ξεχάσουμε….

ΧΩΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: ΡΩΣΙΑ

Ο ΨΕΥΤΗΣ ΗΛΙΟΣ των ΝΙΚΗΤΑ MIKHALKOV και RUSTAM IBRAGIMBEKOV σε θεατρική διασκευή από τον PETER FLANNERY

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ

Ο Nikhita Mihalkov, συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, παραγωγός και πρόεδρος των καλλιτεχνών κινηματογράφου της πατρίδας του, από αριστοκρατική-πριγκηπική  γενιά από την πλευρά και των δύο γονιών του και εξάδελφος του γνωστότατου σκηνοθέτη Andrei Konchalovsky. Έγραψε σενάρια για ταινίες σε συνεργασία με τον Rustam Ibragimbekov, επίσης συγγραφέα, σεναριογράφο, σκηνοθέτη και παραγωγό, οι οποίες κατέκτησαν:

–       Τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ των Καννών 1991 ( «Κοντά στην Εδέμ»)

–       Την υποψηφιότητα για OSCAR Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1993 ( «Κοντά στην Εδέμ»)

–       Το Grand Prix του Φεστιβάλ των Καννών 1994 («Ο ΨΕΥΤΗΣ ΗΛΙΟΣ»)

–       Το OSCAR Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1995 («Ο ΨΕΥΤΗΣ ΗΛΙΟΣ»)

Ο Nikita Mikhalkov κέρδισε το 2007 τον Ειδικό Λέοντα του Φεστιβάλ των Καννών για την συμβολή του στην τέχνη του κινηματογράφου.

Ο Peter Flannery, ο οποίος διασκεύασε τον ΨΕΥΤΗ ΗΛΙΟ για το θέατρο, έχει στο ενεργητικό του πολλές και επιτυχημένες συνεργασίες με την Royal Shakespeare Company  και το ΒΒC. H θεατρική του διασκευή για τον ΨΕΥΤΗ ΗΛΙΟ ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας το 2009 με εξαιρετική επιτυχία.

Ο ΨΕΥΤΗΣ ΗΛΙΟΣ θα παίζεται στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 6  Δεκεμβρίου 2024 σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μία ντάτσα (εξοχική κατοικία) κοντά στη Μόσχα, μία Κυριακή από το πρωί μέχρι το απομεσήμερο, καλοκαίρι του 1936, στο κατώφλι των μεγάλων εκκαθαρίσεων του Στάλιν. Εδώ ζει ο Συνταγματάρχης Κοτόβ, γενναίος πολεμιστής του Κόκκινου Στρατού και ήρωας της Επανάστασης, αγνός μπολσεβίκος και τρυφερός σύζυγος και πατέρας,  με την γυναίκα του Μαρούσια και την κόρη τους Νάντια. Η ντάτσα τού έχει παραχωρηθεί από τον ίδιο τον Στάλιν σε αναγνώριση της φιλίας τους και των στρατιωτικών υπηρεσιών του Κοτόβ, όμως, φιλοξενούμενα από τον Συνταγματάρχη, ζουν σε αυτήν και τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας της Μαρούσια, όλοι διακεκριμένοι αστοί και με σημαντικές θέσεις στην καλλιτεχνική και την επιστημονική ζωή της Ρωσίας πριν την Μεγάλη Επανάσταση, οι περισσότεροι πλέον στο περιθώριο. Αυτή την Κυριακή, μοναδική αργία για τον Κοτόβ, μέρα λαϊκής γιορτής για την περιοχή και μέρα που θα τον τιμήσει ο στρατός και οι σκαπανείς με ειδική τελετή, φτάνει στην ντάτσα ο Μίτια, πρώτος αγαπημένος της Μαρούσια που έφυγε χωρίς καμία εξήγηση και χωρίς κανένα νέο του πριν πολλά χρόνια. 

Αυτή η άφιξη θα ήταν απλά λόγος αναζωπύρωσης μιας παλιάς ερωτικής ιστορίας ή μιας αντιζηλίας. Αυτό, αν η παράσταση δεν άρχιζε με τον Μίτια να βάζει ένα γεμάτο περίστροφο στην ζώνη του και να προφέρει την φράση «Εντάξει, θα το κάνω», προς κάποιον άγνωστο εντολέα του πριν ξεκινήσει το ταξίδι του προς την ανυποψίαστη ντάτσα και προς την συνάντηση με το παρελθόν του.

 “Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για τις δραστηριότητες της μουσικής σκηνής κλπ του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ στην περίοδο Νοεμβρίου 2024-Μαΐου 2025”

About Post Author

You May Also Like

More From Author