Η Χάρις Συμεωνίδου στην ” Σονάτα του Σεληνόφωτος” του Γιάννη Ρίτσου στο Λύκειο Νέου Ψυχικού

του Λεόντιου Πετμεζά

Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Όμιλος (Μ.Ε.Ο) Νέου Ψυχικού προσκαλεί το θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθήσει την θεατρική παράσταση του θεατρικού έργου του Γιάννη Ρίτσου Η ΣΟΝΆΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 8.00μ.μ στο Λύκειο Νέου Ψυχικού στην οποία πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Χάρις Συμεωνίδου .

Πρόκειται για μία αφαιρετική και εξαιρετική παρουσίαση της εμβληματικής ”Σονάτας του Σεληνόφωτος” του Γιάννη Ρίτσου, σε μία θεατρική, ονειρική σύνθεση, διανθισμένη με ζωντανή κλασική μουσική (Beethoven, Debussy, Chopin) και αυτοσχεδιασμούς.

Μια σπαρακτική, επίπονη αφήγηση από την γυναίκα με τα μαύρα, μέσα στο σκοτεινό και έρημο σπίτι της, με αφορμή την παρουσία ενός άντρα που διαταράσει την ησυχία και την λήθη της. Η παρουσία του επιτείνει την λυρικότητα, τον ερωτισμό, την ένωση σε μία άλλη διάσταση, ανάμεσα στην φαντασία και στην πραγματικότητα. Η εκ βαθέων εξομολόγηση της γυναίκας μπροστά στο νέο οδηγείται από τις όλο και πιο έντονες μνήμες, που κάνουν την γυναίκα να αναβιώνει την ιστορία της και την ζωή της. Ο έρωτας, τα όνειρα, οι επιθυμίες, η ελπίδα, η απογοήτευση, ο χρόνος και ο θάνατος μπλέκονται μέσα στην μεγάλη συνειρμική ποίηση, σε μία ιστορία που μας αγγίζει όλους.Το κείμενο αποτελεί μια πένθιμη σύλληψη και μια λιτανεία αισθημάτων που κινούνται από το σκοτάδι της θλίψης, της λύπης και των στεναγμών προς το φως της καινούργιας μέρας των ανθρώπων της πολιτείας, της μαχόμενης ζωντανής πραγματικότητας των ανθρώπων. Ετσι αποκτά ουσιαστικό νόημα η σύνδεση του με το ομώνυμο μουσικό επίτευγμα του Μπετόβεν.Ο Γιάννης Ρίτσος επισημαίνει δικές του ουσιώδεις και λειτουργικές διευκρινίσεις στις σελίδες του βιβλίου του.

Ο ποιητής στήνει το σκηνικό του μέσα στο σαλόνι ενός παλιού αρχοντικού στο οποίο το σεληνόφως μπαίνει από δύο παράθυρα, σαν από δύο άδεια μάτια κρανίου. Ενώ η γυναίκα με τα μαύρα απευθύνεται στον νέο άντρα, χωρίς ανταπόκριση, συνεχίζοντας ένα μακρύ γόνιμο μονόλογο, που κατά διαστήματα διακόπτετε και συνεχίζεται με επανάληψη από την απεγνωσμένη παράκληση με την οποία αρχίζει το ποίημα:”Αφησε με να έρθω κοντά σου ”

Συντελεστές της παράστασης :

Σκηνοθεσία: Νικόλας Μίχας,

Ερμηνεία: Χάρις Συμεωνίδου.

Συμμετέχει ο Χάρης Παπαδοπούλης .

Πιάνο: Δημήτρης Καραμανώλης,

Παραγωγή: The Terra Incognita Art Company

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

About Post Author