Στο θέατρο Βρετάνια η παράσταση «Τα Ξύλινα σπαθιά», του Παντελή Καλιότσου, θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 15:00.

Η Ανδρομάχη Χρυσομάλη, σκηνοθέτις και θεατρολόγος μετά την μεγάλη επιτυχία που έκανε με την θρυλική πλέον παράσταση του εμβληματικού έργου της Άλκης Ζέη Το Καπλάνι της Βιτρίνας, γνωρίζοντας τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, με περισσότερους από 100.000 θεατές, συγκινώντας παιδιά, δασκάλους και κοινό, επέστρεψε ξανά στο Θέατρο Βρετάνια με ένα άλλο σημαντικό έργο της Παιδικής Λογοτεχνίας, «Τα Ξύλινα σπαθιά» του Παντελή Καλιότσου, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο και παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 15:00.

Ένα βαθιά επίκαιρο αντιπολεμικό έργο,  που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο και αναδεικνύει την αλληλεγγύη, την αγάπη και την ειρήνη.

Λίγα λόγια για το έργο:


Στο χωριό  Μανωλίτσα, λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν ακόμη οι μνήμες  είναι νωπές,  ένας πονηρός έμπορος παιχνιδιών, αποφασίζει να αλλάξει την βιτρίνα του μαγαζιού του και να αντικαταστήσει  τα παραδοσιακά παιχνίδια, με κάθε λογής πολεμικά, γοητεύοντας όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τον δάσκαλο, ξεσηκώνοντάς τα και παρασύροντάς τα σε ένα ξέφρενο πολεμικό παιχνίδι με σκοπό την αύξηση του κέρδους του. Οι μαθητές, καταστρώνουν σχέδια στα διαλείμματα του σχολείου, για να κατατροπώσουν τον «εχθρό», χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζει η δράση.  Τι θα γίνει όμως, όταν τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα με τις συνέπειες του «πολέμου»;

Ο συγγραφέας,  με το ιδιαίτερο χιούμορ του, την αμεσότητα, την ειλικρίνεια και την ευρηματικότητά του, μέσα από ένα ατέλειωτο παιχνίδι, αγγίζει με την τρυφεράδα του, τις καρδιές των παιδιών,  τα συγκινεί και τα εμπνέει απέναντι στο παναθρώπινο πρόβλημα του πολέμου και τα βοηθάει  να αντιληφθούν πως κανένας πόλεμος δεν είναι καλός, ακόμα και αυτός που παίζεται με ξύλινα σπαθιά. 

Η παράσταση είναι μία υπερπαραγωγή της Εταιρείας Όψεις Θεάτρου, με 12 ταλαντούχους  ηθοποιούς και καταξιωμένους συντελεστές,  με τις εντυπωσιακές Video προβολές και 3D animation, φιλοτεχνημένες από τον Γιάννη Ντουσιόπουλο, αναπαριστώντας τους πολλαπλούς σκηνικούς χώρους. Με αριστοτεχνικά σκηνικά, κατασκευασμένα από τον  σκηνογράφο Αριστοτέλη Καρανάνο και υπέροχα κοστούμια από την Αλεξάνδρα Σιάφκου,  με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, που θα μας μεταφέρουν στη Μανωλίτσα, και κυρίως θα μας ταξιδέψουν στη παιδική μας ηλικία, εκεί που η αθωότητα, το παιχνίδι και το νοιάξιμο για τους γύρω μας, ήταν η μόνη ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους. Μία παράσταση με πολλή δράση, παιχνίδι, χιούμορ, συναίσθημα, μουσική, όμορφες εικόνες, σημαντικά νοήματα και κοινωνικά μηνύματα.

Το σημαντικό αυτό, αντιπολεμικό έργο του Παντελή Καλιότσου, με συνεχείς επανεκδόσεις από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε (1974),  εξυμνεί την παιδική φιλία, την αλληλεγγύη και την αξία της  ειρήνης. 

Εξαίρει την δηµιουργική δύναµη  που επιφέρει στην παιδική ψυχή το ελεύθερο παιχνίδι. Ταυτόχρονα, µέσα από τη φιλία και  την ομαδικότητα, τα παιδιά αναπτύσσουν αισθήματα ενσυναίσθησης, µαθαίνουν ν’ αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τα αισθήµατα των άλλων, μποϊκοτάρουν τον πόλεμο, καθιστώντας εαυτούς παράδειγμα προς μίμηση για τους ενήλικες. 

Το έργο του Τα Ξύλινα σπαθιά  τιμήθηκε με  το βραβείο του Διαγωνισμού Παιδικού Βιβλίου στην Κόστα Ρίκα  (1997).

Ο Παντελής Καλιότσος (1925-2016), βραβευμένος και πολυγραφότατος, τρυφερός και άμεσος,  γράφοντας και ζώντας με Mνήμη και Όνειρο όπως ο ίδιος έχει πει, έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και βιβλία για παιδιά και ενήλικες.  Εργάστηκε για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, σε προγράμματα, κυρίως παιδικά.

Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=mA0pDQl_okg

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία :  Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Σκηνικά-Κοστούμια:  Αλεξάνδρα Σιάφκου – Αριστοτέλης Καρανάνος

Μουσική, Ενορχηστρώσεις: Μιχάλης Αβραμίδης

Sound Design, Στίχοι: Νατάσα Μποζίνη

Φωτισμοί:  Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Video προβολές /3D animation:  Γιάννης Ντουσιόπουλος

Κίνηση: Κική Μπάκα

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Trailer παράστασης: Διαμαντής Τάσσης

Επεξεργασία ήχου, Μοντάζ: Studio Amid

Εικονογράφηση Αφίσας: Κατερίνα Χαδουλού

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Κοκκινίδου

Βοηθός χορογράφου: Ματίνα Κωστιάνη

Κατασκευή σκηνικών: Genti Kushi

Ζωγράφος σκηνικού: Ευγενία Παπαδοπούλου

Οργάνωση παραγωγής:  Θοδωρής Ντουρντουρέκας           

Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Τάκης Βαμβακίδης, Μάκης Πατέλης, Θωμάς Χαβιανίδης, Παναγιώτης Λέκκας, Γιάννης Τσαλίδης,  Μαρία Κοκκινίδου, Ανούς Μπογοσιάν, Θάνος Δεσποτόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Ηλίας Τσούμπελης, Βασίλης Πέτρου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ :  ΟΨΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ  Εταιρεία Θεάτρου και Πολιτισμού

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 15:00

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τηλέφωνα κρατήσεων 210 – 5325563 / 6986691690 – 6977 063881

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.ticketservices.gr/event/theatro-vretania-ta-xylina-spathia/


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   
Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210 5325563 / 6986691690 –  6977 063881 

e-mail:  opseistheater@gmail.com

facebook : https://www.facebook.com/profile.php?id=100093095303891

instagram: https://www.instagram.com/taxilinaspathia/

youtube : https://www.youtube.com/watch?v=mA0pDQl_okg


Υπεύθυνος Eπικοινωνίας: Αντώνης ΚοκολάκηςΕmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

About Post Author