Το πράσινο φως για νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Κουκάκι έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ενόσω ο πόλεμος με τη Μπλε Κέδρος για το Athens Cocomat BC, μαίνεται.

Το έργο που αναπτύσσεται βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, σε απόσταση αναπνοής από το επίμαχο πεντάστερο της εταιρείας με βασικούς μετόχους τους αδελφούς Ευμορφίδη, ενώ ασαφές είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του. Μάλιστα, η ιστορία του ξενοδοχείου είναι παράλληλη με αυτή του ακινήτου της Cocomat, αφού οι αντιδράσεις για το ύψος των δύο κτιρίων είχαν ξεσπάσει την ίδια χρονική περίοδο.

Μοναδική μέτοχος της εταιρείας στην οποία ανήκει το κτίριο είναι η κυπριακή Poltex Enterprises Limited. Όταν η εταιρεία συστάθηκε, στο δ.σ. συμμετείχε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, επικεφαλής της Airotel και πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από το mononews, απάντησε πως η δραστηριότητά του δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο υπό ανάπτυξη ξενοδοχείο. Σήμερα, μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Γιώργος Τσουκαλάς, μεσίτης χρηματιστηριακών πράξεων, ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης και ο Άγγελος Λυμπέρης.

Πάντως, οι επενδυτές έχουν «κουρέψει» δύο ορόφους από το αρχικό σχέδιο του project. Το 2018 η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων είχε εγκρίνει το αίτημα για την ανέγερση νέου εννιαώροφου κτηρίου με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα. Τον Μάιο του 2019 η απόφαση ανακλήθηκε για λόγους νομιμότητας και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Δύο όροφοι λιγότεροι

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας αίτηση θεραπείας, η ίδια διεύθυνση έκρινε ότι η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα καθορίζονταν ειδικοί όροι δόμησης, λόγω της ύπαρξης διώροφου διατηρητέου κτηρίου του ΥΠΕΝ εν λόγω ακίνητο, καθώς επίσης ότι η προτεινόμενη ανέγερση του εννιαώροφου κτηρίου, συνολικής δόμησης 5.300 τ.μ. με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα, ύψους 31,70 μέτρων, όπως διαπιστώθηκε κατόπιν αυτοψίας της ολομέλειας του ΚΑΣ στην Ακρόπολη και στο χώρο του ακινήτου «δεν εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον του και θα προκαλέσει οπτική όχληση στα μνημεία και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, λόγω της επίδρασης του ύψους του υπό ανέγερση κτιρίου, το οποίο είναι υψηλότερο των όμορων κτηρίων της γύρω περιοχής», πλην ενός επί της Τσάμη Καρατάσου 5-7.

Με νέα απόφαση, το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την Παρασκευή την ανέγερση επταώροφης ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων της Vasaco, χαμηλότερης κατά δύο ορόφους σε σύγκριση με την αρχική αίτηση. Η έγκριση δόθηκε, διότι το ύψος του κτιρίου δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος του Μαρτίου 2022 (που ορίζει ως επιτρεπόμενο ύψος τα 24 μέτρα), ενώ κρίθηκε πως από την υλοποίηση της μελέτης «δεν επηρεάζεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης ή άλλα μνημεία εντός του αναοριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών».

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία αναλαμβάνει και την αποκατάσταση διώροφου διατηρητέου κτιρίου του υπουργείου Περιβάλλοντος εντός του ακινήτου, στο οποίο θα προστεθεί ένας όροφος. Επιπλέον, όροι μπαίνουν και για τη διατήρηση αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο ακίνητο: σύμφωνα με την απόφαση, δε θα γίνει καμία εργασία στο βορειοδυτικό τμήμα του υπογείου, όπου θα αναδειχθούν τα αρχαιολογικά κατάλοιπα ρωμαϊκού λουτρού, ενώ δε θα πραγματοποιηθούν σταθερές κατασκευές επί του δώματος.

Η διαμάχη με τη Μπλε Κέδρος & το δεύτερο ξενοδοχείο

Η περιοχή Κουκακίου – Μακρυγιάννη έχει γίνει μήλον της έριδος στην υπόθεση του ξενοδοχείου της Cocomat, με την εταιρεία να ετοιμάζεται να προσφύγει ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, επικαλούμενος την αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, βάσει της οποίας απορρίφθηκε προσφυγή στο ΣτΕ, ανάβοντας το πράσινο φως για την ανέγερση του κτιρίου 33 μέτρων. Η Μπλε Κέδρος ετοιμάζεται για δεύτερη επένδυση στο Κουκάκι, επί των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου στο Κουκάκι, σε οικόπεδο 821 τετραγωνικών, το οποίο αγοράστηκε από την ΑΕΕΑΠ μέσω πλειστηριασμού. Το έργο της ανακατασκευής του σταθμού αυτοκινήτων αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια και ο προϋπολογισμός της επένδυσης, μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία του ξενοδοχείου εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια. Πρόκειται για την ανέγερση ξενοδοχείου δυναμικότητας 117 δωματίων, με την Aspa Design του Σπύρου Τσαγκαράτου να έχει αναλάβει τη μελέτη.

Πηγή:pointmedia.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author