Οι 10 πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης για τους πιο «ψαγμένους»!

Προικισµένες από τη φύση και µε τον άνθρωπο να έχει βάλει το χεράκι του στην αρχιτεκτονική τους, οι 10 οµορφότερες πόλεις της Ευρώπης – όχι αυτές που έχετε στο µυαλό σας- κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το έδαφος στις προτιµήσεις των ψαγµένων ταξιδιωτών! Μήπως ήρθε η ώρα να ανήκετε κι εσείς σε αυτούς;

Wroclaw, Πολωνία

Wroclaw, Πολωνία

Είναι η πόλη που είχε επιλεχθεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016. Η Wroclaw (Βρότσλαβ), στον ποταµό Όντερ, στην Κάτω Σιλεσία, είναι η µεγαλύτερη πόλη στη δυτική Πολωνία και απέχει από την πρωτεύουσα της χώρας (Βαρσοβία) 306 χλµ. Γιατί την επιλέξαµε; Νοµίζω ότι η φωτογραφία µιλάει από µόνη της! Σε ποια άλλη πόλη, στο κέντρο της, έχετε ξαναδεί τόσο χρώµα µαζεµένο και µάλιστα σε κτήρια αξιοζήλευτης αρχιτεκτονικής;

Μια βόλτα λοιπόν στην Πλατεία της Αγοράς είναι αρκετή για να επιβεβαιώσε και ιδίοις όµµασι ότι µιλάµε για έναν από τους οµορφότερους προορισµούς της Ευρώπης.

Eguisheim, Γαλλία

Eguisheim, Γαλλία

Τον Μάιο του 2013 ψηφίστηκε ως το «αγαπηµένο χωριό των Γάλλων». Ο λόγος για το Eguisheim, στο ΒΑ τµήµα της χώρας, που έχει κλέψει τις καρδιές των ντόπιων και έχει βαλθεί να ξετρελάνει και όλους τους επισκέπτες του. Η οµορφιά και η γραφικότητα που το χαρακτηρίζουν σου δηµιουργούν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν τόπο µαγικό, σχεδόν… παραµυθένιο. Πέτρινα καλντερίµια, χρωµατιστά σπίτια, ολάνθιστα λουλούδια µας µεταφέρουν στη χώρα των θαυµάτων, εκεί όπου όλα είναι πιθανά! Μήπως ήρθε η ώρα να το επισκεφθείς για ένα ταξίδι στον κόσµο του Οζ;

Ορβιέτο, Ιταλία

Ορβιέτο, Ιταλία

Θα µπορούσαµε να το χαρακτηρίσουµε και ως τον κρυµµένο θησαυρό της Ούµπριας. Χτισµένος σε ένα από τα πιο δραµατικά σκηνικά της Ιταλίας, και όχι µόνο, τα κτήριά του βρίσκονται πάνω σε τραχιούς βράχους ηφαιστειακής τέφρας, περιβαλλόµενα από τείχη δηµιουργηµένα από την ίδια πέτρα που ονοµάζεται «tufa». Σε απόσταση 43′ µε το τρένο από τη Ρώµη, το Ορβιέτο «καυχιέται» για τον άσπιλο από τον µαζικό τουρισµό χαρακτήρα του, ενώ θεωρείται και το «σπίτι» κάποιων εκ των πιο ωραίων κτισµάτων στην Ευρώπη.

Αυτός ο κουκλίστικος παράδεισος, ωστόσο, δεν έχει µόνο τις υπέργειες οµορφιές για να σαγηνεύσει τον επισκέπτη του -ανάµεσά τους ξεχωρίζει ο εντυπωσιακός και επιβλητικός Duomo αναγερµένος τον 13 αι., µε τη µεγαλοπρεπή πρόσοψη και τα γεωµετρικά σχέδια- αλλά φηµίζεται και για τα υπόγεια µυστικά του! Κάτω, λοιπόν, από την υπάρχουσα πόλη, µια ακόµη, µε στοές, κελάρια, σπηλιές, κάθετους άξονες κ.ά., καλεί τους φιλοπερίεργους εξερευνητές να την ανακαλύψουν!

Giverny, Γαλλία

Giverny, Γαλλία

Αποτέλεσε έµπνευση για τον Claude Monet -εδώ µάλιστα εντοπίζεται το σπίτι και ο διάσηµος κήπος του, ο οποίος απεικονίζεται στο έργο µε τη γιαπωνέζικη γέφυρα και τα νούφαρα-, πρωτοπόρο του γαλλικού Ιµπρεσιονισµού. Το χωριό Giverny, στη δεξιά πλευρά του Σηκουάνα, στην περιφέρεια της παλιάς Νορµανδίας, στο βόρειο τµήµα της Γαλλίας (75 χλµ. από το Παρίσι), εντυπωσιάζει τους πάντες µε το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και το καταπράσινο χρώµα του! Αυτή η ωδή στην οµορφιά της φύσης πρέπει να συµπεριληφθεί στην ταξιδιωτική σου ατζέντα, καθώς, εκτός των άλλων, το σπίτι του Monet λειτουργεί ως Μουσείο, ενώ στο χωριό στεγάζεται και το Μουσείο του Ιµπρεσιονισµού, αφιερωµένο στην ιστορία του εν λόγω κινήµατος.

Frigiliana, Ισπανία

Frigiliana, Ισπανία

Τριακόσια µέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στην πλαγιά ενός βουνού, η Frigiliana -70 χλµ. περίπου ανατολικά της Μάλαγας, στην Ισπανία- συνιστά δείγµα ανδαλουσιανής πόλης. Πρόκειται για έναν λαβύρινθο από πλακόστρωτα δροµάκια µε ασβεστωµένα σπίτια µε χρωµατιστές λεπτοµέρειες στα περβάζια και στα µπαλκόνια, ο οποίος σε καλεί να τον ανακαλύψεις πεζή. Περιπλανήσου στο ιστορικό κέντρο και µη βγεις από εκεί µέχρι να βρεις όλα τα… µυστικά του! Μικρά καταστήµατα, bars και εστιατόρια ξεπηδούν από κάθε στροφή µυώντας σε στις συνήθειες των ντόπιων! Μην παραλείψεις να σκαρφαλώσεις µέχρι τα ερείπια του παλιού φρουρίου, για να απολαύσεις πανοραµική θέα στο χωριό!

Alberobello, Ιταλία

Alberobello, Ιταλία

Έχεις φανταστεί πώς µοιάζουν τα σπίτια των ξωτικών; Η εικόνα που αντικρίζεις σίγουρα θα µπορούσε να αντικατοπτρίζει µέρος της πραγµατικότητάς τους. Όσο ιδιόµορφη κι αν σου φαίνεται, είναι 100% αληθινή και πρόκειται για σπίτια όχι ξωτικών, αλλά ανθρώπων! Ανακηρυγµένο ως Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς από την UNESCO, το Alberobello (οφείλει το όνοµά του στο δάσος βελανιδιών Arboris Belli -στα Eλληνικά σηµαίνει «όµορφα δέντρα»), στην επαρχία του Μπάρι στην Απουλία, στο νοτιοανατολικό τµήµα της χώρας (411 χλµ. από τη Ρώµη), θα σε κάνει να ζήσεις στη δική σου ταινία επιστηµονικής φαντασίας! Γιατί;

Στις περιοχές Monti και Aja Piccola κυρίως, στο δυτικό λόφο της πόλης, µια πυκνή µάζα κυψελοειδών κτηρίων (ονοµάζονται «trulli») έχει δηµιουργηθεί µε ντόπιο ασβεστόλιθο, µε µια τεχνική που έχει επιζήσει από τους προϊστορικούς χρόνους, χωρίς ίχνος συνδετικών αρµών ή κονιάµατος! Μάλιστα, οι πέτρινες, σε κωνοειδή µορφή στέγες τους, µε τις λευκές µύτες, που µοιάζουν να… «καπελώνουν» το υπόλοιπο κτίσµα, είναι ζωγραφισµένες είτε µε ειδωλολατρικά, είτε µε µαγικά σύµβολα!

Από Μάιο µέχρι και Οκτώβριο, η περιοχή γεµίζει τουρίστες οι οποίοι καταφτάνουν εδώ για να παρατηρήσουν από κοντά το µοναδικό αυτό θέαµα. Μάλιστα, κάποια από αυτά σήµερα λειτουργούν είτε ως εστιατόρια, είτε ως bars ή εµπορικά καταστήµατα! Για να απολαύσεις πανοραµική θέα στα περίεργα αυτά οικοδοµήµατα από το πάρκο Lago Martellotta, άφησε τα βήµατά σου να σε οδηγήσουν στην Piazza del Popolo, όπου to Belvedere Trulli (όνοµα και πράγµα) σου προσφέρει αυτό ακριβώς που αναζητάς!

Jerez, Ισπανία

Jerez, Ισπανία

Η Jerez de la Frontera, γνωστή για τα κρασιά, τα άλογα Cartujana και το φλαµένκο, φηµίζεται και για το ιστορικό της κέντρο, το οποίο έχει ονοµαστεί ως «ιστορικός-καλλιτεχνικός χώρος». Στην επαρχία της Cadiz, στην Ανδαλουσία, στο νότιο τµήµα της Ισπανίας, συνδυάζει αρµονικά το µεγαλείο των αριστοκρατικών παλατιών µε το άρωµα των ανδαλουσιανών σπιτιών.

Διάσηµη παγκοσµίως για το ετήσιο φεστιβάλ «Horse Fair», συγκεντρώνει αµέτρητους επισκέπτες που έρχονται για να πάρουν µέρος σε αυτό. Να την προτιµήσεις για τα φηµισµένα οινοποιεία της (µην αγνοήσεις το περίφηµο sherry, από λευκό σταφύλι), το µουσείο µε τις ετικέτες από τον 19ο αι. (Museum of 19th Century Labels). Μην παραλείψεις να πάρεις πραγµατικά µαθήµατα φλαµένκο σε κάποιο από τα clubs (εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή Santiago), να περάσεις από το Andalusian Flamenco Centre καθώς και να δοκιµάσεις την εκλεκτή κουζίνα της!

Cesky Krumlov, Τσεχία

Cesky Krumlov, Τσεχία

Εξαιρετικό παράδειγµα κεντρικών ευρωπαϊκών µικρών πόλεων, που χρονολογείται στον Μεσαίωνα, όπου και οφείλει τη δοµή των κτηρίων του ιστορικού της πυρήνα. Αναπτυγµένο µέσα σε έναν «µαίανδρο» του ποταµού Μολδάβα, το λιλιπούτειο Cesky Krumlov εντοπίζεται στην Τσεχία, 160 χλµ. νότια της Πράγας, µας έκανε να το ξεχωρίσουµε για το απαράµιλλης οµορφιάς φυσικό περιβάλλον, τη µεσαιωνική αρχιτεκτονική και τα σχετικά άθικτα ιστορικά κτήριά του (κάτι που οφείλεται στην ειρηνική ανάπτυξή του για περίπου 5 αιώνες).

Cesky Krumlov, Τσεχία

Έδρα της ισχυρής οικογένειας Rozmberk για 300 περίπου χρόνια -από τα µέσα του 14ου αι.-, χαρακτηρίζεται από τον πλούτο που κάποτε γνώρισε, κάτι που αντανακλάται στα πολυτελή σπίτια των κατοίκων του, αλλά και από το γεγονός ότι η παρουσία της έδρας της κυβέρνησης εδώ οδήγησε τη µικρή τσέχικη πόλη στο να γίνει ένα σπουδαίο βιοτεχνικό και εµπορικό κέντρο. Σήµερα, ανακηρυγµένο ως Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO (στο κοµµάτι της Παλιάς του Πόλης), σε καλεί να ζήσεις το δικό σου παραµύθι περπατώντας στα γραφικά, πέτρινα σοκάκια του, ανάµεσα σε οικοδοµήµατα µεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, µε τον ποταµό Μολδάβα να δίνει το «παρών» σε κάθε σου βήµα (έστω και νοητά). Δεν είναι, λίγοι, εκείνοι µάλιστα που το συγκρίνουν µε την πρωτεύουσα της χώρας, την Πράγα, δίνοντάς του το προβάδισµα σε οµορφιά και γραφικότητα!

Kinsale, Ιρλανδία

Παλιότερα ήταν ένα µεσαιωνικό λιµανάκι. Σήµερα, το Kinsale είναι µια από τις πιο γραφικές, δηµοφιλείς και ιστορικές πόλεις στη ΝΔ ακτή της Ιρλανδίας, 286 χλµ. από το Δουβλίνο. Σε απόσταση µόλις 18 χλµ. από το Cork, σηµατοδοτεί την αφετηρία της γραφικής West Cork της χώρας, µια τοποθεσία που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη, καθώς αποτελεί ιδανικό spot για yachting καθώς και έναν από τους ανερχόµενους προορισµούς γκολφ. Χαρακτηρισµένο ως η «gourmet πρωτεύουσα της Ιρλανδίας», διαθέτει µια µεγάλη γκάµα επιλογής εστιατορίων για κάθε γούστο και budget!

Στενά δροµάκια µε arty καταστήµατα, ένα πανέµορφο λιµάνι γεµάτο γραφικές ψαρόβαρκες, πολυτελή yachts και ιστιοπλοϊκά θα σε καλωσορίσουν. Ο απάνεµος κόλπος του «φρουρείται» από το κάστρο Charles (ένα από τα καλύτερα διατηρηµένα του 17ου αι. στην Ευρώπη, σε σχήµα αστεριού, το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του 1670 και λειτουργούσε µέχρι το 1921) που βρίσκεται στην τοποθεσία Summercove (3 χλµ. από το λιµάνι του Kinsale). Εξαιρετικές επιλογές σε φαγητό αλλά και αγορές συνθέτουν τη σύγχρονη εικόνα του, που οµολογουµένως βρίθει από αµέτρητα θέλγητρα και υπηρεσίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα!

Μπουράνο, Ιταλία

Μπουράνο, Ιταλία

Από τα πιο πολύχρωµα µέρη που έχεις αντικρίσει ποτέ! Βρίσκεσαι στο νησάκι Μπουράνο, µόλις 7 χλµ. από τη Βενετία. Χρωµατιστά σπίτια, παραταγµένα το ένα δίπλα στο άλλο, ανθισµένες γλάστρες, πεντακάθαρα στενά και έντονο το στοιχείο του νερού δοµούν την εικόνα αυτού του παραµυθένιου κόσµου!

Αυτό, ωστόσο, που θα σου κάνει εντύπωση είναι η ιεροτελεστία που ακολουθείται για το εξωτερικό χρώµα των κτηρίων. Μάθε, λοιπόν, ότι ο ενδιαφερόµενος πρέπει να στείλει αίτηµα στην κυβέρνηση και µε τη σειρά της εκείνη να του ανακοινώσει ποια χρώµατα επιτρέπονται! Γι’ αυτό, άλλωστε, µοιάζει σαν πραγµατικός πίνακας ζωγραφικής, µε όλα τα χρώµατα του ουράνιου τόξου στην παλέτα του καλλιτέχνη!

Έρευνα-Φωτογραφίες: Τάσος Δούσης (tdousis@dousiscom.gr)

Πηγή:travelstyle.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours