Υπό τη σκιά του θανάτου τόσων χιλιάδων ανθρώπων, με πολίτες που καταπατώνται τα δικαιώματά τους και με μεγάλη μερίδα φιλάθλων να γυρίζει την πλάτη, δεν μπορεί να στηθεί με το ζόρι μία αθλητική γιορτή και μάλιστα σε μία χώρα που δεν έχει καμία παράδοση και καμία σχέση ούτε με τον αθλητισμό ούτε με το ποδόσφαιρο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 έγινε στην Αργεντινή. Η ΦΙΦΑ είχε αναθέσει τη διοργάνωση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ήδη από το 1966. Όταν το 1976 εγκαθιδρύθηκε η Δικτατορία του Βιντέλα, ασκήθηκαν πιέσεις στον τότε Πρόεδρο της ΦΙΦΑ να πάρει τη διοργάνωση από την Αργεντινή και να την αναθέσει στη Βραζιλία. Ο Χαβελάνζε ήταν Βραζιλιάνος, αλλά δεν τόλμησε να το πράξει. Ο Δικτάτορας όχι μόνο «φιλοξένησε» το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αλλά με τη βοήθεια της ΦΙΦΑ, «έσπρωξε» και αγωνιστικά την Εθνική ομάδα της χώρας του, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του τροπαίου. Την ώρα που η Αργεντινή κέρδιζε την Ολλανδία στον τελικό, οι άνθρωποι του καθεστώτος του Βιντέλα βασάνιζαν Αργεντινούς πατριώτες ή τους πετούσαν από αεροπλάνα στον Ωκεανό.

Κάπως έτσι, η ΦΙΦΑ βοήθησε τον Βιντέλα να ξεπλύνει τα στυγερά εγκλήματα του καθεστώτος του, με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978.

Η ανάθεση του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ έχει πολλά κοινά στοιχεία με εκείνο το μοναδικό ξέπλυμα… Και στα άπλυτα που θα μπουν στο πλυντήριο του 2022 περιλαμβάνεται το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο στοίχισε τη θέση στον επί δεκαεπτά χρόνια πανίσχυρο Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ), Ζεπ Μπλάτερ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας (ΟΥΕΦΑ) Μισέλ Πλατινί. Μπλάτερ και Πλατινί δεν έχουν ξεμπλέξει ακόμα, αναφορικά με την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος τους.

Όμως, η δωροδοκία, για την οποία κατηγορούνται, μοιάζει πταίσμα μπροστά στη φυσική εξόντωση πάνω από 6.500 εργατών που σκοτώθηκαν σε εργατικά δυστυχήματα, κατά την κατασκευή των σταδίων, των αθλητικών και μη εγκαταστάσεων και των υπόλοιπων υποδομών που κατασκευάστηκαν με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων στο συγκεκριμένο Αραβικό Εμιράτο, προσθέτει περισσότερη δουλειά στο μεγάλο πλυντήριο που στήθηκε, γύρω από τη διοργάνωση.

Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν άγγιξε τη ΦΙΦΑ. Και γιατί θα έπρεπε να την αγγίξει άλλωστε; Η διοργάνωση, είτε έχει επιτυχία είτε όχι, θα αποφέρει στα ταμεία της επτά δισεκατομμύρια δολάρια, δύο δισεκατομμύρια περισσότερα από όσα έβγαλε από το Μουντιάλ του 2018, που έγινε στη Ρωσία.

Οι ιθύνοντες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας περισσότερο ανησύχησαν όταν λίγες ημέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι απαγορεύεται η κατανάλωση μπίρας. Γνωστή βιομηχανία του δημοφιλούς ποτού, η οποία συγκαταλέγεταιανάμεσα στους χορηγούς της διοργάνωσης, απείλησε με αγωγή ύψους που φτάνει τα 170 εκ. δολάρια. Αυτός, ναι! Είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας, που κινητοποίησε τη ΦΙΦΑ, για να αναζητήσει μία συμβιβαστική λύση. Τελικά, η μπύρα θα πωλείται σε συγκεκριμένες ζώνες και θα κοστίζει 13 Ευρώ! Αν δεν ήταν αλκοολούχο ποτό, ίσως, να συνέφερε καλύτερα η κατανάλωση σαμπάνιας.

Μικροσκάνδαλα…

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του πρώτου αγώνα της διοργάνωσης, ένας δημοσιογράφος καταγόμενος από το Κατάρ, ο Αμγιάντ Τάχα, συνεργάτης της βρετανικής DailyMail, αποκάλυψε ότι οι οικοδεσπότες διέθεσαν 7,4 εκ. δολάρια προκειμένου να δωροδοκήσουν οκτώ ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας του Εκουαδόρ, προκειμένου να στήσουν το παιχνίδι και να λήξει με 1-0 υπέρ των διοργανωτών και μάλιστα με γκολ που θα έμπαινε στο β’ ημίχρονο.

Επίσης, έγινε γνωστό, ότι οι Καταριανοί πληρώνουν ψεύτικους οπαδούς, προερχόμενους κυρίως από την Ινδία και το Μπαγκλαντές προκειμένου να πάνε στο Κατάρ, να γεμίσουν τα γήπεδα και να επευφημούν τις μεγάλες Εθνικές Ομάδες. Οι διοργανωτές διαψεύδουν, αλλά υπάρχουν βίντεο στο «τικ τοκ», που δείχνουν τους ίδιους ανθρώπους να επευφημούν διαφορετικές εθνικές ομάδες! Είναι προφανές ότι οι Καταριανοί δεν ορρωδούν προ ουδενός. Αγόρασαν τη διοργάνωση, αγοράζουν τους φιλάθλους, ενδεχομένως και τους αγώνες.

Η διοργάνωση στοίχισε στο Κατάρ 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Τόσα διέθεσαν για να χτίσουν τα νέα γήπεδα (που μετά το τέλος του Μουντιάλ θα τους είναι παντελώς άχρηστα) και τις υποδομές, που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Δε θα τους στοιχίσει τίποτα να δώσουν μερικά εκατομμύρια παραπάνω, προκειμένου να στήσουν το μηχανισμό προπαγάνδας, που θα λειτουργήσει, ως ένα τεράστιο πλυντήριο και που θα δώσει στο Μουντιάλ την επίφαση μίας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης, μίας γιορτής, που θα ξεπλύνει την ντροπή, για όσα συνέβησαν μέχρι τώρα ή εξακολουθούν να συμβαίνουν στο Εμιράτο.

Βέβαια, κάποιοι γύρισαν την πλάτη στα πετροδόλαρα και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο ξέπλυμα. Ανάμεσά τους φημισμένοι τραγουδιστές, όπως η Σακίρα, ο Ροντ Στιούαρτ και η Ντούα Λίπα: «Θα στηρίξω την εθνική Αγγλίας από μακριά και ελπίζω να επισκεφτώ το Κατάρ, όταν θα έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο» είπε η Λίπα.

Το κίνημα «BoycottQatar»

Σε όλες τις «περιπέτειες» που αφορούν το ποδόσφαιρο (και το Μουντιάλ του Κατάρ είναι μία από αυτές), οι φίλαθλοι πάντα έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Ίσως, να μην απέτρεψαν γεγονότα. Ίσως, η αντίδρασή τους να θεωρήθηκε ότι μπαίνει στο περιθώριο, από τη στιγμή που άρχισε να κυλάει η μπάλα στο χορτάρι. Όμως, σε καμία περίπτωση, η στάση τους απέναντι στα γεγονότα δεν μπορεί να υποτιμηθεί…

Έτσι, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσο πλησιάζαμε στο εναρκτήριο λάκτισμα, τόσο εμφανιζόταν όλο και περισσότερο στις εξέδρες των γηπέδων το πανό «BoycottQatar». Πρόκειται για ένα κίνημα που καλεί τους φιλάθλους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Κατάρ και να μη συμμετάσχουν στην υποτιθέμενη γιορτή του ποδοσφαίρου που επιχειρείται να στηθεί εκεί. Είναι δύσκολο η Κίνηση αυτή να εκφραστεί με όρους αποτελεσματικού ακτιβισμού. Ήδη, εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλων, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ταξιδεύουν στις χώρες όπου τελείται το Μουντιάλ, δε θα πάνε. Γι’ αυτό και οι Καταριανοί πλήρωσαν μισθοφόρους φιλάθλους από ασιατικές χώρες, για να δώσουν χρώμα στη διοργάνωση.

Επίσης, ένας κρίσιμος παράγοντας για τη ΦΙΦΑ θα είναι και η τηλεθέαση… Πολλά εκατομμύρια φιλάθλων είναι αηδιασμένοι και είναι πολύ πιθανό να μην παρακολουθήσουν τη διοργάνωση. Ας ληφθεί υπόψη, ότι η ΦΙΦΑ, όπως είναι φυσικό, δίνει μεγάλη σημασία στα τηλεοπτικά δικαιώματα, διότι η προβολή των αγώνων από την τηλεόραση αυξάνει τη δημοφιλία του αθλήματος, ενώ τα ποσά που δαπανούνται για την αγορά τους αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων. Ένα ενδεχόμενο τηλεοπτικό φιάσκο ή έστω τα χαμηλότερα ποσοστά τηλεθέασης, σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, θα στοιχήσει ακριβά στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η πρωτοβουλία «BoycottQatar», σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Και Γι’ αυτό, άλλωστε, ενόχλησε… Όπως, ενόχλησε και η κίνηση, με την οποία συλλέγονται στο διαδίκτυο ηλεκτρονικές υπογραφές και ζητείται από τη ΦΙΦΑ να διαθέσει μέρος των εσόδων της από το Παγκόσμιο Κύπερλλο, περίπου 470 εκατομμύρια δολάρια, ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων από εργατικά δυστυχήματα, στο Κατάρ.

Ανάμεσα σε αυτούς που ενοχλήθηκαν είναι και πολλοί δικοί μας ετερόκλητοι συνήγοροι του Εμιράτου. Προβληματίστηκαν σοβαρά με επιχειρήματα του τύπου: «Ποια άραγε είναι τα θύματα; Έχουν ονόματα; Ποιος οργανισμός τους μέτρησε και τους βρήκε 6.500;». Και εν τέλει… «αφού το Κατάρ αγόρασε τα πάντα, θα έχει και τα λεφτά να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων…».

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Μπλάτερ, μπροστά στον κίνδυνο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 να αναδειχθεί σε μεγάλο φιάσκο, δήλωσε ότι ήταν λάθος η ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ. Φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και στη χώρα μας, είναι… βασιλικότεροι του βασιλέως. Εθισμένοι στο ρόλο που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναλάβει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να σκεπάσουν κάθε άρρωστη κατάσταση, τώρα σπεύδουν να ξεπλύνουν τα βρωμόπανα της ΦΙΦΑ και του Εμιράτου. Πρόκειται για μία εξ ορισμού αποτυχημένη προσπάθεια, που εκθέτει τους ίδιους…

Διότι είναι προφανές, ότι υπό τη σκιά του θανάτου τόσων χιλιάδων ανθρώπων, με πολίτες που καταπατώνται τα δικαιώματά τους και με μεγάλη μερίδα φιλάθλων να γυρίζει την πλάτη, δεν μπορεί να στηθεί με το ζόρι μία αθλητική γιορτή και μάλιστα σε μία χώρα που δεν έχει καμία παράδοση και καμία σχέση ούτε με τον αθλητισμό ούτε με το ποδόσφαιρο. Και εν τέλει, αυτοί που δίνουν το στίγμα που καθορίζει αν μία διοργάνωση είναι επιτυχημένη ή όχι δεν είναι η ΦΙΦΑ και οι διοργανωτές. Είναι οι αθλητές και ο φίλαθλοι. Και αυτοί ξέρουν…

(Ο Κώστας Καρβουναρίδης είναι Δικηγόρος – Μάστερ Αθλητικού Δικαίου και Μάνατζμεντ Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών CIES – FIFA)

About Post Author

You May Also Like

More From Author