Η εικαστική ”Ανάμνησις” της Βίβιαν Ζώταλη στο European Centre-Contemporary Space Athens

του Λεόντιου Πετμεζά

Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της Βίβιαν Ζώταλη «Ανάμνησις» που εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουνίου στο European Centre-Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74 στην Πλάκα.Το απόλυτα ευρηματικό σχέδιο της εικαστικής γραφής της εμπνευσμένης δημιουργού ξετυλίγεται στις καταθέσεις που παρακολουθούμε οι οποίες έχουν κύρια θεματική αναφορά στις μνήμες .Η καλλιτέχνιδα αποκαλύπτει μια έντεχνη δεξιοτεχνία που ευπρόσδεκτα κατατάσσει την τεχνική της στην εμπεριστατωμένη σύλληψη που στηρίζεται στην αναγνώριση του φαντασιακού, ονειρικού και φανταστικού στοιχείου.

Με κύριο παρανομαστή την έλξη και το πάθος στα μελετημένα επιτεύγματα της επιτρέπει να λειτουργεί η ιδεογραφική μυθοπλασία που συνυπάρχει με την αυθεντική δόμηση και συμβάλει στην νεωτεριστική και εκλεκτιστική απόδοση .

Η πραγματικότητα της βασίζεται σε λήψεις και σεκάνς στις οποίες η εικονιστική πρωτοπορία διαχέεται από την φόρμα της αποτύπωσης μιας μυσταγωγίας.

Μέσα από την συνήχηση και την αχλή της οντότητας ιστορεί συνδυασμούς που υμνούν την μνήμη, την ομορφιά της ζωής ,την περισσή χάρη της φύσης, την χαρά της ύπαρξης, την εαρινή και την θερινή συναρμογή των ψυχών με μια συγκίνηση που προκαλείται από το φιλτραρισμένο αέναο φως της στιγμής του χθές ,του σήμερα αλλά και συνέχεια του αύριο .

Η προσέγγιση στους πίνακες της κορυφώνεται σε ιντερμέδια όπου βαθμιαία τονίζεται η ανωτερότητα ,η επιβολή ,η προοπτική και η παρέμβαση των εποχών του χρόνου με υπερβατικό χαρακτήρα.

Η κατασκευαστική αλήθεια της με μορφοπλαστική στιλιστική διάθεση, διάσταση, διάταξη και διευθέτηση προχωρά πέρα από το διάκοσμο χρησιμοποιώντας μια ποικιλία χρήσιμων υλικών που με εφευρετικότητα περιγράφουν συνειρμούς, απόψεις ,θέσεις και διατυπώσεις. Πρόκειται για συναισθήματα που με δυναμισμό και θεατρικότητα καταλήγουν στο αποκορύφωμα ,στις απόρριες,στις παραπομπές και στις συσπάσεις ενός ενεργειακά μαγικού επιπέδου.

Με αβρότητα και ευφρόσυνη διάθεση ,με χρώματα γήινα αποθανατίζουν ,αποθησαυρίζουν ,επισυνάπτουν και επισημαίνουν ιχνηλασίες που περιδιαβαίνουν με γοητεία τα μονοπάτια προς μια ενδότερη ανάλυση με προδιαγραφές μιας εσώτερης και ενδοσκοπικής μελέτης.

Το μεγαλείο που θαυμάζουμε ενσαρκώνεται δικαιώνοντας την εξερεύνηση της πλαστικότητας στην φορμαρισμένη υφή που προσδίδει ξεχωριστή μορφική ανάπλαση, λάμψη και ανασυγκρότηση .

Τα εκθέματα επίκεινται σε ένα παιχνίδισμα που άπτεται της σκιάς και του φωτός ,σε μια ατμόσφαιρα πανδαισίας που ταυτίζεται με την εξέλιξη και την ανέλιξη.

Εμπεριέχουν αποχρώσεις με εκδοχές.

Οι ωσμώσεις είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού ενός πηγαίου αξεπέραστου ύφους με την ιδιοσυστασία.

Αγγίζοντας την ουσία επηρεάζουν τα δεδομένα της τεχνοτροπίας . Αναπαράγουν ανοίγματα και διόδους στην διαχρονικότητα που απαιτεί το ανεπανάληπτο. Η ζωτικότητα στις αντανακλάσεις εναλλάσσει την διαστολή με την αναγκαιότητα της αναγνώρισης που μεταλλάσσεται διαδραστικά.

Εισάγει αντιπαραθέσεις με ενέργεια που διαχωρίζουν τους συσχετισμούς της συνδιαλλαγής.

Κοινό σημείο στην σπουδή αυτή είναι η διατριβή στην ευαισθησία και στην αντιμετώπιση στο συναίσθημα της αγάπης για την τέχνη που έχει αποδέκτη το ευρύ κοινό.

Η ατομική έκθεση της Βίβιαν Ζώταλη μας ταξιδεύει με τα έργα της στη θάλασσα, στην ανατολή, κοιτάζοντας τα σύννεφα, επισκέπτοντας χωριά και Ελληνικά νησιά. Εμπνεύστηκε από την έννοια της ανάμνησις του Σωκράτη και του Πλάτωνα, που περιγράφει ότι έχουμε την δυνατότητα να ξαναθυμηθούμε όλες τις αλήθειες μας, μέσω μιας ξαφνικής, διορατικής στιγμής, βιώνοντας ένα είδος αφύπνισης.

Η εικαστικός χρησιμοποιεί πληθώρα τεχνικών και μέσων, απεικονίζοντας δυναμικούς αλλά και ονειρικούς κόσμους. Κάθε έργο λειτουργεί ως σπίθα για προσωπικές και συλλογικές συνειδητοποιήσεις. Η Βίβιαν ενθαρρύνει τους θεατές να επανασυνδεθούν με την ουσία της Ελλάδας, να ξεκινήσουν ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης και να ξυπνήσουν υποσυνείδητες αναμνήσεις, προτείνοντας την ιδέα ότι η ποιότητα των αναμνήσεών μας διαμορφώνει και την ποιότητα της ζωής μας.

Συν-δημιουργοί – η Σίσσυ Ζαΐμη με κοσμήματα και ο Γιώργος Φύλλας με κεραμικά – είναι συνοδοιπόροι με τη Βίβιαν στο ταξίδι της «Ανάμνησις».

Μέσα από την έκθεση «Ανάμνησις» η εικαστικός υποστηρίζει τον οργανισμό «Ίππολυση».

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουλίου 2024 , με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή, 12.00 – 19.00

About Post Author