Ενδιάμεσα • Μιχάλης Μαϊδάτσης & Χρήστος Χρηστίδης

Το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει την έκθεση «Ενδιάμεσα» του Μιχάλη Μαϊδάτση και του Χρήστου Χρηστίδη, στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.».

Οι Chrisma58 επιστρέφουν στην Κριεζώτου με μια νέα συλλογή που συνδυάζει ιδανικά τους κεντρικούς άξονες της δημιουργικής τους ταυτότητας: το διάλογο με τα φυσικά υλικά και τα πολιτισμικά σύμβολα, καθώς και τη διαρκή επιδίωξη της αισθητικής αναβάθμισης της καθημερινότητας.

Ο πειραματισμός τους με τη φόρμα και τις ματιέρες επικεντρώνεται σε αντικείμενα – φυλακτά, που υπαινίσσονται το δέος του ανθρώπου μπροστά στο άγνωστο. Μεταλλικά τάματα και σείστρα, φορτισμένα με μια υπερφυσική δύναμη προστασίας στο ταξίδι τους μέσα στον χρόνο, μεταμορφώνονται από τους δύο δημιουργούς σε σύγχρονα εικαστικά αντικείμενα που αποπνέουν μια διάθεση καλοκαιρινής ελαφρότητας.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για «ένα παιχνίδι με την αισθητική των αντικειμένων που διαχρονικά χρησιμοποιούνται σαν “ενδιάμεσα” στις δεήσεις μας για προστασία. Μια απόπειρα να βρούμε ένα αντίδοτο στην απομάγευση της καθημερινότητας».

Η συλλογή τους πλαισιώνεται από βεντάλιες μινιατούρες σε περιορισμένο αριθμό και τρεις συλλεκτικές υπερμεγέθεις – με τη βεντάλια να είναι το αντικείμενο που έχει εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν των δημιουργών -, μοναδικά κουτιά από δέρμα και ξύλο, καθρέφτες και δίσκους. Στοιχείο έκπληξης στη βιτρίνα, οι χειροποίητοι πολύχρωμοι δράκοι, σε μια χρονιά που έχουν την τιμητική τους.

Ο Μιχάλης Μαϊδάτσης και ο Χρήστος Χρηστίδης ζουν στην Αθήνα και συνεργάζονται από το 1987. Σχεδιάζουν και δημιουργούν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, με εικαστική διάθεση, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία υλικών. Κεντρική θέση στη δουλειά τους έχει ο πειραματισμός με τη μορφή, το χρώμα και την υφή των υλικών, με τεχνικές που συγγενεύουν με το trompe-l’oeil. Δημιουργούνται έτσι οι συνθήκες για ένα διάλογο με την ύλη, που καταλήγει στην παραγωγή ευφάνταστων και συνάμα λειτουργικών αντικειμένων. Παράλληλη και συμπληρωματική τους δραστηριότητα είναι το interior design επαγγελματικών χώρων.

Πωλητήριο Πινακοθήκης Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα

Διάρκεια: 13.06.24 – 15.07.24

About Post Author