του Λεόντιου Πετμεζά

Από τις 7 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2024 θα διαρκέσει η ατομική έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου, ποιητή και Ομότιμου Καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρα Ιωάννη Θ. Μάζη, με τίτλο «Ατραποί έννοιας» στο Ναύπλιο στην Vasiliki – Galerie d’art, Σταϊκοπούλου 50 & Φαβιέρου 1,

Η έκθεση που επιμελείται η Βασιλική Ξυλινά θα εγκαινιαστεί

το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 στις 20:00.Μέσα από τους ευρήτατους συμβολισμούς της αισθαντικής υπεροχής του και διαθέτοντας τις δεξιότητες της ευελιξίας και της οξυδέρκειας ο Ιωάννης Μάζης προβάλει στις συνθέσεις του την επαρκή παρατηρητικότητα του . Ταυτόχρονα αποκαλύπτει την ικανότητα του να στοχάζεται και να εμβαθύνει σε όσα επιλέγει για να εκφράσει παραστατικά . Μακριά από δεσμεύσεις του χρώματος και της σχεδίασης οι υπάρχουσες εικαστικές συνθήκες που δημιουργεί εστιάζουν στα ποικίλα ενδιαφέροντα της γραφής του που ανταποκρίνονται στην συνήθη και γνώριμη καθημερινότητα .Ξεκινά από ένα εγγύτερο περιβάλλον του παρελθόντος που αγγίζει το χθες και στην πορεία έρχεται στο σήμερα εκθέτοντας απαράμιλλα στοιχεία που αφορούν χαρακτηρίζουν επισταμένα και αποσπούν ακέραια την προσοχή του κοινού .

Στις συλλήψεις του αποτυπώνει εύληπτα τις τροπές του φωτός, τις εντάσεις των ρυθμικών υφέσεων και τις τυπικές σκιάσεις εντείνοντας στην κινησιολογία κάθε θέματος και φυσικά στην κατάσταση και στις στιγμές του. Η συνθετική πάλλουσα προοπτική που χρησιμοποιεί αποκαλύπτει διατάξεις και προσλαμβάνουσες που υπαγορεύονται από τις επεξεργασίες του βλέμματος και της διαβαθμισμένης συνειδητής υφής ενώ κινούνται σύμφωνα με τις οπτικές γωνίες που επιλέγει να αποδώσει .Η συνεχής μεταβλητότητα των χρονικών περιόδων στην τεχνική του αναδύει τρόπους ανέλιξης και εξέλιξης που συγκροτούνται μέσα από την αυτονομία και την συνδυαστική χροιά . Η τεχνοτροπία του ζωγραφοποιεί και σίγουρα προικοδοτεί με εκφάνσεις την ατμόσφαιρα και την υφολογία των πινάκων του . .Αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις της προέκτασης και της επέκτασης .

Ο Ιωάννης Θ. Μάζης σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Παρουσιάζει «σπουδές» του με ακρυλικά σε καμβά και ξύλο, με λάδια σε καμβά, παστέλ σε ξύλο και σχέδια με μολύβι σε χαρτί. Η ζωγραφική του δουλεύει με τις αρχετυπικές έννοιες των ταυτοτικών πολιτισμικών στοιχείων του ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτισμού, εξερευνώντας το ουσιαστικό τελετουργικό εικαστικό νήμα που τα συνδέει, χτίζοντας μια καινούργια ερευνητική πλατφόρμα για το επόμενο βήμα στην αντίληψη του ευρωπαϊκού εικαστικού «γίγνεσθαι». Είναι η τρίτη ατομική του έκθεση του .Οι δύο προηγούμενες έγιναν με επιτυχία στο Μέγαρο Παλαμά/ΕΚΠΑ, 06/2023 και στην Αίθουσα Πολιτισμού «Σημωνίδης» του Δήμου Αμοργού, 07/2023).

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης ,καθημερινά 19:00 – 22:00.

About Post Author

You May Also Like

More From Author