του Λεόντιου Πετμεζά

Από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2024 θα διαρκέσει η νέα ατομική έκθεση της Γεωργιάννας Νταλάρα που οργανώθηκε από τον ιδιαίτερα γνωστό για τις πολύχρονες και σημαντικές δραστηριότητες του στον πολιτιστικό χώρο ,εικαστικό θεσμό ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ και τον ιδρυτή και διαχειριστή του Σταύρο Δεληγιάννη στον κύριο χώρο της Μεγάλης Λέσχης .

Στην μπαρόκ Μεγάλη Λέσχη με τις μελί αυτοκρατορικές αποχρώσεις ,τους ιωνικούς κίονες,τα κιονόκρανα και τα διαζώματα θα θαυμάσει για πρώτη φορά το φιλότεχνο κοινό της πόλης τα έργα της εμπνευσμένης δημιουργού . Με την ιδιότητα του ιστορικού ,κριτικού τέχνης και του επιμελητή της έκθεσης επεσήμανα στα ΜΜΕ για την έκθεση της καλλιτέχνιδας :”Τα εκθέματα της Γεωργιάνας Νταλάρα που παρακολουθούμε στην παρούσα έκθεση της χαρακτηρίζονται από συναισθήματα εμβάθυνσης και ενδοσκόπησης που ενορχηστρώνονται από βιωματικές δυνάμεις με τρόπο αρκετά συνεκτικό και συνοπτικό. Η περιγραφική αφήγηση της διαδραστικά κυοφορεί ένα ιδιότυπο λυρισμό απέναντι στην μυσταγωγία της γραφής .Ο αεικίνητος μικρόκοσμος και μακρόκοσμος της μαεστρίας τον οποίο μεταλλάσσει με διάθεση πιο συγκεκριμένη μαγεύει το κοινό .Η τεχνική της πάλλεται ενσαρκώνοντας κάθε ζωογόνα διαίσθηση .Κινούμενη η καλλιτέχνιδα αποκλειστικά στα πλαίσια των απόλυτα προχωρημένων τάσεων και πέρα από αυτά συμπληρώνει την υπόσταση των επιτευγμάτων της με ένα ατέρμονο πλήθος συμβόλων. Η πολλαπλή χρήση και η διύλιση της φόρμας που ακολουθεί συγκροτεί καταλυτικά έναν ειρμό διαπραγμάτευσης που οδηγεί με ακρίβεια στον δρόμο για την εκλεκτική ελευθερία.

Διερευνητικά με εξευγενισμένο πνεύμα διεκδικεί κύκλους με απαράμιλλη διατύπωση, έκσταση και υπερβατική ώσμωση .Με αδιάπτωτες εντάσεις χαράζει τις μορφωτικές τιθασεύσεις που ενυπάρχουν στα φωτεινά σημεία μιας διευθέτησης που σταδιακά την επεκτείνει. Αναβιώνει αναφορές και συγκροτήσεις με πορείες και διαδρόμους της έφεσης .Η περιδιάβαση της δημιουργού με παρατήρηση και μελέτη εντείνει το αμέριστο ενδιαφέρον προς τις παραθέσεις που επισυνάπτει .Συνδέει εκδοχές που καλύπτουν τους ισχυρισμούς της επανατένισης με ατομική οπτική και συλλογική βαρύτητα της οντότητας. Παράλληλα επιτελεί υπαρξιακές διακρίσεις που ζωντανεύουν τις κωδικοποιήσεις με την ατέρμονη συνέχεια .

Η επικράτηση της δεικτικής και ουσιαστικής αναπαράστασης με καθαρά διακοσμητικά στοιχεία συνυπάρχει επιδέξια με τις πολυκύμαντες αλληλουχίες τονίζοντας την αινιγματική διάταξη που διαθέτει η σύνθεση των πολυσήμαντων νοημάτων . Διατηρώντας αλληλένδετα και εφαπτόμενα τις πρέπουσες ισορροπίες η έμπνευση και η σύλληψη εμπεριέχουν ενα υπέρτατο κρεσέντο αναφοράς με σκιαγραφικό και χρωματικό μορφισμό.

Σταχυολογούνται καταβολές που ανάγονται στις πλήρεις εκφάνσεις της ωρίμανσης, στην γνώση του ενστίκτου και στις ζητήσεις που έντεχνα συμπληρώνουν μια εκτονωτική εκφραστικότητα. Οι σκέψεις των θεατών για τα έργα εκτεταμένα και ανεξάντλητα αντανακλούν με πλαστικότητα σε υπαίτιους χώρους απρόσμενους και μυστήριους που ωστόσο ενδυναμώνουν εμπεριστατωμένα και επεκτατικά την ανασυγκρότηση του επιδιωκόμενου και ελεγχόμενου ιδεατού αποτελέσματος .”

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην ενδιαφέρουσα έκθεση που έχει τίτλο ”ART SAVES THE PLANET και στην οποία τον συντονισμό έχει η πολιτικός επιστήμων Ευθυμία  Δεληγιάννη ξετυλίγεται  εκτενώς η προχωρημένη σύλληψη της Γεωργιάννας Νταλάρα που αναμφίβολα διαθέτει ευρηματικότητα .



About Post Author

You May Also Like

More From Author