Θεοδώρα Χωραφά – Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση της Θεοδώρας Χωραφά «Τα Πλουμιστά» στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.».

«Η αρχική πρόθεσή σε τούτη την σειρά πηγάζει από την επίγνωση μου ότι κάθε έκφραση ζωής προέρχεται από την πρωταρχική μας μήτρα, τη Γη και κατ´ επέκταση τον πηλό. Με αυτή τη σκέψη, θέλησα να φυτρώσουν οργανικές ύλες πάνω στις κεραμικές μου φόρμες.

Άρχισα έτσι να παίζω με όποιο φυσικό στοιχείο έβρισκα γύρω μου: εξελίχθηκε στην ανάγκη μου να ενσωματώσω οργανικές ύλες στο ανόργανο σώμα των κεραμικών μου αγγείων. Και έτσι άρχισα να παίζω με όποιο φυσικό στοιχείο έβρισκα γύρω μου: τα μαλλιά των σκύλων μου Άλμα και Gypsie, φτερά μιας κότας μας, χόρτα, πρώτες ύλες που στοιβάζονταν στο εργαστήριο. Και με όλους αυτούς τους θησαυρούς, με μπούσουλα την διαίσθηση και λιγότερο την σκέψη, τόλμησα τούτο το ανορθόδοξο εγχείρημα.

Αυτό το παιχνίδι με παραπέμπει σε μια φράση του Shoji Hamada (φημισμένος Γιαπωνέζος κεραμίστας): “Αφού έχω περάσει ένα μέρος της ζωής μου να μαθαίνω την τέχνη μου, μπορώ τώρα επιτέλους να περάσω την υπόλοιπη μου ζωή να την ξεχνάω!”»

Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα

Διάρκεια: 03.06.2021-30.06.2021

ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΓΚΙΚΑ
→ ΚΡΙΕΖΩΤΟΥ 3

Κεραμικό

Κεραμικό

Κεραμικό έργο

Κεραμικό έργο

About Post Author

+ There are no comments

Add yours