του Λεόντιου Πετμεζά

Από τις 30 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου 2024 διαρκεί η νέα αναδρομική έκθεση του εικαστικού δημιουργού , διακεκριμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα Βαγγέλη Παπαδόπουλου στο χώρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ,Ακαδημίας 20.

Oι ευφάνταστες δημιουργίες του καλλιτέχνη έντεχνα και ουσιαστικά αποκρυπτογραφούν με εκπληκτική φαντασία ιδεογραφικούς κύκλους της ουσιαστικής διάταξης .Οι απόλυτα εμπνευσμένες συνθέσεις του αφορούν την επικαιρότητα ,την πραγματικότητα ,την καθημερινότητα και την ιστορία .Η δόμηση και η αναδόμηση των στοιχείων στην ζωγραφική του επιτελεί αναφορές που συμβάλλουν στην μνημονική τάξη κάθε θέματος.

Με αμεσότητα ο δημιουργός απελευθερώνει στις καταθέσεις του δυνάμεις που ακολουθούν τα εκφραστικά σημάδια της ενδοσκόπησης ,της εντρύφησης και της ανάλυσης των διαδρομών . Αποκαλύπτει την παρουσία μιας διερεύνησης με προοπτικές και προσανατολισμούς . Με χαρακτηριστικές χρωματίσεις και νύξεις τονίζει την ζωντάνια ενός πνεύματος γραφής που στηρίζεται άρρηκτα σε ιμπρεσιονιστικές, εξπρεσιονιστικές και υπερρεαλιστικές αποδόσεις με κοινό γνώμονα ωστόσο τον ρεαλισμό.

Οι προσεγγίσεις του εμπεριέχουν αδρές και άμεσες διαφοροποιήσεις με στωική αφηγηματική κατεύθυνση και πρόθεση, χρήσιμα υλικά  , που σηματοδοτούν τις οπτικές ωσμώσεις με μια φορμαλιστική ανάπτυξη στην περιγραφή .Η τεχνοτροπία του  ανοίγει εισόδους στην ενόραση της αυτάρκειας ενώ παράλληλα  η διαγώνιος της μεταλλάσσεται σε σχέση με την αισθαντικότητα. Τελειοποιεί αλματώδεις κυματισμούς της άρρηκτης απαιτητικότητας των λιτών θέσεων και αντιθέσεων.     

Οι συλλήψεις του προχωρούν ακάθεκτα σε συμφύσεις ρυθμών και καλύψεων που έμμετρα επισυνάπτουν παλμούς και ειρμούς με ενέργεια οντότητας και περιθώρια έντασης και ένταξης. Η διαίσθηση του εμφορείται από την ικανότητα της διείσδυσης που γεννά συναισθήματα και προκαλεί ευχάριστα και διερευνητικά τις αισθήσεις του θεατή με αντανάκλαση στο πρόσοδο .Οι εκφάνσεις που φιλοτεχνεί στις επιφάνειες του χρωστήρα μεταβιβάζουν προσδιορισμούς. Στηρίζονται σε διευθετήσεις σαφήνειας που πραγματεύονται εύληπτα τις λειτουργίες της απεικόνισης.

Προσομοιώνουν προνόμια πολυκύμαντα που δρουν σαν μορφές σε διαλόγους, με συνισταμένη την αναπαράσταση της διάταξης και της ανασυγκρότησης .Διηγείται στο κοινό ιστορίες συνδεδεμένες με την φύση. Η εικαστική εργασία του δοσμένη σε εύγλωττες θεματικές ενότητες, απόλυτα συνδεδεμένες με τον κύκλο της ζωής, στέλνει το προσωπικό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη που είναι πιο επιτακτική από ποτέ, επισημαίνει την ανάγκη της συμβίωσης για αμοιβαίο όφελος, για την διατήρηση μιας βιώσιμης και επιθυμητής ανάπτυξης, καθώς όλα είναι απαραίτητα για την ισορροπία.

Σημεία αναφοράς του όπως προανάφερα είναι το φυσικό τοπίο ,τα υπέροχα πρόσωπα ,οι σωματογραφίες, που ως εργαλεία γραφής αναδεικνύονται στην τεχνική  του, παράγουν και μεταφέρουν την ζωή με την ανεκτίμητη επικονίαση που γενναιόδωρα έρχεται για να συμβολίσει το ελπιδοφόρο μέλλον.Οι θεματικοί άξονες αυτόνομα συνδέονται μεταξύ τους και αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα της ζωής με σύνδεση. Σηματοδοτούν εξορμήσεις και σημειώνουν παιχνίδια με αιωρήσεις ,αυτοσχέδιους παραδείσους, θεμέλια ροής παρουσία των αποτυπώσεων .Με το έργο του περιγράφει την αλληλουχία της ισορροπίας ενός κυκλώματος στο οποίο η ύπαρξη εξαρτάται από την συμβίωση .

Η δομή του περιβάλλοντος και η εγκατάσταση της συναίσθησης έχει απώτερο στόχο να καταδείξει με εκτενείς σημάνσεις το αέναο ανθρώπινο πνεύμα και να τιμήσει εκείνους που δίνουν την μάχη τους καθημερινά με συμβολή καθοριστική και συμβολική συμμετοχή , με συνέχεια και μεταλλάξεις ,που παρατάσσονται σε δομές που διαδραματίζονται στην αφήγηση και σε ένα χωρόχρονο επαναλαμβανόμενο. Χωρίς να πλαισιώνει με σκηνικό φόντο τα πορτραίτα και τις προσωπογραφίες των ανθρώπων της εποχής τους δίνει  ταυτότητες. Ενοποιεί νοηματικά παράλληλες διηγήσεις γεφυρώνοντας το χρόνο και το χώρο και εγκαθιδρύοντας μια ολοκληρωτική ενότητα με πολιτισμικό ειρμό που απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, που φωλιάζει και επωάζεται.

Στην εμπεριστατωμένη απόδοση  του διακρίνουμε την μνημειακή έκφανση της κυρίαρχης χροιάς και της συναισθηματικής φόρτισης που απεικονίζονται με ηθογραφικές και ψυχολογικές στάσεις στην δόμηση με φωτισμένη ενδοσκόπηση και γεωμετρική δύναμη. Πρόκειται για την καινοτόμα συρραφή γνώριμων συνθέσεων που η συνύπαρξή τους ενδυναμώνει τα συνολικά ενδιαφέροντα εκθέματα. Χαρακτηρίζεται από τις ποικίλες επισημάνσεις της έκφρασης και της περιήγησης. Με διαδραματιζόμενα συμβάντα περιπτώσεων, διαδρομών, περιπετειών και ευρύτερων ζωτικών και ζωογόνων διεξαγωγών.

Διακρίνουμε  επίσης την παρέμβαση στην εμβάθυνση των τάσεων που με ελευθερία δράσης στηρίζονται στην καταγραφή των στοιχειωδών και συνοπτικών εικονίσεων της υποβλητικότητας. Προσδιορίζονται σε γραμμές συγκροτημένης οντότητας και συνειρμικής διάστασης ενώ έντεχνα τονίζουν την υφή των διακυμάνσεων.Το διάκοσμο της προτασιακής συνοχής και το θεματικό περιεχόμενο των υλικών που χρησιμοποιεί μέσα από ουσιαστικούς συμβολισμούς συγκινούν διαχρονικά χάρη στην λεπτομέρεια της μετάπλασης που εκπέμπουν με  προοπτική .

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος εμπλουτίζει κάθε ιδέα του και την φτάνει σε σημείο που να προκαλεί δέος στο κοινό και να το προσελκύει στην γνωριμία του άλλου σύμπαντος. Απαντά σε ερωτήματα, αντλώντας διδάγματα και προσδοκίες από ενοράσεις . Στο επίπεδο της σχηματοποίησης του ευλαβικά και δραματουργικά συνδυάζει την προσεγμένη παρουσία που τονίζεται με σύμβολα αυθεντικότητας και με ιδιαιτερότητες ασύγκριτης λειτουργικής αντίληψης. Με την αυστηρή και επαρκή διατύπωση των προθέσεων του  αναδεικνύει τις γωνίες και τις οπτικές της θέασης που παραβολικά αναπτύσσονται με διαφάνεια και διαύγεια. Στις χρωματικές επιφάνειες του οι τομές της στάθμισης ενεργοποιούν την καλλιέργεια του εγχειρήματος του με βαθμούς αντανάκλασης που ανακυκλώνουν κλίμακες άσκησης και ιδεώδεις αναλογίες .

Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες 11.00-14.00 και 18.00- 20.00.

About Post Author

You May Also Like

More From Author