Ατομική έκθεση του ζωγράφου László Benkő στην Art Appel Gallery

Η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα

και η ART APPEL GALLERY

σας προσκαλούν

στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του ζωγράφου 


László Benkő

με τίτλο  

“Corporeal Moments”


Εγκαίνια: Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, ώρα 20:00 – 23:00

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου 2019

ΚΕΙΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ:

Κείμενο 1

Η παντοκρατορία τού ποιητικού ρεαλισμού. Το ανθρώπινο σώμα ως μέτρο και «στιγμή» ευτυχίας. Η περισυλλογή με όρους φυσιοκρατικής εξέλιξης του πολιτισμένου όντος.

 

Σκέψεις, κρίσεις και διακρίσεις με αφορμή την έκθεση “Corporeal moments” τού ζωγράφου László Benkő στην ART APPEL GALLERY, που φιλοξενεί μόνον επιτυχίες,

 

aπό τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός κατατρύχεται ακόμη από τις ελληνορωμαϊκές καταβολές του και ταλαντούται μεταξύ νεοκλασικισμού και ρομαντισμού. Η εισβολή του ρεαλισμού και του «κακού παιδιού» του με το όνομα νατουραλισμός που ερωτοτροπεί με την ηθογραφία ελάχιστα επηρέασε την πατρογονική αισθητική κληρονομιά.

Ανάμεσα στο κίνημα “Sturm und Drang” («Θύελλα κι Ορμή») και τη σύγχρονη Τέχνη που παλινδρομεί στην μετά το μεταμοντέρνο εποχή μας προκειμένου να αποφύγει πλέον αυτοκαταστροφικές τάσεις, ανάμεσα στον δέκατο ένατο αιώνα και στον εικοστό πρώτο μεσολαβεί ο σουρεαλισμός, ο ιμπρεσιονισμός, ο φουτουρισμός, ο κυβισμός, το κίνημα νταντά, ο μοντερνισμός, η μετανεωτερικότητα και διάφοροι άλλοι –ισμοί μείζονος ή ελάσσονος σημασίας. Το πιο σημαντικό τέκνο όμως από τη συνάντηση κλασικισμού, ρεαλισμού και σουρεαλισμού είναι ο λεγόμενος «ποιητικός ρεαλισμός», αφού το λεγόμενο «θέατρο του παράλογου» πέρασε απλώς στον εικαστικό χώρο κυρίως ως αφηρημένη τέχνη.

Μέσα σε όλο αυτό τον ιστορικό περίγυρο και υπό το βάρος μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας επιβαρυμένης από το Χάος και την υπερβολική αύξηση της εντροπίας όλων μα όλων των συστημάτων, είναι σημαντικό να ξαναγυρίζουμε στο ανθρώπινο σώμα, γυμνό, ημίγυμνο ή ντυμένο, αφού αυτό είναι το μόνο απτό και μετρήσιμο στίγμα μας πάνω στη Γη, ενώ ψυχή και πνεύμα είναι μεγέθη αλλοδιαστασιακά κι ουδόλως κατατάξιμα, μιας και ανήκουν στον χώρο του Άρρητου, του Άφατου και του απροσπέλαστου από την ανθρώπινη λογιστική μηχανή. Όμως η Τέχνη κινείται εξ ορισμού σε έναν μεταιχμιακό χώρο πέρα από τα όρια της Κοινής Λογικής κι Εντεύθεν της όποιας μεταφυσικής, μυστικιστικής ή μη. Ακόμα και ο έρωτας, στις ακραίες ηδονιστικές εκφράσεις του παύει να είναι «σωματικός», γίνεται υπερβατικός, κινητοποιεί την Υλοενέργεια και μας εξακοντίζει σε κβαντικές εναλλακτικές «πραγματικότητες».

Στη συγκεκριμένη δουλειά του σημαντικού εικαστικού László Benkő που εκτίθεται στην πάντα προφητική και προ-γνωστική ART APPEL GALLERY είναι προφανές ότι συναντάται η ελληνορωμαϊκή Αρχαιότητα με το κεντροευρωπαϊκό Φως, νοσταλγεί τον μεσογειακό «Παράδεισο» κι απευθύνεται στις εκλεπτυσμένες αισθήσεις επιτυγχάνοντας έναν ερωτισμό ιδεαλιστικού κι εξιδανικευμένου τύπου με αποτέλεσμα όλα να είναι φωτισμένα κάτω και μέσα από την αχλύ τού κυριαρχούντος χριστιανικού συναισθήματος τής αγάπης, ως φιλότητος, αλληλεγγύης κι ανεπιφυλάκτου αποδοχής τού Άλλου, που τον υποδεχόμαστε «μετά βαΐων και κλάδων» χωρίς καν να μπούμε στον κόπο να τον χαρακτηρίσουμε άσωτο ή γνωστικό υιό.

Αρχετυπικοί μύθοι που βρήκαν έκφραση στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας με τον Λύκο, ο άνθρωπος ως μοναχός-ερημίτης κι ο άντρας ως σύντροφος ή αντικείμενο θαυμασμού, η γυναίκα ως ρομαντική κόρη που ονειρεύεται τον καλό της, η Φύση ως μυστήριο που μόνο με την μουσική και την ποίηση εξημερώνεται, ο σκύλος ως προαιώνιος πιστός φίλος και σύντροφος, η μάχη των φύλων, αλλά και η προσευχή… αυτές είναι οι θεματικές πτυχές μέσα από τις οποίες ξετυλίγεται αυτός ο εικαστικός διαλογισμός, αυτή η περιπατητική προσευχή ανάμεσα σε σχήματα και χρώματα, γνωστά, αναγνωρίσιμα, αλλά όχι πάντα οικεία κι αναμενόμενα.

Ανα-ψυχή, απόλαυση, αισθητική ηδονή, γαλήνη ψυχής κι αρμονικό συνταίριασμα στοιχείων του έξω κόσμου έτσι όπως απηχούν και διαθλώνται στο εσωτερικό μας έρεβος. Τελικά, η έκθεση αυτή δείχνει τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις σχέσεις όπως θα έπρεπε να είναι, όπως θα θέλαμε να είναι. Κι αυτό από μόνο του είναι ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα.

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Κείμενο 2


Ο László Benkő γεννήθηκε το 1979 στην Nagykanizsa. Έχοντας το ενδιαφέρον του στραμμένο στις καλές τέχνες εκπαιδεύτηκε από έναν τοπικό καλλιτέχνη. Επηρεασμένος από την ρεαλιστική παραστατική απεικόνιση, άρχισε να μελετά το ακαδημαϊκό σχέδιο και την ζωγραφική της Φλωρεντίας.

Εξετάζει και μελετάει τα έργα ζωγραφικής και την τεχνική των παλιών δασκάλων όπως του Benczúr, Zichy, Bouguereau και Caravaggio.

Στους πίνακές του, ο László Benkő αναζητά το πλαίσιο του μυαλού, τις πεποιθήσεις, τις σχέσεις, τα συναισθήματα, τις αδυναμίες του χαρακτήρα.

Κοινωνικές υποθέσεις, οικογένεια, επιπτώσεις του επιταχυνόμενου κόσμου στους ανθρώπους. Ο κόσμος της άποψης μιας γυναίκας, μιας μητέρας, ενός παιδιού, ενός καλλιτέχνη, ενός πατέρα.

Η έννοια της ύπαρξής μας. Θρησκεία, σχέση με τον Θεό, συνάντηση της πίστης και του ανθρώπου.

Τι μετάλλαξη μας προκαλούν τα παραπάνω ως αντίκτυπο; Πότε κάνουμε καλό και πότε καταστρέφουμε;

Η επίδραση της απόφασής μας στο περιβάλλον μας και στους εαυτούς μας.

Στάδια της ανθρώπινης ζωής μας, η φυσική και πνευματική πρόοδος μας, αναπόφευκτες αλλαγές και συναντήσεις. Στους πίνακες του Benkő η επιλογή των αντικειμένων, τα κομμάτια ρουχισμού, οι χαρακτήρες, οι κινήσεις έχουν συμβολικό νόημα το οποίο, στο τέλος, δημιουργεί μια πλήρη σύνθεση, δημιουργώντας μια προσωπική άποψη και έναν ολόκληρο κόσμο.

Στα έργα του László Benkő, η φαντασία και η πραγματικότητα αναμιγνύονται και ταιριάζουν, αλλά είναι η συνολική εικόνα που αποκαλύπτει την απόλυτη αλήθεια. Η αγάπη του για την τέχνη και την παραστατική έκφραση είναι ενστικτώδης και εμπνευσμένη. Οι ήρωες του είναι γεμάτοι ζωή και πνεύμα, δοσμένα από τις πινελιές του δημιουργού τους . Οι έξοχες εικόνες του εξερευνούν ποικίλα θέματα και οδηγούν τους θεατές στον δικό τους κόσμο, αφήνοντας διαρκείς εντυπώσεις σε όλους.


Miklós Benedek

Teacher of masters degree

Σημείωμα από την Πρεσβεία της Ουγγαρίας:

Είναι μεγάλη μας τιμή και ευχαρίστηση που συνεργαζόμαστε με την Art Appel Gallery στην έκθεση που παρουσιάζει με τίτλο “Corporeal Moments” του πολύ ταλαντούχου καλλιτέχνη László Benkő. Η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένη στην προώθηση των αξιών του Ουγγρικού πολιτισμού στην Ελλάδα, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση και την πολιτιστική ανταλλαγή. Ως εκ τούτου, η οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα είναι μία από τις προτεραιότητες μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα εξαιρετικά έργα του László Benkő θα εξυπηρετήσουν και τους δύο στόχους, προσφέροντας καλλιτεχνική απόλαυση στους επισκέπτες της έκθεσης.

 

Erik Haupt

Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και την Κύπρο

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

 

ART APPEL GALLERY

 

Νεοφύτου Βάμβα 5

106 74 Κολωνάκι Αθήνα

Τηλ: 211 11 540 30

artappelgallery@gmail.com

www.artappelgallery.gr

Facebook: Art Appel Gallery
Instagram: @appel.gallery

 

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:30

(Την ημέρα των εγκαινίων η gallery ανοίγει στις 20:00)

Σάββατο 11:00 – 15:00

Κυριακή κλειστά

Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

About Post Author

+ There are no comments

Add yours