Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τιμά τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο

του Λεόντιου Πετμεζά

Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής Τίτος Πατρίκιος είναι επίτιμος καλεσμένος στον Κύκλο Ποίησης που θεσμικά παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θάλεια Διπλαράκου» (Ήβης Αθανασιάδου και Τρίτωνος) του Δήμου Παλαιού Φαλήρου .

Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Πολιτισμού Γιώργος Πράπας προσκαλούν το φιλότεχνο και αναγνωστικό κοινό στην τελευταία βραδιά του Κύκλου Ποίησης με τον ποιητή Αντώνη Φιλιππαίο, την Κυριακή 2 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θάλεια Διπλαράκου» σε μια αφιερωματική εκδήλωση για την σπουδαία προσωπικότητα των γραμμάτων και της ποίησης, τον Τίτο Πατρίκιο που μεταξύ άλλων βραβεύσεων για το έργο του ,το 2016 βραβεύτηκε με το Γαλλικό Βραβείο Ποίησης για την δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του «Στο οδόφραγμα του χρόνου»

Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος δήλωσε σχετικά «Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε τον Τίτο Πατρίκιο, Πρόεδρο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του 2004, μια προσωπικότητα που ζει σύμφωνα με ένα δημιουργικό συγκερασμό εγρήγορσης του ποιητή και δράσης του πολίτη»

Για τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσει η Ελένη Αντωνιάδου φιλόλογος – ερευνήτρια , πρώην μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα .

Για τον Τίτο Πατρίκιο με τον οποίο έχουμε συνυπάρξει σε ποιητικές ανθολογίες ,κυρίως σε ημερολόγια των εκδόσεων Ιωλκός έχω επισημάνει σε κείμενο μου για την ποίηση του: ”Διαβάζοντας τα εμβληματικά εκθέματα της απόδοσης του ανακαλύπτουμε την διεργασία που ενυπάρχει στην λογοτεχνική σύλληψη του . Η θεματική του με πρωτοτυπία και αισθαντική ευρηματικότητα κινείται σε μια ευρεία γκάμα ζητήσεων, φιλοσοφημένων περιστατικών και πεπραγμένων επί παντός επιστητού. Στα κείμενα του κυριαρχεί το αίσθημα , η αναφορά και ο λόγος της πολιτικότητας που ενέχει την διάχυτη ευαισθησία. Δημιουργεί ένα φόντο καλύψεων στο οποίο αναμιγνύει την έμπνευση του με τα στοιχεία της άμεσης αναφοράς . Η γραφή του καθορίζει δυναμώσεις και κυκλώσεις σκέψεων με τοποθετήσεις και εμβόλιμες συγκροτήσεις .Μετατρέπει επεκτατικά τις φέρουσες αφηγήσεις του χρησιμοποιώντας ζωντανά διαμετρήματα σε μια ατμόσφαιρα με ενδογενείς παραθέσεις. Η εκποίηση των θέσεων που προβάλλει ενέχει δέσμες που κατέχουν τα εύλογα και τα ζητούμενα ενώ παραπέμπουν σε εμβληματικές χαράξεις. Εμβαθύνουν σε στοιχειώδεις και σταχυολογούμενες απεικονίσεις που εμπεριέχουν εμβληματικές απεικονίσεις . Ο ποιητής επιτρέπει στις χαρακτηριστικές αψίδες του να υπερτερούν σε ποιοτική αντίληψη. Η απόλυτη διευθέτηση του εμπεριέχει την μεγεθυντική κλίμακα της πρωτοποριακής στάσης . Εκφράζει διαχρονικές, προσωπικές εναλλαγές και εύληπτες διαφοροποιήσεις με απόσταση αλλά και κοντά στην τρέχουσα επικαιρότητα. Οι υπέρτατοι βαθμοί των συνειρμών της φόρτισης που αναδεικνύει αγγίζουν τους αναγνώστες. Δοσμένοι μέσα από στίχους έντονου προβληματισμού τονίζουν την ικανότητα του  να είναι γλωσσοπλάστης και να εξελίσσεται σε άριστο χειριστή ενός λόγου με τον οποίο καταγράφει και φωτίζει πτυχές και στιγμές της καθημερινότητας.

Με έντονη στοχαστική και διαρκή εμμονή κωδικοποιεί φόρμες με συναισθηματικές ρίμες που παραπέμπουν σε ταξιδιωτικά επίπεδα της ανθρώπινης ψυχής. Αφιερώνει τα αφηγήματα του σε ένα περίγυρο  που κινείται στην σφαίρα της αγάπης και της ενασχόλησης με τον άνθρωπο. Συναρπάζει απερίσπαστα καθώς πέρα από την σύνεση που τον διακρίνει δίνει διαστάσεις σε αδιάσπαστους κύκλους επέκτασης . Τονίζει την έκσταση της ταύτισης και την στοχαστική ολοκλήρωση της ανανέωσης .Επιτρέπει να κυριαρχεί η οικουμενικότητα με διευθετημένη περιπλάνηση και με συναφή περιήγηση που ανάγει στον χώρο της συναρμολόγησης των χειρισμών . Με εκπληκτικό τρόπο περνά σε αναγνωρίσιμα, οικεία και ευρεία πεδία  .Με πληρότητα προς μια συνειδητοποίηση που καταλήγει στην κορύφωση των αξιώσεων. Διαισθητικά φιλτράρει τα διανοητικά αποτελέσματα των συνθέσεων του. Ζυγίζει τις αναλογίες,τις στάσεις, τις προοπτικές και τις συζεύξεις .Θέτει στις υποθέσεις του δρομολογημένες και ολοκληρωμένες αναλύσεις . Επισυνάπτει ενδείξεις που καθρεφτίζουν τους αγωγούς της διέλευσης και διεγείρουν τις δράσεις .Οι χειρονομίες του αφομοιώνονται από τις καταστάσεις και τα γεγονότα της ζωής . Οι στοιχειοθετήσεις του με συγκινησιακές φορτίσεις συγκλονίζουν δραματουργικά .Η ευλάβεια της αντιμετώπισης για την ανθρώπινη πορεία  θέτει κίνητρα που υπόκεινται σε θεματικές γέφυρες.”

Η προσέλευση για την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θάλεια Διπλαράκου» θα αρχίσει στις 19:00, και θα ξεκινήσει στις 19:20.

Συντονιστής: Αντώνης Φιλιππαίος

Επιμέλεια εκδήλωσης: Κατερίνα Λέμη.

About Post Author