Το Βρυσάκι ήταν μία από τις παλιές, πυκνοκατοικημένες γειτονιές στην Αθήνα ανάμεσα στο Θησείο και την Πλάκα. Θυσιάστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 προκειμένου να προχωρήσει το ανασκαφικό έργο της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, που έφερε στο φως την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.
Αυτή η εν πολλοίς λησμονημένη συνοικία είναι το θέμα του νέου εικαστικού ημερολογίου της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη, που μόλις κυκλοφόρησε.
Η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη προχωρώντας το δικό της ερευνητικό έργο στην ιστορία της Αθήνας και τη στρωματογραφία της μνήμης της πόλης προσέγγισε το Βρυσάκι προτάσσοντας τις ιστορίες των ανθρώπων του. Οι ανθρωποκεντρικές και βαθιά ουμανιστικές υδατογραφίες, όλες προϊόν έρευνας και αρχειακής μελέτης, αποτελούν τον κορμό της έκθεσης “Βρυσάκι. Αναζητώντας τη χαμένη συνοικία”, που παρουσιάζεται έως 31 Δεκεμβρίου στο Λουτρό των Αέρηδων, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ.
Το νέο ημερολόγιο τοίχου είναι δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) και περιλαμβάνει δώδεκα εικαστικά έργα της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη, ένα για κάθε μήνα. Όλα τα έργα είναι υδατογραφίες που ανακαλούν όψεις της καθημερινότητας στο Βρυσάκι και ανακαλούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Το συλλεκτικό, αυτό, ημερολόγιο συνιστά ιδανικό και προσιτό δώρο, αλλά και προσθήκη στην ιστορική εικαστική εικονογραφία της Αθήνας.
Τα αθηναϊκά ημερολόγια της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη αποτελούν πλέον θεσμό και συναντούν το κοινό τους για τρίτη φορά, πιστοποιώντας την αγάπη της προς την πόλη αλλά και την ερευνητική ματιά της.
Τα έργα είναι όλα ενδεικτικά της δεινής καλλιτεχνικής δεξιότητας της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη, η οποία έχει ειδικευτεί στην αθηναϊκή ακουαρέλα, καλλιεργώντας επί της ουσίας μια προσωπική εικαστική γραφή.
Το ημερολόγιο εμπλουτίζεται από δώδεκα συνοδευτικά κείμενα καθώς και ένα εκτενέστερο εισαγωγικό κείμενο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου, μια τομή στον ιστορικό χρόνο της Αθήνας του Μεσοπολέμου.
“Το Βρυσάκι με τους ανθρώπους του, τα σπίτια του, την κοινωνική ζωή, τα μνημεία του, αναδύεται ως μια πολύπτυχη πινακοθήκη της Αθήνας των αρχών του εικοστού αιώνα”, αναφέρει. “Μελετώντας αρχεία και φωτογραφίες, η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη ανασυνθέτει μια ουμανιστική φαντασμαγορία εστιάζοντας σε λεπτές αποχρώσεις της καθημερινότητας, οργανώνοντας παράλληλα τις κλίμακες και τους διαλόγους ανάμεσα σε ανθρώπους και σπίτια.”
Το ημερολόγιο περιλαμβάνει επίσης προλογικό σημείωμα της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη, απόσπασμα από την συνέντευξη του Σεραφείμ Μπάκουλη, ενός από τους τελευταίους επιζώντες κατοίκους του Βρυσακίου, καθώς και μετάφραση όλων των κειμένων στα αγγλικά από τον John Davis.
Τα θέματα του ημερολογίου είναι:
Ιανουάριος – Οδός Αρείου Πάγου
Φεβρουάριος – Η Παπαντούλα της Βλασσαρούς. Τελετή αποϊεροποίησης.
Μάρτιος – Καθαρή Δευτέρα στον Άρειο Πάγο
Απρίλιος – Η λαϊκή αγορά του Θησείου
Μάιος – Επιτάφιος στην Παναγία Βλασσαρού
Ιούνιος – Φανοποιείο “Η Τρωάς”
Ιούλιος – Παζαρόπορτα
Αύγουστος – Παντοπωλείο “Η Καλή Γνώμη”
Σεπτέμβριος – Πλατεία Αγίων Αποστόλων
Οκτώβριος – Το παλιό τζαμί
Νοέμβριος – Πετροπόλεμος στην Πλατεία της Στοάς των Γιγάντων
Δεκέμβριος – Ο κυρ Βοριάς
Το ημερολόγιο, σχήματος 30Χ30 cm, διατίθεται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και κατόπιν παραγγελίας στο τηλ.210-3304759 και στο e-mail notarte1711@gmail.com.
Παράλληλα με το ημερολόγιο, θα διατεθούν ενυπόγραφα αντίτυπα κάποιων έργων του ημερολογίου σε περιορισμένο αριθμό, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν κατόπιν παραγγελίας στο τηλ. 210-3304759 και στο e-mail notarte1711@gmail.com.
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης ΚοκολάκηςΕmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com