Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε σήμερα στην Βουλή – εμφανώς και βαριά – τραυματισμένος πολιτικά. Ηταν η προφανής ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκλογές κι ο Αλέξης Τσίπρας την αξιοποίησε.
Κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται για την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, του καταλόγισε αλαζονεία, φθορά, διαφθορά και «ντιλάρισμα» συμφερόντων και ζήτησε παραίτηση της «κυβέρνησης των ενόχων».
«Αντί για ψέματα, να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε, κ. Μητσοτάκη, και να προκηρύξετε εκλογές. Πατάτε 2,5 χρόνια τώρα στο λαιμό της χώρας στηριζόμενοι σε χορηγούμενα ΜΜΕ. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνος. Είστε μία κυβέρνηση ενόχων. Ως εδώ λοιπόν», ήταν η κατακλείδα της ομιλίας του στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Παρ’ ότι τα σήματα είχαν ήδη δοθεί από την Κουμουνδούρου, στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπήρξε αιφνιδιασμός. Χρειάστηκε να ανέβει στο βήμα, πλην του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, και ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να δοθεί χρόνος αναπροσαρμογής της ομιλίας Μητσοτάκη.
Όταν εν τέλει ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην Ολομέλεια είχε να απαντήσει μόνον σε δύο ερωτήματα: Στο αίτημα Τσίπρα για εκλογές και στο εάν και ποιος από την κυβέρνηση παρέλαβε εν τέλει την έρευνα Τσιόδρα για τις ΜΕΘ και γιατί δεν την αξιοποίησε. Και στα δύο πελαγοδρόμισε.
Ως προς την έρευνα για τις ΜΕΘ, έδειξε ότι η καθαρή προτεραιότητά του ήταν να απεκδυθεί της προσωπικής ευθύνης. Το επιχείρησε με εμφανή αγωνία και με τη συνήθη αυταρέσκεια. Επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι η έρευνα ήταν γνωστή στην κυβέρνηση – άγνωστο σε ποιον – αλλά δεν παραδόθηκε ποτέ στο Μαξίμου, υποβάθμισε και ερμήνευσε κατά το δοκούν το περιεχόμενό της και έμεινε μακριά από το mea culpa για τη δική του αντιεπιστημονική τοποθέτηση στη Βουλή («δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ»). Αρκέστηκε να πει ότι δεν χρησιμοποίησε «την καλύτερη δυνατή διατύπωση».
Σε επικοινωνιακό επίπεδο, για να καλύψει εαυτόν άδειασε ευθέως και απαξίωσε τον ίδιο τον καθηγητή Τσιόδρα. «Δεν περίμενα την μελέτη του καθηγητή και κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και να αυξήσω τις ΜΕΘ» είπε, και αντί της έρευνας Τσιόδρα ανέγνωσε άρθρο της εντατικολόγου του Ευαγγελισμού Αναστασίας Κοτανίδου που δίνει διαφορετική εικόνα για την κατάσταση στο σύστημα Υγείας.
Το αίτημα Τσίπρα για εκλογές το απέρριψε με επίδειξη αυτοπεποίθησης και θεσμικής υπευθυνότητας. Και με μάλλον υπερβολικές δόσεις ειρωνείας και καγχασμού που υπέκρυπταν υψηλή νευρικότητα. Το απέδωσε, δε, στον φόβο του ΣΥΡΙΖΑ ότι όσο περνά ο καιρός θα μείνει τρίτο κόμμα, πίσω από το ΚΙΝΑΛ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι η νέα του τακτική είναι τακτική παράλληλης πόλωσης και πριμοδότησης (με πρόθεση προσεταιρισμού) του ΚΙΝΑΛ. Επικαλέστηκε τουλάχιστον τρεις φορές το Κίνημα Αλλαγής ως υπόδειγμα υπεύθυνης αντιπολίτευσης έναντι του «ανεύθυνου» ΣΥΡΙΖΑ κι έδειξε ότι το ιδανικό σενάριο για τη ΝΔ θα ήταν μια συγκυβέρνηση με το νέο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Αφού προηγουμένως, το Κίνημα Αλλαγής θα έχει συρρικνώσει τη διαφορά του από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το σενάριο που πατά στα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, με πλέον χαρακτηριστική τη σημερινή μέτρηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, η οποία δίνει τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ μόλις στις 4 μονάδες (19,2% έναντι 15,2%).
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προεξοφλήσει αυτή την τακτική χωρίς να θεωρούν, προσώρας τουλάχιστον, ότι έχει και την συναίνεση του ίδιου του ΚΙΝΑΛ. Επ’ αυτού σημείωσαν σήμερα ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης τήρησε με ευλάβεια τις «ίσες αποστάσεις».
Καταγράφουν ωστόσο την νέα κινητικότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, η οποία δεν είναι ασύνδετη και με τις δύο τελευταίες βασικές κινήσεις Τσίπρα. Το αίτημα για εκλογές είχε ωριμάσει μεν, αλλά ενώπιον της δυναμικής Ανδρουλάκη διαμορφώνει, σε ένα κρίσιμο timing, έδαφος συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και ανάσχεσης διαρροών αποστασιοποιημένων ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς προς το ΚΙΝΑΛ. Εξ ου και η σημερινή ομιλία Τσίπρα είχε μορφή διπλής αντεπίθεσης – τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς το ΚΙΝΑΛ.
Η διαγραφή Κουρουμπλή είναι επίσης το μήνυμα Τσίπρα ότι η εποχή της χαλαρής και ακτιβιστικής αντιπολίτευσης παρήλθε. Ο πολιτικός λόγος που θα εκπέμπεται στο εξής θα είναι λόγος συμπαγής με ορίζοντα τη διακυβέρνηση.
Η αποτελεσματικότητα αυτής της στροφής δεν θα μετρηθεί άμεσα. Προηγουμένως πρέπει να κάτσει η σκόνη της εσωκομματικής εκλογής στο Κίνημα Αλλαγής – ήτοι, περιμένουν νεώτερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα στις μετρήσεις του Φεβρουαρίου ή και Μαρτίου.
Πηγή:tvxs.gr
+ There are no comments
Add yours