Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την οικονομία άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο. Χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητική την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στην οικονομία. Προφανώς η πανδημία έχει χτυπήσει σε όλες τις χώρες, είπε, όμως η ελληνική οικονομία είναι σε πτωτική πορεία από τον Σεπτέμβρη του 2019. Υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι μεγάλες, δυσανάλογες με όλες τις προβλέψεις.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ε.Ε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ είπε πολλά λόγια προεκλογικά υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, «στην πράξη εργάστηκε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών».
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν πήρε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα και «όταν πια η ύφεση θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα των προβλέψεων» θα έρθει να πει στον λαό: «Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία». Πρόσθεσε πως ήδη η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος γι’ αυτή τη στάση της, σχολιάζοντας ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας ορισμένες από τις προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη «με κατευθύνσεις σε αναντιστοιχία με όσα προεκλογικά είχατε πει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η έκθεση Πισσαρίδη και να θέσει έγκαιρα σε ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις και τις προβλέψεις για το αναπτυξιακό πλάνο.
Κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν «θα βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία την ώρα που θα δίνει μπόνους στα golden boys και τα μεγάλα τραπεζικά στελέχη». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για την αναφορά του ότι η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους είναι πολιτική επιλογή. «Δεν ήταν πολιτική επιλογή σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, ήταν υποχρέωσή σας, ήταν απόφαση του ΣτΕ», είπε. Σημείωσε ότι προβληματίζεται ιδιαίτερα όταν τον ακούει μετά την αναφορά του για πολιτική επιλογή για τα αναδρομικά «να προσθέτετε αμέσως μετά μια σειρά από υπαινιγμούς που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε ότι κάτι ετοιμάζετε».
Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ουσιαστικά ανακοίνωσε «κούρεμα» πάνω από 60% σε αυτά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, δηλαδή ότι δίνει 1,4 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, ενώ η απόφαση των δικαστηρίων, όπως είπε, αφορά ένα ποσό που είναι 3,9 δισ. ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην απόφαση της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης. Χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητική την αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό σε βάρος των επιχορηγήσεων αλλά και ως λόγο για προβληματισμό την αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, για μείωση των επιχορηγήσεων και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις.
«Απέναντι σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα δεν σας ακούσαμε να υψώνετε τη φωνή σας. Ενώ μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτηρίσατε έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις. Δίκαιο και εύλογο για ποιον; Για εμάς που χάσαμε ή για τους Βόρειους που κέρδισαν;», τόνισε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε αρνητικά τους «πανηγυρισμούς» του πρωθυπουργού για «τα δήθεν 70 δισ. που κερδίσατε, βάζοντας στο λογαριασμό και κονδύλια του ΠΔΠ που θα παίρναμε είτε έτσι, είτε αλλιώς», Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, η συμφωνία θα αφήσει την Ελλάδα με περίπου 7 δισ. ευρώ λιγότερες επιχορηγήσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ.
Πηγή: ΕΡΤ, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
+ There are no comments
Add yours