Ευρύ προβάδισμα, τόσο στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου όσο και σε αυτή με αναγωγή επί των εγκύρων, διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ από την Pulse. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 34,5% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας διαφορά 8,5 ποσοστιαίων μονάδων. Το Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτο κόμμα με 7% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5% και η Χρυσή Αυγή με 5%. Ενδιαφέρον έχει πως το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το ΜέΡΑ25, παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και συγκεντρώνει ποσοστό 3,5%, που του δίνει το εισιτήριο για τη Βουλή. Αντίθετα, στο όριο του 3% είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ εκτός Βουλής μένει η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που συγκεντρώνει μόλις 1%.

Οσον αφορά την εκτίμηση ψήφου επί των εγκύρων χωρίς λευκό, άκυρο, αποχή, η Ν.Δ. κινείται στο εύρος μεταξύ μίνιμουμ του 32% και μάξιμουμ του 37%, με το αντίστοιχο εύρος για τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι από το 23,7% (το ποσοστό που έλαβε ουσιαστικά στις ευρωεκλογές) μέχρι μάξιμουμ το 28,3%. Η εικόνα επικράτησης της Ν.Δ. συμπληρώνεται και από άλλα στοιχεία, όπως η παράσταση νίκης, η οποία έχει αυξηθεί υπέρ της Ν.Δ. μετά τις ευρωεκλογές, φτάνοντας για πρώτη φορά το 70% έναντι μόλις 19% του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Στη συγκεκριμένη ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 36% έναντι μόλις 26% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως δεύτερη επιλογή μετά τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι η απάντηση «κανένας από τους δύο».

Το «κλίμα» που έχει διαμορφωθεί ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, αποτυπώνεται και στην ερώτηση «ποιο είναι καλύτερο να προκύψει για τη χώρα μετά τις εκλογές». Η πλειοψηφούσα απάντηση είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία, όπως απαντά το 32%, έναντι μόλις 12% που θέλει αυτοδύναμο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα 15% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ., και ένα 18% με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού θέλει μόνο το 9%. Σημαντική είναι η παράμετρος και του πρόσφατου μείζονος θέματος των διορισμών. Στο σύνολο των ερωτηθέντων ένα 40% απαντά πως «ναι» ή «μάλλον ναι» θα επηρεάσει την ψήφο του, έναντι του 51% που δηλώνει πως «όχι» ή «μάλλον όχι» δεν θα επηρεαστεί. Στα επιμέρους στοιχεία της ίδιας ερώτησης, σημαντικό είναι πως ένα 14% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως θα επηρεαστεί από τους διορισμούς στην τελική του επιλογή. Οσον αφορά τις συσπειρώσεις, με κριτήριο πλέον την ψήφο στις πρόσφατες ευρωεκλογές και για τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Συγκεκριμένα, τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει και πάλι το 88% που τον ψήφισε στις 26 Μαΐου και τη Ν.Δ. το 90%. Αν κάτι καθίσταται αξιοσημείωτο είναι το μόλις 2% που μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ, που σημαίνει πως η «αντιδεξιά» ψήφος την οποία ήλπιζε να επαναπατρίσει το ΚΙΝΑΛ, ειδικά μετά τη ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτίμηση εδρών

Τέλος, με τα παραπάνω αποτελέσματα η Ν.Δ. κατακτά τον στόχο της αυτοδυναμίας είτε με 6κομματική είτε με 7κομματική Βουλή. Με 6 κόμματα εντός Βουλής η Ν.Δ. θα έχει 156 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 80, το ΚΙΝΑΛ 21, το ΚΚΕ 17, η Χρυσή Αυγή 15 και το ΜέΡΑ25 11 βουλευτές, ενώ στην περίπτωση 7κομματικής Βουλής, οι έδρες κατανέμονται ως εξής: Ν.Δ. 152, ΣΥΡΙΖΑ 77, ΚΙΝΑΛ 21, ΚΚΕ 16, Χρυσή Αυγή 15, ΜέΡΑ25 10 και Ελληνική Λύση 9 βουλευτές.

Πηγή:kathimerini.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours