Σε τεταμένο κλίμα με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών διεξάγεται στην Ολομέλεια η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται το βράδυ, με την κυβέρνηση να επιμένει σε ονομαστική ψηφοφορία με προφανή στόχο να εκθέσει την αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για κάθε άρθρο του νομοσχεδίου.
Σε θέσεις μάχης και τα συνδικάτα καθώς το απόγευμα διοργανώνονται νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με προσωπικές επιθέσεις τόσο στη Φώφη Γεννηματά όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που μίλησε πριν από τον ίδιο, «Κυρία Γεννηματά άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παρουσίασε τις 10 τολμηρές αλλαγές του νομοσχεδίου. Μιλώντας για την κριτική που έχει ασκήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κάποια αναφορά στους «μύθους» που λέγονται για το νομοσχέδιο.
Στη δευτερολογία του εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας πως δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα τα οποία του είχε θέσει. «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τις θα γίνει στις επόμενες εκλογές, Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου», είπε.
Ο πρωθυπουργός δε, έκανε ειδική αναφορά στην φράση του κ. Τσίπρα πως «η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στην πανδημία», παραθέτοντας φράσεις του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούσε ότι θα παραχθεί εμβόλιο τον Νοέμβριο, καθώς και τα όσα είχε πει για την εμβολιαστική διαδικασία, όταν τον Ιανουάριο χαρακτήριζε όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. «Και τώρα κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα», είπε ο πρωθυπουργός.
Σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας από τον Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άνοιξε παράθυρο μετεκλογικής συνεργασίας με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχηματισμό μια προοδευτικής κυβέρνησης.
Στη δευτερολογία του, είπε πως «αυτό το νομοσχέδιο θα το αποσύρουμε όταν οι πολιτικές συνθήκες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις στην επομένη εκλογική αναμέτρηση να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας έτσι την συζήτηση για συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για αχαριστία σχολιάζοντας τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αντιπολίτευση δεν έβαλε πλάτη στην πανδημία αναφέροντας: «Είπατε ότι δεν συμπαρασταθήκαμε στην πανδημία. Είστε αχάριστος. Θέλω να θυμίσω τι κάνατε εσείς όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Μας λέγατε ότι είμαστε υπεύθυνοι για τους νεκρούς της γρίπης».
Στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρα εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριακή Μητσοτάκη που όπως είπε «εμφανίστηκε» στη Βουλή, παρόλο που την αποφεύγει «σαν το διάλογο το λιβάνι».
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του θα αντισταθεί μέσα και έξω από την Βουλή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε με ιδιαίτερη ένταση για όλα τα θέματα και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διχαστική πολιτική ενώ αναφέρθηκε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο θα βρίσκεται στον αντίποδα όσων επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη.
Και αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο ανέφερε «θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα έρθει σύντομα, όποτε και να επιλέξετε τη προσφυγή στη κάλπη, να αντικαταστήσει μια κυβέρνηση που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω».
Φώφη Γεννηματά: Οι διατάξεις απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι
Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, κατήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, επισήμανε εκ προοιμίου τη σύγχυση και ανησυχία που έχει προκληθεί στην κοινωνία, μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο Astra Zeneca και τις ανακοινώσεις της επιστημονικής επιτροπής. «Η κυβέρνησή σας κύριε Μητσοτάκη, οφείλει να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι Πόντιος Πιλάτος. Πρέπει σήμερα να εξηγήσετε, από αυτό το βήμα, στον ελληνικό λαό, γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το Astra Zeneca στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα, με τα οποία η επιτροπή άλλαξε την εισήγησή της. Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν η απόφαση για τη χορήγηση του Astra Zeneca, είχε σχέση με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων το τελευταίο διάστημα που φαινόταν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση. «Στο εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτεία. Αυτή την εμπιστοσύνη την υπονομεύετε εσείς. Μην αναζητείτε αλλού υπεύθυνους. Έχετε μεγάλη ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει σήμερα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά
«Ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και αν οι βουλευτές σας ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί», υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.
«Το φώναξαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αψήφισαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, αλλά και τις τρικλοποδιές που προσπάθησαν να τους βάλουν οι εργατοπατέρες -για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, τις εκφράσεις του κόμματος της ΝΔ επίσης του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως- βεβαίως… » πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε «τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι εργάτριες που ξέρουν καλά τι θα πει εκμετάλλευση, τη ζουν καθημερινά στο πετσί τους».
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο Κ. Χατζηδάκης ξεπερνά σε αντεργατικότητα και σκοταδισμό τους προκατόχους του, Γ. Βρούτση και Ε. Αχτσιόγλου, γιατί πατώντας στο έδαφος που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «παρεμβαίνει κατευθείαν στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας».
Δείτε τη συζήτηση στη Βουλή:
Πηγή:tovima.gr
+ There are no comments
Add yours