Φυσικό αέριο: Γιατί κάνουν σήμερα βουτιά 27% οι τιμές του

Ευρείας κλίμακας πτώση καταγράφουν σήμερα Παρασκευή οι τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, μία ημέρα αφότου έφθασαν να καταγράφουν άνοδο έως και 62%, ένα ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη ημερήσια μεταβολή από το 2005.

Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας κινείται κατά 27% χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στα 97,88 ευρώ MW/ανά ώρα. Παρόμοια η εικόνα και στη γερμανική αγορά με την τιμή των συμβολαίων που λήγουν τον Μάρτιο να υποχωρεί κατά 25% στα 222 MW/ανά ώρα.

Η σημερινή πτώση βάζει ένα τέλος σε ένα σερί τεσσάρων ανοδικών ημερών.

fysiko-aerio-giati-kanoyn-simera-voytia-27-oi-times-toy0

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από χθες Πέμπτη αυξήθηκαν κι ενώ επίκεινται αμερικανικές κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό κλάδο.

Ήδη χθες οι ροές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 38%, ενώ σήμερα αναμένεται να αυξηθούν περί του 24%, σύμφωνα με τα δεδομένα από την διαχειρίστρια εταιρεία της Ουκρανίας.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναλογούν σχεδόν στο 40% της κατανάλωσης στην Ευρώπη και περί του ένος τρίτου εξ αυτών μεταφέρονται μέσω του αγωγού που διαπερνάει την Ουκρανία.

Σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας, τότε οι στρόφιγγες προς την Ευρώπη θα κλείσουν καθώς οι συναλλαγές θα θεωρούνται παράνομες, ένα ενδεχόμενο που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

moneyreview.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours