Θετικά μέτρα στον φορολογικό τομέα αλλά και αύξηση μισθών – συντάξεων φαίνεται πως επεξεργάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το 2023

Πακέτο παροχών που πρόκειται να ωφελήσει επαγγελματίες, μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους, φαίνεται πως προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει εφημερίδα «Το Βήμα» ορισμένα από τα θετικά μέτρα εξετάζεται να εφαρμοστούν από τις αρχές κιόλας του 2023, πριν ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκηρύξει τις εκλογές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα, στον τομέα των επαγγελματιών αναμένεται να καταργηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια το τέλος επιτηδεύματος από το οποίο υπολογίζεται πως επιβαρύνονται περίπου 2 εκατ. πολίτες. Παράλληλα στο οικονομικό επιτελείο έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για περιορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης και σε βάθος χρόνου η πλήρης κατάργησή τους.

Όσον αφορά στο μέτωπο των νοικοκυριών, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επιδόματα για να ανακουφίσει τις οικογένειες. Υπό συζήτηση βρίσκεται σύμφωνα με «Το Βήμα» μια νέα επιταγή ακρίβειας για τα τρόφιμα (food pass), στο πρότυπο που χορηγήθηκε το fuel pass 2. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αυστηρά και ενώ το ποσό της επιταγής εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 100 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκεται και ένα έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ για το Πάσχα του 2023, όπως αυτό που θα δοθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει η νέα οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ από 01/01/2025. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ανακοινώσει επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον αγροτικό τομέα (π.χ. αγροτικά μηχανήματα) μέχρι και ο μηδενισμός τους. Παράλληλα μοιάζει να έχει «κλειδώσει» η επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά, σε προμνημονιακά επίπεδα.

Σχετικά με τις συντάξεις, το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί να δοθούν τα αναδρομικά σε δόσεις για τους 1,3 εκατ. συνταξιούχους που δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και τους οποίους απέκλεισε η απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας. Όπως αναφέρει το «Βήμα» η κυβέρνηση εξετάζει και είναι πολύ κοντά στην υιοθέτηση «πολιτικής λύσης» για την απόδοση των αναδρομικών σε όλους

Τέλος η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του επιδόματος ακρίβειας των 250 ευρώ σε περισσότερες κατηγορίες ανέργων. Το υπουργείο Εργασίας κάνει τους υπολογισμούς για το κόστος που θα επιφέρει η τυχόν επέκταση η οποία θα συνδυαστεί με αύξηση των δικαιούχων. Σημειώνεται πως ήδη έχει ληφθεί η απόφαση το επίδομα ακρίβεια να δοθεί σε μακροχρόνια άνεργους, δηλαδή σε όσους παραμένουν άνεργοί από 12 έως 24 συνεχείς μήνες.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Το Βήμα»

About Post Author

You May Also Like

More From Author