Πώς το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund στον κόσμο έχασε 165 δισ. δολάρια σε ένα τρίμηνο

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund στον κόσμο κατέγραψε απώλειες ρεκόρ τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, μετά τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στις παγκόσμιες αγορές μετοχών κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Επενδυτικό Ταμείο της Ιαπωνίας (GPIF), έχασε 11%, ή 17,7 τρισεκατομμύρια γιεν (164,7 δισεκατομμύρια δολάρια), τους τρεις μήνες που έληξαν τον Μάρτιο, όπως έγινε γνωστό στο Τόκιο την Παρασκευή. Η μείωση της αξίας ήταν απότομη με βάση συγκρίσιμα στοιχεία του Απριλίου του 2008, με αποτέλεσμα τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του ταμείου να μειωθούν σε 150,63 τρισεκατομμύρια γιεν. Οι ξένες μετοχές ήταν οι επενδύσεις με τις χειρότερες αποδόσεις και ακολούθησαν οι εγχώριες μετοχές.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται λίγους μόνο μήνες μετά την αλλαγή της διοίκησης του ταμείου και την αναδιάρθρωση της κατανομής περιουσιακών στοιχείων για να επικεντρωθεί περισσότερο σε αγορές του εξωτερικού. Οι απώλειες, οι οποίες εξανέμισαν τα κέρδη του οικονομικού έτους, μπορεί να έχουν πολιτικές προεκτάσεις, καθώς η κοινωνική ασφάλιση παραμένει η βασική ανησυχία για δεκάδες εκατομμύρια συνταξιούχους της Ιαπωνίας.

«Η μείωση των εγχώριων και ξένων μετοχών οδήγησε σε αρνητική απόδοση για το οικονομικό έτος», δήλωσε ο Masataka Miyazono, πρόεδρος της GPIF. «Και οι δύο αγορές μετοχών παρουσίασαν ισχυρές αποδόσεις κατά τη διάρκεια του 2019, ακόμη και υπό την πίεση των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας. Η πανδημία οδήγησε τους επενδυτές μακριά από τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου».

Τα ομόλογα του εξωτερικού ήταν το μόνο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που είχε θετική τριμηνιαία απόδοση. Τα χρεόγραφα κέρδισαν 0,5%, έναντι απωλειών 0,5% που εμφάνισαν τα εγχώρια ομόλογα, πτώσης 18% για τις τοπικές μετοχές και 22% για τις ξένες μετοχές. Τον Απρίλιο, το GPIF αύξησε την κατανομή των περιουσιακών της στοιχείων σε ξένα ομόλογα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 25%, διατηρώντας παράλληλα τον στόχο για τις ξένες και εγχώριες μετοχές αμετάβλητο στο 25%.

Ο Naoki Fujiwara, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων της Shinkin Asset Management Co., δήλωσε ότι οι απώλειες για τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν αναμενόμενες. Οι μετοχές έχουν ανακάμψει από τον Μάρτιο, οπότε το συνταξιοδοτικό ταμείο θα πρέπει να αντισταθμίζει τις απώλειες για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με τον Fujiwara.

«Το τρέχον χαρτοφυλάκιο είναι εκτεθειμένο στη μεταβλητότητα των μετοχών», είπε. «Βρισκόμαστε σε περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων αυτή τη στιγμή, και πιθανότατα θα είναι έτσι τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε ίσως είναι εντάξει για τώρα, αλλά μακροπρόθεσμα, το συνταξιοδοτικό ταμείο πρέπει να διορθώσει την κατανομή των μετοχών».

Υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του GPIF, Miyazono και του Διευθυντή Επενδύσεων Eiji Ueda, το αμοιβαίο κεφάλαιο πρέπει να πλοηγηθεί σε μια ευμετάβλητη αγορά διχασμένη ανάμεσα στη συνεχιζόμενη πανδημία και στις υποσχέσεις για μέτρα οικονομικής τόνωσης. Οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του ιού, εμποδίζουν ήδη την ανάκαμψη των παγκόσμιων αγορών μετοχών.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου, ο MSCI All-Country World Index των παγκόσμιων μετοχών υποχώρησε κατά 22% και ο δείκτης S&P 500 μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο Topix επίσης υποχώρησε κατά 18%. Οι αποδόσεις στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα υποχώρησαν κατά 125 μονάδες βάσης την ίδια περίοδο, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ιαπωνικών ομολόγων αυξήθηκαν περίπου κατά 3 μονάδες βάσης. Το ιαπωνικό γιεν κέρδισε 1% έναντι του δολαρίου και αυξήθηκε σχεδόν 3% έναντι του ευρώ.

Από τον Απρίλιο, το GPIF έθεσε ως γενικό στόχο τη διατήρηση του 25% του βασικού χαρτοφυλακίου του και στις τέσσερις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με την κατανομή του καθενός να μπορεί να διαφοροποιείται σε εύρος.

Πηγή:makeleio.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours