της Βάσως Βεγίρη
Μείωση 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφει ο κλάδος της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο – ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. Ο κλάδος εκπέμπει σήμα κινδύνου ενόψει των επικείμενων πολύ αυξημένων εξόδων θέρμανσης που φέρνει ο φετινός χειμώνας λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ παρουσιάζει έντονα σημάδια κορεσμού.
Η πτώση αυτή, όπως επισημαίνεται από πλευράς της Ένωσης, οφείλεται εξάλλου στην αδυναμία των καταναλωτών να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη της ενέργειας και των ειδών πρώτης ανάγκης στην καθημερινότητά τους, με αποτέλεσμα να έχουν μειώσει τα έξοδα αναψυχής-ψυχαγωγίας και του φαγητού εκτός σπιτιού.
Χαρακτηριστικό στην κατεύθυνση αυτή είναι το γεγονός ότι το “take away” στον καφέ που καθιερώθηκε την περίοδο της πανδημίας και των συναφών μέτρων αποτροπής της διάδοσής της, παραμένει και σήμερα πολύ δημοφιλές μεταξύ των καταναλωτών, που όσο ο καιρός ακόμη το επιτρέπει προτιμούν να πάρουν καφέ στο χέρι που κοστίζει λιγότερο και να κάθονται σε πλατείες, πεζοδρόμους κ.ο.κ.
Μείωση τζίρων καταγράφουν και τα σουβλατζίδικα, όπου ένα σάντουιτς πλέον κοντεύει τα 4 ευρώ (3,60 έως 3,90 ευρώ) και μάλιστα με ποσότητα κρέατος ακόμη και διπλάσια σε σύγκριση με την Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη κατά κανόνα τα εν λόγω σάντουιτς είναι της τάξης των 500 γραμμαρίων, ενώ στην Αθήνα είναι πιο συνηθισμένα των 250 γραμματίων. Η τιμή του σάντουιτς στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, όπως επισημαίνει ο γ.γ. της Ένωσης, κανονικά θα έπρεπε να είναι ακόμη και 10 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι λόγω του κόστους των καυσίμων έχουν μειωθεί σημαντικά και οι διαδημοτικές μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων για καφέ, ποτό ή φαγητό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Νέας Κρήνης στην Καλαμαριά, που στο παρελθόν τα παραλιακά μαγαζιά (καφέ-μπαρ και ταβέρνες-εστιατόρια) συγκέντρωναν σε καθημερινή βάση πολίτες όλου τους πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά πλέον η παραλιακή αριθμεί ξανά μεγάλο αριθμό κλειστών καταστημάτων.
Ανάγκη για πραγματική επιδότηση
Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος της εστίασης – τονίζει ο κ.Επιτροπίδης – έχει άμεση ανάγκη ουσιαστικής και πραγματικής επιδότησης ως προς το κόστος ενέργειας ενόψει του χειμώνα και “όχι όπως έγινε τον περασμένο Ιανουάριο με την επιδότηση 50% επί του επιπλέον κόστους, που είχε ως αποτέλεσμα την επιδότηση μόνο το πολύ 70 ευρώ ανά 1.000 ευρώ λογαριασμών”.
Παράλληλα ο γ.γ. της Ένωσης επισημαίνει ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ο κλάδος της εστίασης παρουσιάζει έντονα σημάδια κορεσμού, δεν σηκώνει άλλα νέα μαγαζιά και όσοι εισέρχονται τώρα στην εστίαση στην πραγματικότητα συσσωρεύουν χρέη.
Λουκέτα και σε αρτοποιεία και καταστήματα τροφίμων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ύφεσης-πληθωρισμού είναι και το γεγονός ότι πλέον βάζουν λουκέτα σε όλη την πόλη καταστήματα όχι μόνο ένδυσης-υπόδησης αλλά και τροφίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και πάλι από την Καλαμαριά είναι τα λουκέτα που έβαλαν το τελευταίο διάστημα το ένα από τα τρία αρτοποιεία τοπικής αλυσίδας και το κατάστημα πολύ γνωστής επίσης βορειοελλαδικής αλυσίδας παντοπωλείων. Και τα δύο εν λόγω καταστήματα έδρευαν στην “καρδιά” της αγοράς της Καλαμαριάς, στην οδό Μεταμορφώσεως σε απόσταση αναπνοής από τον κεντρικό πεζόδρομο και τη Μητρόπολη, ενώ επίσης έχουν αρχίζει να βάζουν λουκέτα και καταστήματα αλυσίδων ψιλικατζίδικων που είχαν ανοίξει σωρηδόν τους προηγούμενους μήνες.