Στις 20-21 Απριλίου καταβάλλεται η επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ – Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες σήμερα Δευτέρα, γνωστοποίησε πως στις 20 και 21 Απριλίου θα καταβάλλεται η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ. Παράλληλα σημείωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα καύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

20 με 21 Απριλίου θα δοθεί η ενίσχυση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα καύσιμα.

Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση θα σταθεί αμείλικτη σε φαινόμενα αισχροκέρδειας.

“Φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν προκειται να επιτρεψουμε σε κανένα”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για τα 200 ευρώ

Βάσει της τροπολογίας, δικαιούχοι είναι:

1. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι: To ετήσιο ατομικό φορολογητέο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα για το 2020 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7200 ευρώ ενώ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα 14400 ευρώ. Οικογενειακό εισόδημα είναι το άθροισμα των εισοδημάτων των δύο συζύγων. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας με βάση το περυσινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

2. Οι δικαιούχοι, άτομα με αναπηρία, των προνοιακών παροχών. Αν κάποιος είναι χαμηλοσυνταξιούχος και δικαιούται και προνοιακής παροχής, τότε θα πάρει μια φορά το επίδομα των 200 ευρώ και όχι δύο.

3. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που λαμβάνουν τη σχετική σύνταξη θα πάρουν επίσης 200 ευρώ μέχρι τις 21 Απριλίου. Αν για κάποιο λόγο έχει ανασταλεί η ισχύς της εγκριτικής απόφασης, τότε το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί μετά την ανανέωση.

4. Το επίδομα παιδιού χορηγείται με προσαύξηση 50% στους δικαιούχους της πρώτης δόσης του έτους 2022. Αν μετά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκύψει διαφορά, είτε αρνητική είτε θετική, τότε θα γίνει η σχετική προσαρμογή.

5. Στο διπλάσιο θα καταβληθεί και το επίδομα των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Οι δικαιούχοι και η διαδικασία για την επιδότηση καυσίμων

Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων αναμένονταν να ανοίξει τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι ιδιαίτερα απλή και θα γίνεται μέσα από την ειδική πλατφόρμα που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναλυτικά, ο δικαιούχος αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet, εισέρχεται στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στο gov.gr και αιτείται είτε τη έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό.

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του.

Για την επαλήθευση των στοιχείων του, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο της ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, διαβιβάζονται στην τράπεζα τα στοιχεία του δικαιούχου και ιδίως το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας.

Στη συνέχεια, πιστώνεται το χρηματικό ποσό στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων, ενώ δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, για όσους κάνουν χρήση της ψηφιακής προπληωμένης κάρτας προβλέπεται bonus έως και 5 ευρώ στην επιδότηση καυσίμων.

Δικαιούχοι της επιδότησης για τη βενζίνη είναι κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, προς κάλυψη μέρους του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

About Post Author