Καλπάζουν οι χονδρικές τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη και έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες. Ανάλογη αύξηση καταγράφουν και στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι τόσο σημαντική η άνοδος και αυτό διότι δεν είχαν υποχωρήσει οι τιμές σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Επίσης σήμερα ανοδικά κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου ξεπερνώντας τα 130 ευρώ η μεγαβατώρα σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 7%.

Συγκεκριμένα για σήμερα – με βάση τα χθεσινά στοιχεία – στην Ελλάδα η τιμή αυξήθηκε από τα 262 ευρώ/MWh της Παρασκευής σε 319 ευρώ τη Δευτέρα και σε 357 ευρώ την Τρίτη.

Στην προημερήσια αγορά η μέγιστη τιμή για την Τρίτη είναι στα 501 ευρώ και η ελάχιστη στα 189 ευρώ με τη ζήτηση στις 160 γιγαβατώρες.

Στο μείγμα παραγωγής 41% έχει το αέριο, 25,4% οι ΑΠΕ, 13,7% οι εισαγωγές, 6,6% ο λιγνίτης και 6% τα υδροηλεκτρικά.

Εντωμεταξύ, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές η τιμή είναι 373 ευρώ για τη Γαλλία, 371 ευρώ για τη Γερμανία, 358 ευρώ στη Βουλγαρία και 369 ευρώ στην Ιταλία.

Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες με τον πλέον καθοριστικό στην αύξηση της ζήτησης λόγω της έλευσης του χειμώνα, αλλά και την υποχώρηση της συμμετοχής στο μείγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ήλιος και αέρας).

Επίσης ένας ακόμη παράγοντας είναι η υψηλή τιμή του LNG που έρχεται από τις ΗΠΑ, που αναπόφευκτα επηρεάζει τις τιμές των ρεύματος.

Ανεβαίνει και το πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξετάσουν μείωση στην παραγωγή κατά τη συνάντησή τους που είναι προγραμματισμένη για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα το Brent σημειώνει άνοδο 2,6% και κινείται στην περιοχή των 86 δολαρίων το βαρέλι, ενώ χθες είχε υποχωρήσει έως και τα 80,87 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται από τις αναφορές ότι οι μεγάλοι παραγωγοί  σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε περικοπή της προσφοράς στην επικείμενη συνεδρίαση. Ο OPEC+ άρχισε να μειώνει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, με στόχο να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.

Στον αντίποδα πάντως η αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην Κίνα με αφορμή την σκληρή πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι των κρουσμάτων κορονοϊού που επιδεικνύει το Πεκίνο δημιουργούν ερωτηματικά για την οικονομία και την παραγωγή της χώρας, άρα ευρύτερα τα παγκόσμια επίπεδα ενεργειακής ζήτησης σε ένα διάστημα που η αγορά του μαύρου χρυσού είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Πηγή:newsit.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author