Παρά την αύξηση των αφίξεων, τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν ανησυχητικές τάσεις.

Ο τουρισμός έχει από καιρό χαρακτηριστεί ως η «ναυαρχίδα» της ελληνικής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και τη στήριξη της απασχόλησης και των εξαγωγών. Μόνο το 2023, ο τουρισμός συνέβαλε με €28,5 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 13% του ΑΕΠ.

Παρ’ όλα αυτά, παρά την αύξηση των αφίξεων, τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν ανησυχητικές τάσεις.

Η μέση δαπάνη ανά τουρίστα μειώθηκε κατά 5,7% τους πρώτους επτά μήνες του έτους​, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι τουρίστες, αν και περισσότεροι, ξοδεύουν λιγότερα, πιθανόν λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας στην Ελλάδα.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος οφείλεται στην αύξηση των ενεργειακών τιμών και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, όχι μόνο συμπιέζει τα νοικοκυριά, αλλά πλέον επηρεάζει και τον σημαντικότερο κλάδο της οικονομίας.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον Ιούλιο, παρά την αύξηση των αφίξεων από βασικές αγορές όπως η Γερμανία και η Γαλλία, και οι δύο ομάδες ξόδεψαν αισθητά λιγότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι Γερμανοί τουρίστες ξόδεψαν 9,9% λιγότερα, ενώ οι Γάλλοι ξόδεψαν 34,2% λιγότερα, προκαλώντας ανησυχίες για τις μελλοντικές τουριστικές περιόδους​.

Η μείωση της δαπάνης καταδεικνύει ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής στην Ελλάδα δεν πλήττει μόνο τους πολίτες της, αλλά πλέον επηρεάζει άμεσα και τον πιο κρίσιμο οικονομικό τομέα της.

Για να διατηρήσει την ανάπτυξη του τουρισμού, η Ελλάδα πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ του να παραμείνει ένας ελκυστικός και προσιτός προορισμός, ενώ παράλληλα να διαχειριστεί την άνοδο των τιμών που μετακυλίεται στους επισκέπτες.

Πηγή:newpost.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author