Πως συνδέεται ο χρόνος συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.

Δύο βόμβες κρύβει το Ασφαλιστικό και ανατρέπει τα όρια συνταξιοδότησης. Και αυτό γιατί προβλέπεται ότι μετά το 2022 δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος πριν από τα 67 του (καταργούνται οι σημερινές μεταβατικές διατάξεις) καθώς και ότι μετά το 2021 τα όρια ηλικίας θα αναπροσαρμοστούν λαμβάνοντας υπ όψιν τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής της δεκαετίας 2010-2020. Μάλιστα από το 2024 ο καθορισμός θα γίνεται ανά τριετία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Νέα, ως γνωστόν, το εφιαλτικό σενάριο αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα στα 72 φωτογραφίζει η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η αρχή μάλιστα προβλέπεται να γίνει εντός της επόμενης πενταετίας, με το όριο να αυξάνεται στα 68 έτη μέσα στο 2024.

Αλλάζουν όλα για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που δεν καταργήθηκε και προβλέπει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων θα ανακαθορίζονται σύμφωνα με την μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας. Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, σημείο αναφοράς είναι η ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Eurostat.

Και η έναρξη της διάταξης βρίσκει εφαρμογή στις αναλογιστικές προβολές το έτος 2024. Το επίσης όχι και τόσο μακρινό 2036 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανέβει περαιτέρω, στα 69 έτη, και θα αυξάνεται κατά ένα ακέραιο έτος. το 2045 φθάνοντας τα 70, το 2057 τα 71 και το 2066 που θα φθάσει τελικά το 72ο έτος ηλικίας των ασφαλισμένων.

svg%3E

Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος μιλώντας στην εφημερίδα διευκρίνισε ότι: «Υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση που συνδέει την εξέλιξη των ηλικιακών ορίων με το προσδόκιμο ζωής. Ορίζει δε ότι μετά το 2021 τα όρια ηλικίας θα αναπροσαρμοστούν λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής της δεκαετίας 2010-2020 από δε το 2024 ο ανακαθορισμός θα γίνεται ανά τριετία. Με βάση όσα γνωρίζουμε από το 2010 έως το 2015 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής (περίπου κατά έναν χρόνο) την περίοδο όμως 2015- 2020 δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση.

Επομένως με βάση τη ρύθμιση αυτή ενδεχομένως να υπήρχε ζήτημα αύξησης των ηλικιακών ορίων κατά ένα περίπου έτος. Ωστόσο στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η ίδια διάταξη ορίζει ως ηλικιακό όριο αναφοράς το 65ο έτος της ηλικίας, που ήταν αυτό που ίσχυε ως ανώτατο ηλικιακό όριο κατά τη θέσπιση της διάταξης. Ήδη όμως το ηλικιακό αυτό όριο έχει αυξηθεί κατά δυο έτη το δε ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο. Τούτο βεβαίως σημαίνει ότι με βάση αυτή τη νομοθετική πρόβλεψη δεν θα πρέπει να τεθεί τουλάχιστον για επόμενα έτη ζήτημα αύξησης των ηλικιακών ορίων»

Πηγή:pagenews.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours