Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας

Την ικανοποίηση της αμερικανικής διπλωματίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζουμε τις αναφορές ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης».
Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν τη προοπτική να οδηγήσουν στον περιορισμό των περιφερειακών εντάσεων, με την Αθήνα να τονίζει ότι το μόνο ανοικτό ζήτημα είναι αυτό που αφορά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και για τίποτε άλλο.

Bloomberg: Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα

Σημειώνεται ότι το Bloomberg αναφερόμενο στα ζητήματα των διερευνητικών, υπογράμμισε ότι «οι διαφορετικοί ισχυρισμοί σχετικά με κυριαρχία σε ύδατα πλούσια σε υδρογονάνθρακες οδήγησαν σε ναυτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 2020».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα νησιά πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μιας χώρας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία όμως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι για την υφαλοκρηπίδα μιας χώρας πρέπει να υπολογίζεται από την ηπειρωτική χώρα και ότι κάποιες από τις περιοχές που διεκδικεί η Ελλάδα -λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας- εμπίπτουν στην ΑΟΖ της».

About Post Author

+ There are no comments

Add yours