Το «Butcher Wars» δεν είναι ένας πόλεμος όπως όλοι οι άλλοι… Είναι ένας διεθνής διαγωνισμός κρεοπωλών/κρεοτεχνών που το κοινό τους χαίρετε να τους παρακολουθεί!

Η ιδέα της δημιουργίας τους στήθηκε κατά την διενέργεια των προκριματικών διαγωνισμών για την επιλογή των μελών που θα πλαισίωναν την εθνική αποστολή της Αυστραλίας για το World Butchers Challenge του 2016.

Μια ομάδα κρεοπωλών που γνωρίστηκε λίγο καλύτερα κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, διέγνωσε ότι πέρα από το ενδιαφέρον των επαγγελματιών για να διαγωνιστούν, υπήρχε και τρομερό ενδιαφέρον από το ίδιο το κοινό, ανθρώπους δηλαδή, που παρακολουθώντας την όλη διαγωνιστική διαδικασία να συμβαίνει μπροστά τους έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.


Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα, οριοθετώντας τον χρόνο, τα υλικά, τον χώρο εργασίας και φυσικά τον τρόπο παρουσίασης. Έτσι το Μάιο του 2016 στο φεστιβάλ Meatstock του Σύδνεϋ, έγινε η επίσημη πρώτη παρουσίαση και διενέργεια του 1ου Διαγωνισμού «Butcher Wars»!

Έκτοτε, οι τοποθεσίες αυξήθηκαν, καθώς μεγάλωσε και το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και των επαγγελματιών. Πλέον διοργανώνονται κάθε χρόνο σε μόνιμη βάση σε Νέα Ζηλανδία τον Φεβρουάριο, στην Μελβούρνη τον Μάρτιο και στο Σύδνεϋ τον Μάιο. Το 2019 για πρώτη φορά και μετά από τις αντίστοιχες συμμετοχές που είχαν σε υφιστάμενους διαγωνισμούς «Butcher Wars», φιλοξένησαν το διαγωνισμό ακόμη 2 χώρες, η Ιρλανδία και η Βραζιλία, με την πρώτη όμως να μην εφαρμόζει 100% τα πρότυπα των «Butcher Wars».


Το να καταφέρει κανείς, όση εμπειρία και να έχει, να διαχειριστεί μισό αρνί (περίπου 10 κιλά) και μισή σέλα χοιρινή (περίπου 10 κιλά), σε άρτιες κοπές, να δημιουργήσει παρασκευές, να τοποθετήσει στον πάγκο εργασίας με ευφάνταστο τρόπο και να τα παρουσιάσει στην κριτική επιτροπή μέσα σε 30 λεπτά, δεν είναι καθόλου εύκολο…

Η κριτική επιτροπή βρίσκεται επί σκηνής καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού αξιολογώντας κάθε μαχαιριά, κίνηση, καθαριότητα, φαντασία, τεχνική και φυσικά την  τελική παρουσίαση την οποία θα πρέπει να εξηγήσει ο διαγωνιζόμενος σε 90 δευτερόλεπτα, σαν να την «πουλούσε» σε πελάτη…

Μάχη για γερά νεύρα

Μια «μάχη» λοιπόν, για γερά νεύρα, την οποία όμως το κοινό που παρακολουθεί, τη ζει σαν να βρίσκετε επί σκηνής. Άλλωστε τα 30 λεπτά επιλέχθηκαν για αυτόν ακριβώς το λόγο, για να μην κουράζει το κοινό και να δημιουργείται ένταση.
Ο διαγωνισμός έχει συγκεκριμένα πρότυπα πάτω στα οποία γίνεται και ο λόγος είναι ώστε σε οποιαδήποτε χώρα και αν φιλοξενείτε οι διαγωνιζόμενοι, διεθνείς ή μη, να έχουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένας διαφορετικός διαγωνισμός, σε σχέση με αυτούς που διεξάγονται στην Ευρώπη, όντας μια πραγματική πρόκληση για κάθε κρεοπώλη-κρεοτέχνη που έχει το «μάτι» του στους διεθνείς διαγωνισμούς!
Η χώρα μας έλαβε την τιμή να φιλοξενήσει σε μόνιμη βάση πλέον και επισήμως, με όλους τους κανονισμούς σε πλήρη εφαρμογή, το «Butcher Wars» στην  Ελλάδα και στην Ευρώπη (θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες), μετά τη συμμετοχή και εκπροσώπησή μας ως χώρα τον Μάρτιο του 2020 στη Μελβούρνη, η οποία αν και αναβλήθηκε λόγω Covid-19, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς η εθνική ατομική παρουσίαση επιλέχθηκε για επίδειξη στους υπόλοιπους διαγωνιζομένους, δρέποντας διθυραμβικά σχόλια και θεωρητικά την πρώτη θέση!

Πηγή: meatplace.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours