Σχολεία: Στις 11 Μαΐου η Γ’ Λυκείου, στις 15 Ιουνίου οι Πανελλαδικές – Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες

Το σχέδιο επαναλειτουργίας των σχολείων και των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Αναλυτικά το σχέδιο θα εφαρμοστεί ως εξής:

-Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

-Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α’ & Β’ Λυκείου, και του Γυμνασίου.

-Το διδακτικό έτος για Γυμνάσια και Λύκεια θα επεκταθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου.

-Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

-Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

-Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και στις Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς. Αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

-Όσον αφορά τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας τους. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο όμως αν η επιδημιολογική πορεία βαίνει καλώς.

-Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Λειτουργία φροντιστηρίων, ειδικών σχολείων και δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου. Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.

Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας. Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

ΙΕΚ – Σχολεία β’ ευκαιρίας

Η επανέναρξη της λειτουργίας των ΙΕΚ ορίζεται για τις 18 Μαΐου. Ισχύει και εδώ ο περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση.

Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων. Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30ή Ιουνίου ή 30ή Σεπτεμβρίου.

Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται η 18η Μαΐου.

Για το θεσμό της μαθητείας, η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση.

Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας. Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Πανεπιστήμια: Τι ισχύει με τα εργαστήρια – Πώς θα γίνει η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου

Διδασκαλία εξ αποστάσεως θα συνεχίσει να γίνεται στα Πανεπιστήμια, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όσον αφορά τα εργαστήρια, ανέφερε πως αυτά θα ξεκινήσουν να γίνεται διά ζώσης από τις 25 Μαΐου, ενώ το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Αναλυτικά όσα ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως:

“Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.

Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους”.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, φυσική παρουσία με τη χρήση μάσκας και βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, θα απαιτείται μόνο για τα εργαστήρια, τις πρακτικές και κλινικής ασκήσεις και κάποιες από τις εξετάσεις.

Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, οι εξετάσεις θα διενεργηθούν κυρίως ηλεκτρονικά, με τρόπους που θα ανακοινώσουν τα ιδρύματα.

Πηγή:thetoc.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours