Σε απόγνωση η αγορά: H αύξηση κρουσμάτων παρατείνει το lockdown

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτινάσσεται καθημερινά φαίνεται πως εγκαταλείπεται η σκέψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου που παραπέμπεται για τον Απρίλιο και… βλέπουμε. Οι συνεχείς αναβολές έχουν τσακίσει ηθικά και οικονομικά τους επιχειρηματίες, οι οποίοι μίλησαν στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star. 

«Κλείνουμε ραντεβού για το μέλλον, το οποίο είναι άγνωστο, για το πότε θα ανοίξουμε» δηλώνει ο ιδιοκτήτης καταστήματος επίπλων Γ. Μουστάκας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ήταν κατηγορηματικός. Τίποτα δεν ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου. «Το θεωρώ αδύνατον. Με τα στοιχεία που βλέπουμε σήμερα το θεωρώ αδύνατον» δήλωσε στον Σκάι.

«Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ πιο αργά. Με αποτέλεσμα το χειμερινό εμπόρευμα να μένει αδιάθετο στα ράφια, οι επιταγές να μένουν απλήρωτες και να μην ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί» δήλωσε από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων, Δήμητρα Τατόγλου, στο ρεπορτάζ του Star

Οι έμποροι κυρίως του τομέα της ένδυσης δεν ξέρουν τι να κάνουν. Τα προϊόντα τους παραμένουν ανακατεμένα στα ράφια. Πάνω τα χειμωνιάτικα, κάτω τα καλοκαιρινά. Έχουν έρθει ήδη νέες παραλαβές μαζί με τις παλιές και περιμένουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους. Πότε, άγνωστο.  Ο Κώστας Τσόγκας, ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων επισημαίνει: «Βλέπετε τα καλοκαιρινά και τα ανοιξιάτικα είναι ήδη στις θέσεις τους, στα ράφια τους, τι θα τα κάνουμε εμείς αυτά όλα; Πρέπει κάπως να γίνει να ανοίξουμε με click away με click in shop, με click… ταράτσας, αρκεί να ανοίξουμε».

«Περιμένουμε να ανοίξουμε για το Πάσχα, δεν πρέπει να χάσουμε την περίοδο του Πάσχα με τίποτα. Τα περιθώρια ανοχής και αντοχής δυστυχώς έχουν εξαντληθεί» δηλώνει  η Αμαλία Παναγιωτοπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος δώρων.

Την πεποίθησή του, για επιστροφή στην κανονικότητα τον Μάιο,  εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής: «Τώρα περνάμε πιστεύω το peak του τρίτου κύματος αλλά οι εμβολιασμοί προχωράνε πολύ γρήγορα και πιστεύω ότι από το Μάιο και μετά θα μπορούμε να επανέλθουμε σίγουρα σε μία κανονικότητα».

«Kάθε εβδομάδα που είμαστε σε lockdown χάνονται 350 εκ. ευρώ  από την αγορά και το δημοσιονομικό κόσμος ξεπερνάει τα 725 εκατομμύρια ευρώ» υπογραμμίζει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
  

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ»  ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 

Η κανονικότητα σημαίνει…. έστω και  μερική επιστροφή σε υπηρεσίες που έχουμε στερηθεί όλο αυτό το διάστημα. Μόλις δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς, σειρά θα πάρουν η εστίαση και οι χώροι διασκέδασης, τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι, οι σχολές οδηγών, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ακόμη και οι οίκοι ανοχής.

«Σε περιοχές που είναι κόκκινες όπως είναι η Αθήνα, η Πάτρα το Ηράκλειο και άλλες περιοχές εκεί πρέπει να είμαστε λιγάκι φειδωλοί , να προσέξουμε και να ανοίξουμε όταν το κύμα πάει να αποκλιμακωθεί δηλαδή το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου» δηλώνει στο Star o Νίκος Τζανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας τα Ιατρικής Σχολής το Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πηγή:star.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours