«Η πατριαρχία μας δικάζει, μας δικάζει από τη γέννα, οι γυναίκες τιμωρούνται, είναι η βία που δεν βλέπεις»

Ξύλο, βιασμοί, βία στο σπίτι, απλήρωτη εργασία μες στην οικογένεια, χαμηλότερες αμοιβές στη δουλειά και περισσότερη προσπάθεια, αστειάκια στη ζωή και στην τιβι για τους βιασμούς και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Κι ακόμα παγκόσμια σκάνδαλα για εκβιασμούς για να χεις δουλειά, τράφικινγκ, γυναίκες και κορίτσια ως σκλάβες του sex, βιασμοί γυναικοκτονίες, εδώ, εκεί, στη Χιλή, στην Ινδία, στις ΗΠΑ, παντού. Η Ελένη Τοπαλούδη! Η προκλητικότητα των κατηγορούμενων! Η αποπομπή των γυναικών ενόρκων απ το σώμα του δικαστηρίου! Η κατάρρευση των γονιών! Η φρίκη του να ακουστούν ξανά και ξανά οι λεπτομέρειες για τις τελευταίες ώρες ενός κοριτσιού, που μαρτύρησε! Και η δίκη του Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη, που συνεχίζει να δηλώνει «αθώος», διότι υπονοείται το «τα θελαν» οι θεατρίνες!

Και στην Ελλάδα οι αφίσες για τις νόμιμες αμβλώσεις. Λες και οι γυναίκες με χαρά τρέχουν να τις κάνουν και δεν είναι αποτέλεσμα άλλης μια οδύνης, ενός βιασμού ή γιατί το παιδί που θα γεννιόταν θα είχε τόσο προβλήματα υγείας που θα κατέληγε σύντομα ή γιατί υπήρχε κίνδυνος και για τις ίδιες.

Καταδίκη για ενοχή των γυναικών, για τύψεις, για όλα να φταίνε αυτές. Γιατί άμα πηγαίνουν φοιτήτριες επιδιώκουν την ελευθεριότητα και όχι την ελευθερία, αλλά και τον πειραματισμό, ή γιατί απλα διαβάζουν και δεν ενοχλούν, γιατί ήταν ντυμένες προκλητικά, γιατί δεν ήταν ντυμένες προκλητικά, γιατί είναι πολύ όμορφες, ή γιατί δεν είναι, γιατί γελάνε δυνατά, γιατί βγήκαν έξω βράδυ, γιατί απέρριψαν κάποιον ή γιατί τον δέχτηκαν.

Η Χιλιανή φεμινιστική ομάδα #LasTesis ξεκίνησε μια μουσική και κινητική διαμαρτυρία, με γυναίκες που δένουν τα μάτια τους, φοράνε μαύρα και κόκκινα ή μωβ, και διεκδικούν το δίκιο τους, σε ένα κόσμο που ο φεμινισμός έχει γίνει συνώνυμο της γραφικότητας και πως μας αυτόν ασχολούνται μόνο κάτι περιθωριακές. Απ τη Χιλή με τους άγριους βιασμούς και τις γυναικοκτονιες, στις ΗΠΑ έξω απ το δικαστήριο που δικάζεται ο Γουάινσταϊν, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο στην Κρήτη, στην Ευρώπη, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στο Βερολίνο, παντού οι γυναίκες υιοθετούν το τραγούδι και αποδίδουν στο σύστημα, στα ΜΜΕ, στους καλλιτέχνες, στην κυρίαρχή κουλτούρα, τις ευθύνες τους. Γιατί ο «βιαστής είσαι εσύ!»

«Η πατριαρχία μάς δικάζει». Μέσα στους στίχους – συνθήματα του τραγουδιού που έγινε εμβληματικό σε όλο τον κόσμο, μπαίνουν θέματα και κατά της αστυνομικής βίας, της βίας των ανδρών γιατί δεν είναι πράξη αλληλεγγύης, αλλά κάτι που μας αφορά προσωπικά.

Σε παρέμβασή τους στη συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ομάδα γυναικών βουλευτών τραγούδησε το «The rapist is you», προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις γυναικοκτονίες στη χώρα τους. Οι γυναίκες του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, χτυπώντας τα χέρια τους στα έδρανά τους στο ρυθμό του «Ο βιαστής είσαι εσύ», τραγούδησαν την τουρκική εκδοχή του που περιλαμβάνει στίχους όπως «Εσύ είσαι ο βιαστής, εσύ είσαι ο δολοφόνος. Αστυνομικοί, δικαστές και πρόεδρος». Οι άνδρες βουλευτές κρατούσαν στα χέρια τους περίπου 20 φωτογραφίες με θύματα γυναικοκτονιών, στην Τουρκία, με το ανδροκρατούμενο τουρκικό κοινοβούλιο να παρακολουθεί τη διαμαρτυρία αμήχανα.

Πηγή:spotlightpost.com

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours