Τι διαπίστωσε η εισαγγελέας

Οι αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα οδήγησαν την εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας να προτείνει την απαλλαγή των κατηγορουμένων για την επίθεση σε βάρος του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» το 2013 στην Ηλιούπολη μεταξύ των οποίων ο ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νικ. Μίχος.

“Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενος καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα” ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Μάλιστα, η εισαγγελέας πριν εισηγηθεί την απαλλαγή των κατηγορουμένων έδωσε το στίγμα της λέγοντας με νόημα : «Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη».

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην πορεία της υπόθεσης η οποία μπήκε και στη συνέχεια βγήκε από το αρχείο αλλά και αναλυτικά στα αδικήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι .

Όπως ανέφερε το αδίκημα της απρόκλητης  φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με το νέο Ποινικό Κώδικα έχει καταργηθεί και θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η δίωξη  πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα. Επίσης, για την πράξη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, έχει παύσει υφ’ όρου η ποινική δίωξη, σύμφωνα με το νόμο 4411/2016.

Για την απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη η εισαγγελέας διαπίστωσε ότι η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που «ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ όρων».

Αναφερόμενη δε στην κατηγορία της ηθικής αυτουργίας τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καταδίκη αφού παύει η ποινική δίωξη ή καταργείται το κύριο αδίκημα.

Τέλος, για το αδίκημα της οπλοχρησίας υπογράμμισε στην πρόταση της πως καθώς δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τις κύριες πράξεις, δεν τίθεται ζήτημα τέλεσης της οπλοχρησίας.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours