Δραματική αύξηση των θανάτων προέβλεψε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλάκης είπε πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε 3.000 νεκρούς, δηλώνοντας αρνητικός απέναντι σε οποιοδήποτε άνοιγμα της οικονομίας στην παρούσα φάση.

«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Είναι προδιαγεγραμμένο, τελείως σίγουρο κατά τη γνώμη μου, ότι μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μην φτάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως, κάτι που θα κριθεί από την εφαρμογή των μέτρων από τον πληθυσμό. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο», συνέχισε.

Παράλληλα ο κ. Παυλάκης εκτίμησε πως «θα υπάρχει συνεχής πίεση στα νοσοκομεία. Χρειάζονται καλά και γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Μόνο με μία γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων που έχουν καλές μονάδες μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο κύμα τουλάχιστον στην Αττική».

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, είπε πως είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν πρόκειται για «χαλάρωση και άνοιγμα», αλλά για μια μικρή ανάσα. «Αν τα μέτρα ερμηνευθούν ως ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή. Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του κύματος. Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής είναι μια συμβολική κίνηση, η οποία είναι λάθος.

Επισήμαινε, δε, ότι οποιοδήποτε άνοιγμα της εστίασης ή της οικονομίας υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες θα ήταν παράλογο, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία που δοκίμασε να ανοίξει, αλλά ξαναμπήκε με λοκντάουν. «Αν υπάρξει συμμόρφωση με το λοκντάουν, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να βλέπουμε ελάττωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό άνοιγμα με το σταγονόμετρο. Άλλαξαν τα δεδομένα από το πρώτο κύμα. Ο ιός δεν είναι ο ίδιος με το πρώτο και το δεύτεροι επιδημικό κύμα, έχει αλλάξει, τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Ιδίως σε συνθήκες χειμώνα και κρύου καιρού επιτείνει την επιδημία και είναι αδύνατον ν’ αντιμετωπιστεί με τα μέτρα που έπαιρνε ο καθένας ατομικά» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη διαδικασία του self-testing που εξήγγειλε η κυβέρνηση, με τα rapid test που θα παίρνει ο κόσμος από τα φαρμακεία για να κάνει τεστ μόνος του στο σπίτι, ο κ. Παυλάκης είπε πως το μέτρο είναι πρωτοποριακό, όμως «το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι τελείως καθορισμένο, είναι ασαφές, δεν είναι προετοιμασμένος ο κόσμος και οι υπηρεσίες που θα το εφαρμόσουν. Αλλά πώς εξασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι που είναι θετικοί θα μείνουν καραντίνα; Θα πάρουν το μεροκάματο; Χρειάζεται ταυτόχρονα με αυτά τα τεστ να δώσει εγγυήσεις η κυβέρνηση ότι αυτοί οι άνθρωποι που ίσως βρεθούν θετικοί θα προστατευτούν, δεν θα χάσουν τη δουλειά τους και θα πάρουν κάποιο επίδομα, δεν θα χάσουν το μεροκάματό τους και θα κάτσουν καραντίνα».

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours