Βιβλιοπωλεία και σχολεία αποσύρουν τα βιβλία του Παπαθεοδώρου που προφυλακίστηκε για παιδική ποpνογραφiα

Ανατριχίλα προκαλούν τα ευρήματα από το υλικό σκληρής παιδικής πορνογραφίας που είχε στην κατοχή του ο συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης.

Περίπου 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά βρέθηκαν στην κατοχή του, τα οποία «κατέβηκαν» και αποθηκεύτηκαν στον υπολογιστή του στη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων. Σε όλα τα βίντεο που βρέθηκαν, η ηλικία των παιδιών ήταν 10-12 ετών και το περιεχόμενο είναι ανατριχιαστικό. Ο συγγραφέας βρισκόταν για πέντε μήνες υπό παρακολούθηση από τις αρχές.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε σε πολλά βιβλιοπωλεία της Αττικής αλλά και από ενημέρωση που έχουμε από την επαρχία πολλά εξ αυτών απέσυραν από τα ράφια τους τα βιβλία του Παπαθεοδώρου. Το ίδιο συμβαίνει και σε σχολικές βιβλιοθήκες.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Βιβλιοδρόμιου, η βιβλιοθήκη του 43ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, αναφέρει σε ανάρτησή της “λυπόμαστε … λυπόμαστε πολύ… Μακάρι να μη βρισκόμαστε ποτέ σ´αυτή την επώδυνη θέση να διαβασουμε μια τέτοια είδηση. Τα βιβλία του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου αποσύρονται από τα ράφια της Βιβλιοθήκης μας τουλάχιστον μέχρι η δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της.  Ας προσπαθήσουμε να κρατηθούμε από ο,τι φωτεινό υπάρχει μέσα μας και γύρω μας κι ας στεκόμαστε πάντα  δίπλα στα παιδιά, κι όχι μόνο τα δικά μας…

“ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ”

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του βιβλιοπωλείου  Book and Art:

“Το να είσαι βιβλιοπώλης δεν είναι μια δουλειά με την ευρύτερη σημασία της έννοιας. Το να είσαι βιβλιοπώλης (θα μιλήσω συγκεκριμένα για τη βαριά ευθύνη της πώλησης παιδικών και εφηβικών βιβλίων) σημαίνει ότι κρατάς στα χέρια σου ένα “προϊόν” που μπορεί να επηρεάσει, μπορεί να ταξιδέψει, μπορεί να μεταμορφώσει, μπορεί να γαλουχησει νέους αναγνώστες οι οποίοι είναι οι αυριανοί πολίτες του κόσμου.

Στα ράφια των βιβλιοπωλείων μας θα βρίσκετε μόνο το φως.

Στα ράφια μας βρίσκεται ένας κόσμος καλύτερος όχι ως προς το περιεχόμενο κάθε βιβλίου (γιατί το καθε θέμα που πραγματεύεται ο καθε δημιουργός είναι μοναδικο και δεν επιδέχεται καμία λογοκρισία) αλλά ως προς την ουσία του πράγματος.

Εμείς σας προτείνουμε και σας δίνουμε αυτά που πιστεύουμε ότι θα σας κάνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καλύτερους.

Στα ράφια μας αν λείπουν από σήμερα κάποια βιβλία είναι γιατί δεν πιστεύουμε στα βραβεία όσο πιστεύουμε στην ηθική, στην αξία της ζωής, στην καλοσύνη και στην καθαρότητα που οφειλει να κρύβεται στο σύνολο πίσω από κάθε έργο.

Ο κόσμος του Παιδικού Βιβλίου, ο κόσμος του πολιτισμού δέχτηκε σήμερα ένα τρομακτικό χτύπημα.

Κοιτάμε γύρω μας και βλέπουμε τέρατα. Τα τέρατα οφείλουν να είναι στη φυλακή και στις σελίδες των παραμυθιών. Σίγουρα όχι ανάμεσα μας. Κάθε βιβλίο με υπογραφή τέρατος δεν έχει θέση πουθενά και σίγουρα δεν έχει θέση στα χέρια των παιδιών μας.”

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ALMA 2023

Η Ένωση Συγγραφέων, ο φορέας που τον είχε προτείνει για το διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Astrid Lindgren (ALMA) πήρε θέση και απέσυρε την υποψηφιότητά του.  

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Εταιρεία Συγγραφέων καταδικάζει απερίφραστα κάθε κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με την παιδική πορνογραφία και την κάθε είδους σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Εκφράζοντας την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική Δικαιοσύνη δηλώνουμε ότι αναστέλλουμε την υποψηφιότητα του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Βασίλη Παπαθεοδώρου για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren έως ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Επιφυλασσόμαστε για τα περαιτέρω μέτρα στα οποία θα προβούμε, σύμφωνα με τις καταστατικές μας αρχές».

ΟΙ ΣΥΧΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΙΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ  ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Ο ίδιος σε ηχητικό απόσπασμα που δημοσιεύει το STAR και η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ακούγεται να περιγράφει τις επισκέψεις του σε σχολεία και να λέει προτιμά τη συζήτηση με τα παιδιά. «Προτιμώ να πηγαίνω εκεί και να ακούω τι θα μου πουν. Θέτω εγώ τα ερωτήματα, τα οποία είναι και κατά κάποιο τρόπο προκλητικά, για να τσιγκλίσω τα παιδιά να βγάλουν αυτό που έχουν μέσα τους», είχε πει χαρακτηριστικά.

«Το πρώτο που τους λέω είναι ”ξεχάστε ότι είναι εδώ οι καθηγητές σας”. Το ιδεώδες θα ήταν να έφευγαν και οι καθηγητές από την τάξη και να ήμουν εγώ με τα παιδιά», ανέφερε ο Παπαθεοδώρου. Σε συνέντευξή του χαρακτήριζε τη νέα γενιά «μπλεγμένη» και αποκάλυψε ότι μιλούσε μέσω social media και στο τηλέφωνο με μαθητές Λυκείου για να νιώθουν ότι έχουν έναν μεγάλο φίλο.

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΙΜΩΡΙΑ

Στο άκουσμα της είδησης και των φρικιαστικών αποκαλύψεων με αναρτήσεις του ξεσπαθώνουν εναντίον του Βασίλη Παπαθεοδώρου, καταδικάζουν τις πράξεις του και προασπίζονται την αγνότητα της παιδικής λογοτεχνίας δηλώνοντας με μια φωνή ότι πάνω και πάντα από όλα είναι το παιδί και η προστασία του από κάθε είδους κίνδυνο.

About Post Author