“Η Οδύσσεια ενός Μυρμηγκιού” του Παναγιώτη Καραμούζη

της Λίτσας Κοντογιάννη

Ένα μυρμήγκι, ο Οδυσσέας, αναζητά τη δική του “Iθάκη”. Με την ορμή των νιάτων του θα προσπαθήσει να κερδίσει την αναγνώριση, την καταξίωση και την αγάπη. Ονειρεύεται έναν όμορφο κόσμο και θα αγωνιστεί με πάθος για να τον δημιουργήσει. Τα εμπόδια, που ορθώνονται μπροστά του, θα παλέψει με θάρρος και αισιοδοξία να τα ξεπεράσει. Κάθε πάθημά του γίνεται πολύτιμος δάσκαλος και σύμβουλός του.

Άραγε, θα βρει την “Ιθάκη” του; Πόσα διδάγματα για τη δική μας ζωή θα μας δώσει o Οδυσσέας;

Το εικονογραφημένο παραμύθι του Παναγιώτη Καραμούζη “Η Οδύσσεια ενός Μυρμηγκιού” απέσπασε το Α’ Βραβείο Παραμυθιού στον 10ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ.

Συνέντευξη του συγγραφέα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:https://eleftheriaonline.gr/local/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/269855-o-panagiotis-karamoyzis-stin-e-i-prospatheia-einai-o-kinitirios-moxlos-tis-dimiourgias?fbclid=IwAR03VDGWDUnuF2K3eysTlSvKSvzWjIH_lXvHCG2-3o6eC2FEppCwuJZIJvs

Η κριτική μας

Ένα υπέροχο παιδικό, κατά βάση, βιβλίο, το οποίο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Από αυτό μπορούν και οι γονείς να μάθουν κάποια σοβαρά πράγματα.

Ο συγγραφέας με αυτή την πολύ όμορφη ιστορία, παραδίδει μαθήματα ζωής σε μικρούς και μεγάλους.

Είναι πολύ βασικό στη ζωή να βάζουμε στόχους και να τους κυνηγάμε. Μας δείχνει  παράλληλα πως η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, υπάρχουν πολλές δυσκολίες μέχρι να πιάσουμε τους στόχους μας. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να ανταμειφτούμε μετά. Στον δρόμο μας θα συναντήσουμε το καλό αλλά και το κακό, και όποια στραβοτιμονιά κι αν μας βρει, θα πρέπει να πεισμώνουμε, να συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, και να μη το βάζουμε κάτω. Η σταθερή προσήλωση στον στόχο μας και η ομαδικότητα καταφέρνουν πολλά. Υπέρτατο προτέρημα είναι η εργατικότητα, η τιμιότητα και ο σεβασμός. Ηθικές αξίες σαν κι αυτές θα πρέπει να μας γίνουν στοιχεία της προσωπικότητάς μας.

Έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο παίζουμε κι εμείς οι ενήλικες, με το να είμαστε στήριγμα στις επιλογές των παιδιών μας και να βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό τους, άσχετά με το αν συμφωνούμε απόλυτα με τις εκάστοτε επιλογές τους, και πρέπει να αισθάνονται πάντα αυτή τη σιγουριά. Οφείλουμε να είμαστε πάντα στο πλευρό τους και να τα συμβουλεύουμε όσο τον δυνατόν καλύτερα.

Πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Παναγιώτα Μπαρμπαγιάννη για την εξαιρετική εικονογράφηση. Αποδίδει απόλυτα το πνεύμα του βιβλίου.

Odeisseia Murmhgkioy

About Post Author