Πλατεία Ομονοίας: Τα νερά ξεχείλισαν

Τα κομπρεσέρ έπιασαν και πάλι δουλειά για να διορθώσουν μια κακοτεχνία που έκανε τα νερά να ξεχειλίζουν κάτω από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου και να γεμίζουν ρυάκια το πλακόστρωτο

«Ράβε ξήλωνε» στην ανακαινισμένη Πλατεία Ομονοίας… Έναν μήνα μετά τα επεισοδιακά της εγκαίνια, τα κομπρεσέρ έπιασαν και πάλι δουλειά για να διορθώσουν μια κακοτεχνία που έκανε τα νερά να ξεχειλίζουν κάτω από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου και να γεμίζουν ρυάκια το πλακόστρωτο.

Τα συνεργεία των εργολάβων που αναδιαμόρφωσαν την πλατεία μέσα στον χειμώνα που πέρασε, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους και δούλευαν όλη τη νύχτα χθες χωρίς να ολοκληρώσουν το μερεμέτι. Ξήλωσαν τις πλάκες πεζοδρομίου γύρω από τη βάση του γλυπτού με στόχο να διαμορφώσουν στη συνέχεια ένα αυλάκι που θα μπορεί να συγκρατεί τα νερά που υπερχειλίζουν.

Το γλυπτό του Γεώργιου Ζογγολόπουλου έχει την επωνυμία «Πεντάκυκλο» και ένα βιογραφικό με αρκετές περιπέτειες. Τοποθετήθηκε στην Ομόνοια λίγο μετά την πρώτη του παρουσίαση στην Μπιενάλε της Βενετίας του 2001 αλλά έκτοτε λειτούργησε ελάχιστα καθώς πάντοτε δημιουργούσε πρόβλημα η ροή των υδάτων που κυλούν από ύψους 15 μέτρων.

Με αφορμή τις εργασίες συνολικής αναδιαμόρφωσης της Πλατείας, ο Δήμος Αθηναίων μελέτησε τις κινήσεις που θεώρησαν απαραίτητες ώστε το υδροκινητικό γλυπτό να επιστρέψει στη ζωή. Οι πέντε σιδερένιοι κύκλοι μπήκαν όντως σε κίνηση το βράδυ της 14ης Μαΐου όταν, εν μέσω σκληρής καραντίνας, έγιναν τα εγκαίνια που ανάγκασαν τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη να παραδεχτεί το λάθος για τον συνωστισμό που προέκυψε.

Το ίδιο εκείνο βράδυ και ενώ το πανελλήνιο στα κοινωνικά δίκτυα σχολίαζε αυτόν τον συνωστισμό, κάποιοι από όσους βρέθηκαν στην Ομόνοια, μεταξύ αυτών και ο υπογράφων στο άρθρο που δημοσιεύθηκε εδώ.

Κάπως έτσι, έναν μήνα μετά ξεκίνησαν τα έργα διόρθωσης της κακοτεχνίας με την ελπίδα, μαζί με το πρόβλημα της υπερχείλισης να βρεθεί λύση και για αυτά τα όρθια κομμάτια μαρμάρου που φαίνονται στη φωτογραφία. Στα σημεία που αυτά καταλήγουν χαμηλά προς το πλακόστρωτο, προεξέχουν με τρόπο τέτοιο που κάποιοι από τους περαστικούς σκόνταψαν πάνω τους και κινδύνεψαν να πέσουν μέσα στα νερά.

Πηγή:ethnos.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours