Έρχονται αλλαγές στην ακτοπλοΐα – Πώς θα ταξιδεύουμε από τις 15 Ιουνίου

Νέα ώθηση στον κλάδο της ακτοπλοΐας αναμένεται να δώσουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού καθώς και το άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών από 29 χώρες στις 15 Ιουνίου.

H αναθεώρηση των πρωτοκόλλων επιβατών κρίνεται αναγκαία για τη δρομολόγηση των περισσότερων ταχυπλόων, καθώς αυτήν τη στιγμή, που είναι στο 50%, δεν μπορεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας τους.

Γι αυτό, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει στην  αναθεώρηση του πρωτοκόλλου επιβατών σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες μετά από εκείνη την ημερομηνία.

Τι ισχύει

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας πρέπει να γνωρίζουν ότι, πριν από την επιβίβασή τους, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

Έτσι στο πλαίσιο ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι οι επιβαίνοντες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

Τα πλοία ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο, καθώς το καθένα φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών που προβλέπουν τα χαρτιά του, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες, όπου το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Προβληματικός ο Ιούνιος – Τι εξετάζεται

Ακτοπλοϊκοί κύκλοι δηλώνουν, πάντως ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας προβληματικός μήνας στην επιβατική κίνηση σε σχέση με πέρσι, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αναφέρουν ότι η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων επιβατών κρίνεται αναγκαία για τη δρομολόγηση των περισσότερων ταχυπλόων, καθώς αυτήν τη στιγμή, που είναι στο 50%, δεν μπορεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας τους.

Επί του παρόντος, από τα 85 πλοία στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία δραστηριοποιούνται περίπου τα 35 με 40.

Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζουν πολλές εταιρείες είναι τα δρομολόγια των περισσότερων ταχυπλόων ανάλογα με τη ζήτηση να ξεκινήσουν στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Έναρξη δρομολογίων ταχύπλοων

Πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να ανακοινώνουν την έναρξη δρομολογίων ταχυπλόων, ωστόσο η εκτέλεσή τους εξαρτάται πάντα από την κάλυψη της επιβατικής κίνησης.

Πάντως, η αρχή έγινε ήδη από την εταιρεία Aegean Speed Lines, που ανακοίνωσε την έναρξη των δρομολογίων του καταμαράν ταχυπλόου HSC SPEEDRUNNER III στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων (Σέριφο, Σίφνο, Μήλο) από την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020.

Επίσης, για την Πέμπτη 4/6 έχει ανακοινώσει την εκτέλεση δρομολογίου το superjet για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο και Μύκονο και για την Παρασκευή 5/6 το seajet 2 για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο, Μύκονο.

Τα ταχύπλοα αυτά θα ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο επιβατών, ενώ έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα προστασίας από την Cοvid-19 που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ.

Πηγή:in.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours