Δε θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ ως ΕΕ τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε τα εξής: «μίλησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και ήμουν πολύ σαφής. Ξέρουμε ότι σκοπεύει να πάει στην Κύπρο στα μέσα Ιουλίου. Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για μας και το έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι θα παρακολουθούμε πώς θα πάει η επίσκεψη. Και ότι δε θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ ως ΕΕ τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό. Αυτά τα ξεκάθαρα μηνύματα τα έστειλα προσωπικά στον Πρόεδρο Ερντογάν και είναι δικό του θέμα να στείλει τα θετικά μηνύματα».

Επιπλέον σημείωσε: «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν συνολικά βελτιωθεί: υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα-Τουρκία βρίσκονται σε διάλογο, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο Κυπριακό και αυτό παραμένει απογοητευτικό».

Ακόμη επιβεβαίωσε ότι «ενθαρρύνουμε την Τουρκία να κάνει περισσότερα» για συνεργασία σε όλους τους τομείς, ενώ διαβεβαίωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, αλλά μένει «πολλή δουλειά να γίνει».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες έδωσαν καταρχάς το πράσινο φως για την ανανέωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, με 3 δισ. Ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Η πρότασή μας τώρα πρέπει να γίνει συγκεκριμένη και νομικό κείμενο και θα επανέλθουμε», είπε.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours