Σύνοδος Κορυφής: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, αλλά ισχνή η πιθανότητα συμφωνίας

Ούτε η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης αποδεικνύεται ικανή να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, με το μπλοκ των σκληρών να ζητά περισσότερες παραχωρήσεις και το Νότο να εμφανίζεται ανένδοτος. Η πιθανότητα συμφωνίας είναι ισχνή αν και ο Σαρλ Μισέλ συνεχίζει τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις μέχρι το απόγευμα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου

Κόβουν και ράβουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των «φειδωλών» του Βορρά και του Νότου και να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.

Ωστόσο, παρά τις εργώδεις προσπάθειες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τη νέα πρόταση που κατέθεσε και τα διαδοχικά τετ α τετ με τις αντικρουόμενες πλευρές, ακόμη το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο και η πιθανότητα κατάληξης σε συμφωνία ισχνή.

Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας στη Σύνοδο για το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μετά την πανδημία του κοροναϊού είναι «πολύ αδύναμες», δήλωσε στο Reuters, διπλωμάτης από κράτος μέλος της ΕΕ, το απόγευμα του Σαββάτου, δεύτερη ημέρα της Συνόδου και μετά από ένα μαραθώνιο συζητήσεων που δεν έχει ακόμη αποδώσει καρπούς.

«Η πιθανότητα για επίτευξη συμφωνίας απόψε είναι πολύ μικρή. Ισχνή», είπε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το στρατόπεδο των πλούσιων χωρών της βόρειας Ευρώπης πιέζει για βαθύτερες περικοπές στο νέο προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και μεγαλύτερες εκπτώσεις στον βασικό προϋπολογισμό της ΕΕ, μεταξύ άλλων απαιτήσεων.

Πηγή:indicator.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours