Η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία, κάτι που ερμηνεύτηκε από χώρες της Δύσης ως μία «νίκη» στην προσπάθεια απομόνωσης της Μόσχας.

Την ίδια στάση με αυτήν της Κίνας επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία. Να σημειώσουμε πως η Ινδία είναι μια από τις χώρες με τις οποίες η Ρωσία έχει σχέσεις. Πρόσφατα κιόλας την επισκέφθηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με την αγγλική «The Guardian», στους κόλπους των υπόλοιπων χωρών θεωρήθηκε απώλεια που δεν κατάφεραν να την πείσουν να ψηφίσει «ναι».

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, που αναμένεται τώρα να τεθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Να σημειώσουμε πως η Ρωσία βρίσκεται στην εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου Ασφαλείας κι ο πρεσβευτής της Βασίλι Νεμπένζια διάβασε τα ονόματα των χωρών που καταδίκασαν την επίθεση.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, τόνισε: «Η επίθεση της Ρωσίας στις βασικές αρχές του οργανισμού είναι θρασύτατη που απειλεί το διεθνές σύστημα όπως το γνωρίζουμε. Μια χώρα εισβάλλει σε μια άλλη κι εδώ πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο πως η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Από τη μεριά του, ο Αλβανός εκπρόσωπος, Φερίτ Χότζα, υποστήριξε πως η Ρωσία «έριξε αθώο αίμα στον ΟΗΕ. Είναι μια καθοριστική στιγμή για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι επόμενες γενιές θα ξέρουν ποιοι στάθηκαν υπέρ της ανθρώπινης ζωής του και του διεθνούς δικαίου».

Πηγή:newsbeast.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours