Σουηδία: Ο σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Λεβέν επανεξελέγη πρωθυπουργός σε ψηφοφορία του κοινοβουλίου

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν ορίστηκε σήμερα επικεφαλής της κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο, θέτοντας τέλος προς το παρόν στην πρωτοφανή πολιτική κρίση που συγκλόνισε τη σκανδιναβική χώρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ο διορισμός του επικυρώθηκε, ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας σε βάρος του: 173 βουλευτές στο 349μελές κοινοβούλιο ψήφισαν όχι, κάτω από το όριο των 175 απαραίτητων ψήφων στην αντιπολίτευση για να τον μπλοκάρει.

Ο Λεβέν έχασε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του στο Κοινοβούλιο στις 21 Ιουνίου αφού το Αριστερό Κόμμα απέσυρε τη στήριξή του, προκαλώντας φρενήρεις διαβουλεύσεις καθώς η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν στήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, ο Λέβεν δεν έχει ακόμη βρει επαρκή υποστήριξη για να περάσει τον προϋπολογισμό, ξεκαθαρίζει ότι θα αφήσει ξανά τη θέση του αν δεν καταφέρει να διευθετήσει το ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι ο Λεβέν ο οποίος έγινε ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης της χώρας που ανετράπη μετά από ένδεκα άκαρπες προτάσεις δυσπιστίας, ήταν επικεφαλής μιας εύθραυστης συμμαχίας μειοψηφίας με τους Πράσινους από το 2018 και βασιζόταν στη στήριξη δύο μικρών κεντροδεξιών κομμάτων και του Αριστερού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία.

Αφορμή για την κυβερνητική κρίση στάθηκε η προσπάθεια να βρεθεί λύση αναφορικά με το πλαίσιο των κανονισμών που διέπει το σύστημα διαμόρφωσης των τιμών των ενοικίων. Τα κόμματα της κεντροδεξιάς επιθυμούσαν τη χαλάρωση των κανονισμών, έτσι ώστε οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς να καθορίζουν το ύψος των ενοικίων ειδικά για τα νεόδμητα σπίτια.

Ο Λεβέν χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από τις εκλογές του 2018 στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Πηγή:indicator.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours