Σκελετός τυραννόσαυρου δημοπρατήθηκε για 5,5 εκατ. ευρώ

Ονομάζεται «Τριάδα», καθώς προέρχεται από τα κόκαλα τριών διαφορετικών δεινοσαύρων, και πουλήθηκε σε ειδική δημοπρασία στην Ελβετία. Οι επιστήμονες ελπίζουν να παραμείνει σε δημόσια θέα

Θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο της γνωστής τηλεοπτικής σειράς «Bones», όπου ειδικοί εξετάζουν ανθρώπινα οστά από θύματα εγκλημάτων. Σκελετός Τυραννόσαυρου Rex, που ονομάζεται «Trinity» –και αποτελείται από τα οστά τριών διαφορετικών T-Rexes– πουλήθηκε για 5,5 εκατομμύρια ευρώ σε μια σπάνια δημοπρασία στην Ελβετία.

Ο σκελετός, που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 65 έως 67 εκατομμυρίων ετών, αναμενόταν να έχει υψηλότερη τιμή, αφού τέθηκε προς πώληση από ανώνυμο άτομο στις ΗΠΑ. Τελικά αγοράστηκε από ιδιώτη ευρωπαίο συλλέκτη μοντέρνας τέχνης και λειψάνων δεινοσαύρων, στον οίκο δημοπρασιών Koller στη Ζυρίχη.

Ο δημοπράτης Σίριλ Κόλερ, αποκαλύπτει στον Guardian ότι ήταν η πρώτη φορά στην Ευρώπη και μόλις η τρίτη φορά παγκοσμίως, που ένας ολόκληρος σκελετός T-Rex εξαιρετικής ποιότητας προσφέρθηκε σε δημοπρασία – γεγονός που επιβεβαιώνει η Koller, ο μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών της Ελβετίας.

«Ήταν μια υπέροχη δημοπρασία, γιατί επιδεικνύαμε τον Trinity για δυόμισι εβδομάδες στην αίθουσα συναυλιών της Ζυρίχης. Και έτσι περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες ήρθαν και θαύμασαν τον σκελετό – μεταξύ τους και πολλά παιδιά», είπε ο Κόλερ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κόλερ εκφράζει την αισιοδοξία του, ότι παρότι ο σκελετός πουλήθηκε σε ιδιώτη αγοραστή, θα παραμείνει σε δημόσια έκθεση. «Είμαι 100% σίγουρος ότι θα δούμε τον Trinity στο μέλλον κάπου ξανά», δηλώνει.

Ο πελώριος σκελετός έχει ύψος 3,9 μέτρα, μήκος 11,6 μέτρα και πλάτος 2,65 μέτρα. Περισσότερα από τα μισά οστά του σκελετού του Trinity είναι πρωτότυπα, ενώ τα υπόλοιπα είναι κατασκευασμένα από γύψο και εποξική ρητίνη.

Οπως υποδηλώνει το όνομά του, ο Trinity (Τριάδα) αποτελείται από έναν σύνθετο σκελετό 293 οστών τριών δεινοσαύρων – που ανασκάφτηκαν μεταξύ του 2008 και του 2013, από τους σχηματισμούς Hell Creek και Lance Creek στις αμερικανικές πολιτείες της Μοντάνα και του Γουαϊόμινγκ. Οι τοποθεσίες είναι γνωστές για τις ανασκαφές δύο άλλων σημαντικών σκελετών T-Rex, που έχουν ήδη βγει σε δημοπρασία. Η «Sue» βγήκε στο σφυρί το 1997 για 7,7 εκατομμύρια ευρώ, πριν ο «Stan» κατακτήσει το παγκόσμιο ρεκόρ τιμής δημοπρασίας οστών των 20 εκατομμυρίων ευρώ στον οίκο Christie’s το 2020.

Λίγο περισσότερο από το ήμισυ του οστικού υλικού στον σκελετό του Trinity προέρχεται από τα τρία δείγματα Τυραννόσαυρου – πάνω από το επίπεδο του 50% που απαιτείται για να χαρακτηρίσουν οι ειδικοί έναν τέτοιο σκελετό, ως υψηλής ποιότητας.

Ο παλαιοντολόγος σπονδυλωτών, Τόμας Χολτς –ο οποίος είναι κατά της πώλησης τέτοιων δειγμάτων–, είναι επιφυλακτικός, επιμένοντας ότι ο Trinity «πραγματικά δεν είναι ένα “δείγμα” τόσο πολύ, όσο μια εγκατάσταση τέχνης». Ο Χολτς επίσης έχει αντιρρήσεις με τις δημοπρασίες σημαντικών σκελετών δεινοσαύρων και άλλων απολιθωμάτων, που έχουν συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο εμπόριο θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την επιστήμη, προσφέροντας τα δείγματα των οστών σε χέρια ιδιωτών και μακριά από τους ερευνητές, που είναι οι καταλληλότεροι για τη μελέτη τους.

Πηγή: Protagon.gr

About Post Author