Ενώ η οικογένεια της Τανάκα θα την ωθήσει σε αναπηρική καρέκλα για τα πάνω από τα 100 μέτρα, είναι αποφασισμένη να περπατήσει τα τελευταία βήματα, καθώς περνά η φλόγα στον επόμενο δρομέα. “Είναι υπέροχο που έφτασε σε αυτήν την ηλικία και μπορεί ακόμα να διατηρήσει έναν ενεργό τρόπο ζωής – θέλουμε και άλλοι να το δουν και να αισθανθούν εμπνευσμένοι και να μην πιστεύουν ότι η ηλικία είναι εμπόδιο”, δήλωσε ο εγγονός της, Eiji Tanaka, που είναι στα 60 της .
Προηγούμενοι κάτοχοι ρεκόρ για τους παλαιότερους Ολυμπιακούς λαμπαδηδρόμους περιλαμβάνουν την Aida Gemanque της Βραζιλίας, η οποία άναψε τη φλόγα στην εποχή των καλοκαιρινών αγώνων του Ρίο το 2016 σε ηλικία 106 ετών, και ο παίκτης πινγκ-πονγκ Alexander Kaptarenko, ο οποίος έτρεξε με τη φλόγα στους Χειμερινούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι των 101 ετών
Η Τανάκα γεννήθηκε το 1903 – το έτος που οι πρωτοπόροι της αεροπορίας Orville και Wilbur Wright έγραψαν ιστορία ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση με κινητήρα στον κόσμο. Απέκτησε τέσσερα παιδιά με τον ιδιοκτήτη ρυζιού που παντρεύτηκε στα 19 της και εργάστηκε στο οικογενειακό κατάστημα έως ότου ήταν 103 ετών. Έχει πέντε εγγόνια και οκτώ δυσέγγονα. Έζησε σε δύο παγκόσμιους πολέμους και την ισπανική γρίπη του 1918, αν και ο εγγονός της Eiji είπε: “Δεν θυμάμαι να μιλάει πολύ για το παρελθόν … Είναι πολύ προνοητική – πραγματικά απολαμβάνει να ζει στο παρόν.” Και είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ξεκίνησαν το 1896.
Όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν για τελευταία φορά στο Τόκιο το 1964, η Τανάκα ήταν 61 ετών. Κατά τη μέτρηση τόσο των καλοκαιρινών όσο και των χειμερινών εκδόσεων των αγώνων, οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι η 49οι της ζωής της. Η Τανάκα ζει τώρα σε ένα γηροκομείο, όπου συνήθως ξυπνά στις 6 το πρωί και απολαμβάνει να παίζει το στρατηγικό επιτραπέζιο παιχνίδι, Οθέλο. Η οικογένεια της Τανάκα, η οποία δεν μπόρεσε να την επισκεφτεί για 18 μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, είπε ότι παραμένει περίεργη και τα μαθηματικά είναι τό μυστικό της για να διατηρήσει το μυαλό αιχμηρό και το σώμα υγιές.
Πηγή:healthweb.gr
+ There are no comments
Add yours