Κανένα περιθώριο να ηρεμήσει η ενεργειακή αγορά δεν αφήνει η Ρωσία, απειλώντας τώρα να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στις χώρες που θα επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Με κομμένη τη ροή του φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 για τις επόμενες ημέρες και με αβέβαιο το μέλλον της, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ευθέως ότι η Μόσχα θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο τις χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του. Την πρόταση για τέτοιο πλαφόν, έκανε η Ουάσινγκτον και θα την συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7), των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών. Η συζήτηση θα γίνει στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.

Ο Νόβακ δήλωσε πως η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στις χώρες που θα αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία. «Όσον αφορά τα όρια τιμών: εάν επιβάλουν πλαφόν, τότε είμαστε σαφείς ότι σε αυτές τις εταιρείες ή τις χώρες δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αφού δεν θα εργαστούμε με συνθήκες εκτός αγοράς», τόνισε ο Νόβακ. Ο ίδιος είπε ότι είναι «απόλυτος παραλογισμός» οι αμερικανικές προτάσεις. «Πρόκειται για παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς, μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου. Τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο σε αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και της αγοράς.

Ο Νόβακ φέρεται επίσης να δήλωσε ότι το τίμημα αυτού του μέτρου θα κληθούν να πληρώσουν πρώτοι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ο Nord Stream 1

Πάντως ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, ο Gazrpom εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα ολοκληρωθούν εντός τριών ημερών.  «Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα. Η Gazprom ανέφερε ότι η διακοπή θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Κάνουμε τις υποθέσεις μας βάσει αυτής της δήλωσης», δήλωσε ο Νόβακ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης.

Η Gazprom σταμάτησε χθες τις ροές στον αγωγό φυσικού αερίου προς την Γερμανία. Θεωρητικά, ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Η Ευρώπη, κρίνοντας από την μέχρι τώρα στάση της Ρωσίας στις επισκευές και τις συντηρήσεις που κάνει στον αγωγό, έχει κάθε λόγο να υποψιάζεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι ροές αερίου στην αγωγό, με την Gazprom να παρατείνει την περίοδο των εργασιών συντήρησης στον αγωγό.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία της Gazprom, έχει ήδη περικόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία, στο 20% της δυναμικότητάς του, ισχυριζόμενη ότι αυτό οφείλεται στον ελαττωματικό εξοπλισμό.

Πηγή:enikos.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author