Περισσότερα από 50 στελέχη της κυβέρνησής του Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκαν τις τελευταίες ώρες, με τον Βρετανό Πρωθυπουργού να αποδέχεται την ήττα του και να δηλώνει την παραίτησή του εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ η εφημερίδα Sun έγραψε ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος μέσα στο καλοκαίρι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ομάδα των συμβούλων του έχει ήδη προετοιμάσει την επιστολή παραίτησης του.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος την Τρίτη διορίστηκε από τον Βρετανό Πρωθυπουργό στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, ζήτησε με ανοιχτή επιστολή την παραίτησή του, καθώς η κατάσταση «δεν ήταν βιώσιμη».

Τέλος και η νεοδιορισθείσα υπ. Παιδείας

Στο μακρύ κατάλογο των παραιτηθέντων προστέθηκε σήμερα και η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν.

Η υπουργός δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί.

«Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί.

«Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση… ως κάποια που βάζει πάνω απ’ όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author