Αναδρομικά: Στο τραπέζι και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς – Τι θα κερδίσουν οι συνταξιούχοι

«Κρυφό άσο» έχει στο μανίκι της η κυβέρνηση για τα αναδρομικά, που είναι ο συμψηφισμός τους για όλους τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν κάνει αγωγές με τα υπόλοιπα από τις προσωπικές διαφορές που λαμβάνουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Κώστας Κατίκος

Το σενάριο αυτό, το οποίο αποκάλυψε πρώτος ο «Ελεύθερος Τύπος» στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της 29ης Ιουνίου με την απόφαση για τα αναδρομικά που δίνει το ΣτΕ, είναι στο τραπέζι του σχεδίου που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με πολλές πιθανότητες να είναι και αυτό που θα εφαρμοστεί για να μετριαστεί το κόστος από την επέκταση της απόφασης στους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές για να διεκδικήσουν τις μειώσεις συντάξεων έως τις 31/7/2020.

Το τεχνικό θέμα είναι ο τρόπος που θα συμψηφιστεί η προσωπική διαφορά με τα αναδρομικά, καθώς θα πρέπει να γίνουν δύο υπολογισμοί:Να βρεθούν οι περικοπές και τα Δώρα των 11 μηνών που θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους μέσα από τα αρχεία του ΕΦΚΑ.

Να επιστραφούν τα ποσά αυτά «λογιστικά» στις συντάξεις και να συμψηφιστούν με την αντίστοιχη προσωπική διαφορά.

Μετά τις δύο αυτές πράξεις θα προκύψει είτε μηδενισμός προσωπικής διαφοράς είτε μηδενισμός και περίσσευμα αναδρομικών, που σημαίνει σταθερή αύξηση στην τσέπη, ή μείωση της προσωπικής διαφοράς, που εκτιμάται ότι θα μηδενιστεί με τις αυξήσεις του 2023.

Με το σενάριο αυτό καταργείται η προσωπική διαφορά, που είναι και ο διακαής πόθος για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους (πολλοί προτιμούν να μηδενιστεί η διαφορά από το να πάρουν αναδρομικά και να τη διατηρήσουν), και το μεγάλο κέρδος είναι ότι με το μηδενισμό της ανοίγει η πόρτα για να πάρουν τις αυξήσεις του 2023 και αυτοί που δεν θα τις έπαιρναν, γιατί θα συμψηφίζονταν με την προσωπική διαφορά.

Στην πράξη, η περίπτωση συμψηφισμού μέρους ή όλης της προσωπικής διαφοράς με τα αναδρομικά σημαίνει ότι θα πάρουν πίσω το ποσό που αποκόπηκε από τις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου και θα έχουν αυξήσεις από το 2023.

Για παράδειγμα, ο συμψηφισμός αναδρομικών και προσωπικής διαφοράς μπορεί να γίνει ως εξής:

Συνταξιούχος που είχε μείωση επικουρικής 130 ευρώ από τις αντισυνταγματικές μειώσεις θα πρέπει να πάρει αναδρομικά για 11 μήνες 1.430 ευρώ και άλλα 500 ευρώ από τα Δώρα επικουρικής, δηλαδή σύνολο αναδρομικών 1.930 ευρώ. Το ποσό αυτό διαιρείται διά του 12 και βγαίνει στα 160 ευρώ. Τα 160 ευρώ θα περάσουν στη σύνταξη και θα σβήσουν αντίστοιχη προσωπική διαφορά. Αν έχει 140 ευρώ προσωπική διαφορά και σύνταξη 1.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο 1.140 ευρώ, τότε με το συμψηφισμό θα παίρνει σύνταξη 1.160 ευρώ (1.000+160=1.160) και η προσωπική διαφορά θα μηδενιστεί τελείως. Ο συνταξιούχος θα είναι σαν να πήρε και 20 ευρώ από τα αναδρομικά, μηδενίζοντας και την προσωπική διαφορά (160-140=20). Επιπρόσθετα, η αύξηση του 2023, που θα είναι περίπου στα 70 ευρώ, θα πάει όλη στην τσέπη και η τελική σύνταξη θα φτάσει στα 1.230 ευρώ.

Ολα τα σενάρια συμψηφισμού αναδρομικών με προσωπική διαφορά θα εξεταστούν με κριτήριο το κόστος που προκύπτει και που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι μικρότερο από το να πληρωθούν 3,4 δισ. ευρώ αναδρομικά σε όλους.

Ωστόσο, το σενάριο συμψηφισμού θα απαιτήσει και ειδικότερες νομοθετικές ρυθμίσεις – αν τελικά επιλεγεί.

Αυτά που δίνει, πάντως, αμετάκλητα το ΣτΕ στους συνταξιούχους με αγωγές ως 31/7/2020 είναι:

*Αναδρομικά 11 μηνών για μειώσεις επικουρικών και Δώρων επικουρικών.

*Αναδρομικά 11 μηνών για Δώρα κύριων συντάξεων.

* Τόκο (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) στα ποσά που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και σε αυτά που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα Δώρα.

Προσοχή: Με βάση τα σενάρια, σε έναν πιθανό συμψηφισμό- επέκταση των αναδρομικών με τις προσωπικές διαφορές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη μηδενίσει την προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό, και αντί συμψηφισμού θα περιμένουν να πάρουν αναδρομικά στο χέρι!

Πηγή:eleftherostypos.gr

About Post Author