«Σοβαρό συμβάν» στον Κόλπο του Ομάν βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, με τα διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για εκρήξεις σε δύο τάνκερ που έπλεαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Associated Press, η βρετανική Ένωση για την ασφάλεια της ναυτιλίας, έκανε λόγο για «απροσδιόριστο συμβάν» στον Κόλπο του Ομάν, συνιστώντας «εξαιρετική προσοχή», εν μέσω γενικευμένης έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε στο Ιράν.

Η UK Maritime Trade Operations που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του βρετανικού ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο συμβάν, που σημειώθηκε κοντά στις ακτές του Ιράν (κατά πληροφορίες, μόλις 45 χιλιόμετρα από τις ιρανικές ακτές), σημειώνοντας πως «η Βρετανία και οι σύμμαχοί της έχουν γνώση του περιστατικού το οποίο διερευνάται».

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ωστόσο, επικαλούμενη το δορυφορικό δίκτυο Al-Mayadeen, ανέφερε πως τα δύο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση – χωρίς, ωστόσο, να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για τους υπαίτιους και τα κίνητρα του πλήγματος.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τέσσερις πηγές από το χώρο της ναυτιλίας και του εμπορίου, τα δύο δεξαμενόπλοια έχουν εκκενωθεί, με τα πληρώματα αμφότερων να είναι ασφαλή. Οι ίδιες πηγές αναγνώρισαν τα δύο τάνκερ ως το Front Altair υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous υπό σημαία Παναμά.

Map

Ο Bernhard Schulte, υπεύθυνος του δρομολόγιου του Kokuka Courageous με φορτίο μεθανόλης που ξεκινήσει από τη Σαουδική Αραβία με προορισμό τη Σινγκαπούρη δήλωσε, μέσω ανακοίνωσης, πως «στο σκάφος έχουν προκληθεί καταστροφές από την επίθεση», σημειώνοντας πως «τα ύφαλα έχουν υποστεί ζημιά πάνω από την επιφάνεια του νερού» και πως, πλην ενός μικροτραυματισμού, όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά.

Όπως τόνισε ο Josh Frey του 5ου στόλου σε ανακοίνωσή του: «Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή έλαβαν δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου, το ένα στις 06:12 τοπική ώρα και το δεύτερο στις 07:00. Τα σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού βρίσκονται στην περιοχή, παράσχοντας βοήθεια».

Το ναυτικό αυτό συμβάν έρχεται περίπου ένα μήνα μετά την επίθεση σε τέσσερα τάνκερ (δύο της Σαουδικής Αραβίας, ενός των ΗΑΕ και άλλου ενός της Νορβηγίας), στα στενά του Ορμούζ, ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον «είδε» πίσω από τις επιθέσεις εκείνες της 12ης Μαΐου «πιθανότατα το Ιράν» – χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερα στοιχεία. Η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμειξη.

Κλιμάκωση της έντασης

Μετά το τελευταίο αυτό περιστατικό, το θερμόμετρο στην περιοχή ανεβαίνει επικίνδυνα. Η αμερικανική διοίκηση κατηγορεί την Τεχεράνη ως «δύναμη αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή» και έχει εντείνει την ήδη επιθετική στρατηγική της, αναπτύσσοντας δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, με την αποστολή του αεροπλανοφόρου Abraham Lincoln και βομβαρδιστικών B-52.

Από την άλλη, ο Μπόλτον, ανέκαθεν υπέρμαχος της πολεμικής οδού ως λύσης, έχει προαναγγείλλει την παρουσίαση στοιχείων στα Ηνωμένα Έθνη που θα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως πίσω από την επίθεση του Μαΐου βρισκόταν η Τεχεράνη. Στοιχεία που, όπως ερμηνεύουν πολλοί, θα μπορούσε ίσως να προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.

Πηγή:cnn.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours