Ο Hamilton Bohannon, ένας από τους σπουδαίους μουσικούς της εποχής της ντίσκο, πέθανε την Παρασκευή. Ήταν 78 ετών.

Ο περκασιονίστας, αρχηγός ορχήστρας και μουσικός παραγωγός Bohannon έγραψε εγκεφαλική disco μουσική και όχι μουσική για τα τσαρτς. Οι δημιουργίες του δεν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, ωστόσο επηρέασε πολλούς σπουδαίους κυρίως αφρο-αμερικανούς μουσικούς που ενέταξαν μέρη της μουσικής του σε δικά τους κομμάτια γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Ο Bohannon μεγάλωσε στο Newnan της Georgia, μια πόλη 40 μίλια νοτιοδυτικά της Ατλάντα. To πάθος του για τα ντραμς σε νεαρή ηλικία μετουσιώθηκε σε φοιτητικές ομάδες και συγκροτήματα καθ ‘όλη τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων, τελικά φοίτησε στο Clark College με υποτροφία μουσικής.

Ενώ ήταν σε περιοδεία με τον Gorgeous George – παίζοντας με έναν άγνωστο τότε κιθαρίστα με το όνομα Jimi Hendrix – ο Bohannon συνάντησε το νεαρό τότε Stevie Wonder κι έπαιξε ντραμς σε μια συναυλία του το 1964. Μετά από μια καταπληκτική εμφάνισή του ξεκίνησε συνεργασία με τον Berry Gordy, το αφεντικό της Motown κι έγινε αρχηγός της ορχήστρας Bohannon & The Motown Sound της παίζοντας μεταξύ άλλων με μουσικούς όπως οι Marvin Gaye, Four Tops, Diana Ross και Supremes, Four Tops, Temptations.
Hamilton                                                                                                                                                                                                                                     
Όταν η Motown μετακόμισε στο Λος Άντζελες από το Ντιτρόιτ στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Bohannon επέλεξε να παραμείνει στο Ντιτρόιτ, κάνοντας τελικά το άλμα ως σόλο μουσικός και παραγωγός δίσκων και υπήρξε ένας από τους πρώτους καινοτόμους της disco. Το ντεμπούτο άλμπουμ του “Stop & Go” κυκλοφόρησε 1973 και η πρώτη του επιτυχία “South African Man”, το 1974. Ο δίσκος του κυκλοφόρησε στο Ντακάρ από την Mercury κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980, έκανε 18 ακόμη δίσκους. Η μουσική του ήταν δημοφιλής στην εποχή της ντίσκο της δεκαετίας του ’70, αλλά μόνο ένα από τα τραγούδια του, το “Good Stompin Music”, μπήκε στο Billboard Hot 100 το 1975. Άλλα γνωστά τραγούδια του ήταν τα “South African Man”, “Disco Stomp” και “Let’s Start The Dance”.

Hamilton Bohannon – south african man 1974 (Remastered audio)

Η funk μουσική του «σαμπλαρίστηκε» από πολλούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Jay Z, Justin Timberlake, Mary J. Blige, Snoop Dogg και Digable Planets, και στο κομμάτι των Tom Tom Club το 1981 «Genius of Love».

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο Bohannon μετακόμισε πίσω στην πατρίδα του την Georgia, όπου καθιερώθηκε. Το 2017, ο δρόμος όπου γεννήθηκε πήρε το όνομά του προς τιμήν των επιτευγμάτων και των συνεισφορών του στην κοινότητα. Ο ίδιος είπε στους Times-Herald. “Εκπλήσσομαι, αλλά τους ευχαριστώ. Ο δρόμος όπου γεννήθηκα, ο ίδιος χωματόδρομος όπου οι γονείς μου δούλεψαν τόσο σκληρά για εμάς – είναι απίστευτο. Είναι ένα πολύ ιερό πράγμα”.

Bohannon

Το 2019, το τραγούδι του “Save Your Souls” εμφανίστηκε στο soundtrack της ταινίας “Just Mercy”, ένα νομικό δράμα με πρωταγωνιστές τους Michael B. Jordan, Jamie Foxx και Brie Larson. Το πιο πρόσφατο single του, “Bohannon Combination Gumbo Mix”, κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο.

Ο Bohannon είχε ένα γιο, τον Bohannon II και μια κόρη του, την April.

Bohannon – Foot Stompin Music

του Γιάννης Αλεξίου

Πηγή:ogdoo.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours