Πέθανε ο σπουδαίος Αφρικανός μουσικός Mory Kante

Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο Mory Kante, ο θρυλικός μουσικός από τη Γουινέα που έκανε την αφρικανική μουσική γνωστή σε ένα ευρύτατο ακροατήριο του δυτικού κόσμου.

Ο Kante πέθανε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Κονακρί, όπως επιβεβαίωσε ο γιος του δηλώνοντας «έπασχε από χρόνιες ασθένειες και συχνά ταξίδευε στη Γαλλία για θεραπεία, όμως αυτό δεν ήταν πλέον εφικτό λόγω κορονοϊού».

Ο Mory γεννήθηκε στη Γουινέα το 1950 και σε ηλικία επτά μετακόμισε στο Μάλι.

Ήταν ταλαντούχος μουσικός και έπαιζε κιθάρα, την άρπα της κορα και το μπαλαφόν, εκτός από το να είναι τραγουδιστής.

Το 1971 έγινε μέλος της Rail Band, στην οποία ο Salif Keita ήταν τραγουδιστής.

Αλλά ο τελευταίος εγκατέλειψε το συγκρότημα, αφήνοντας τον Mory ως τον τραγουδιστή του συγκροτήματος.

Mory Kante dead: The singer's son confirmed the tragic news of his death

Ο Mory Kante ήταν διακεκριμένος μουσικός και χρησιμοποιούσε εξαιρετικά το όργανο κόρα, ένα είδος αφρικανικής άρπας. Το τραγούδι του Yéké Yéké έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και συνέβαλε αποφασιστικά στο να διαδοθεί η αφρικανική μουσική στον δυτικό κόσμο.

Το Yéké Yéké έφτασε στο νο1 των ευρωπαϊκών τσαρτ το 1988 και ο δίσκος Akwaba Beach ήταν για πολλά χρόνια το αφρικανικό album με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία.

Mory Kante dead: He played various instruments including the guitar

Σχεδόν μια δεκαετία αφότου βρήκε τη διεθνή φήμη με το χτύπημά του, το όνομα του Mory κυκλοφόρησε και πάλι στη σφαίρα της ποπ κουλτούρας το 1994 όταν το γερμανικό techno duo Hardfloor δημιούργησε ένα χορευτικό remix του Yeke Yeke.

Επίσης, εμφανίστηκε το 2006 ως τραγουδιστής στην κυκλοφορία του βρετανικού DJ Darren Tate, Narama.

Το 2014, συνεργάστηκε με μερικούς από τους κορυφαίους μουσικούς της Αφρικής – συμπεριλαμβανομένων των Tiken Jah Fakoly, Amadou & Mariam και του ράπερ Didier Awadi – για να ηχογραφήσει το φιλανθρωπικό single Africa Stop Ebola.

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, πούλησε 250.000 αντίγραφα με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν στην ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Medecins Sans Frontieres (MSF).

Πολλοί διάσημοι Αφρικανοί μουσική αποχαιρέτισαν τον Mory Kante με τον Youssou N’Dour να τον χαρακτηρίζει «παππού της αφρικανικής κουλτούρας».

About Post Author

+ There are no comments

Add yours